Zondag 2 april 2023

Begin april: trage groei én een leuk vooruitzicht

Over wijze lessen in de moestuin, kou en zaailingen, en wat je in april kunt zaaien en doen. Plus: doe je mee met ‘Van (bijna) niets naar volle bak'?
wieteke-bak-2april-1.jpg
Genieten van piepkleine plantjes

Een lesje in geduld

Wij MM-ers hebben niet al te veel geduld en willen snel resultaat. Maar met al die regen en kou in de afgelopen maand, schiet het nog niet erg op, toch?

Want toen ik vanochtend de nog kletsnatte muts van mijn 1 maart-bak afhaalde, was ik nog niet echt onder de indruk. Hoewel onze logees de plantjes juist weer heel schattig vonden 🙂

Kijk naar de bindsla: na een maand tijd zijn die plantjes nog steeds heel klein. Maar is dat een slecht teken of valt het wel mee?
bindsla-2april.jpg
Piepkleine bindsla plantjes in kletsnatte mix

Zaailingen in het voorjaar

Alle soorten die je in maart kunt zaaien, kunnen prima tegen kou, óók de zaailingen daarvan. De plantjes gaan dus niet dood door die kou, maar ze groeien ook niet. Want daar zijn hogere temperaturen voor nodig, al is het maar af en toe.

Dit jaar bleef het in maart ver onder de 10 graden, was er veel regen en bar weinig zon. De app houdt daar geen rekening mee. Die vraagt je dus gewoon na een paar dagen ‘Zien je plantjes er al zo uit?’

Omdat die nog veel kleiner zijn, moet je nu telkens ‘Nee, niet echt’ aanklikken. Maar zaai je straks in mei of juni, dan zijn ze juist weer wat groter dan de app aangeeft.
app-mail-15-3.jpg
De app houdt geen rekening met het weer
Niets aan de hand dus? Nou, niet helemaal. Want omdat het zo koud is, zijn de plantjes ook minder sterk. En zwakke plantjes zijn nu eenmaal kwetsbaarder voor ziektes en plagen.

Wanneer kijk je het nog even aan en wanneer begin je opnieuw?

De plantjes die er ondanks de kou toch best goed uitzien, zullen het prima redden: zoals de spinazie, de rucola en de peultjes.

Maar zijn ze helemaal aangevreten en zien ze er iel en zielig uit, dan trek ik ze net zo lief weg en zaai ik opnieuw. Want de nieuwe zaailingen komen in april sneller op, en er groeien daar ook sterkere planten uit.

Wat doe je tegen dat ongeduld?

Vooruitkijken. Want als je dat doet, dan weet je al snel dat het best goed komt.

Van (bijna) kaal naar volle bak

Kijk: ik doe dit nu al ruim 15 jaar, maar het blijft me verbazen hoe een kale bak in vrij korte tijd verandert in een eetbare oase.

Om je een voorbeeld te geven: vorig jaar was het in maart zonnig en droog, maar vroor het ook vrij vaak. In april lag er zelfs nog een dikke laag sneeuw.

Toch zag dezelfde bak die ik bovenaan deze pagina liet zien, er op 22 mei al zo uit:
22-mei-voorste-moestuinbak.jpg
Grote MM-Hero moestuinbak op 22 mei
‘Ja ja, Jelle, dat weten we nu wel. Je laat dat al zo vaak zien.’

Klopt, maar op de community zie ik nog steeds beginnende MM-ers die lichtelijk in paniek raken omdat hun plantjes nu nog niet of nauwelijks groeien. Dan helpt het als ze zien dat het snel kan omslaan.

Nóg leuker is het als ze ook het bewijs van anderen zien: met foto's van bakken die eerst nog zo goed als leeg zijn en een paar maanden later al lekker vol staan.

Jelmer is alvast begonnen en maakte deze foto van zijn tafelbak:
tafelbak-jelmer.jpg
Nog zo goed als kale Hero moestuintafel van Jelmer
Rond half mei maakt hij er een tweede foto van, en zet dan beide foto's naast elkaar.

Help je ook mee?

Maak dan nu een foto van je nog kale bak(ken) - met of zonder kleine zaailingen - en bewaar die goed. Over een paar maanden vraag ik je om van diezelfde bak(ken) nóg een foto te maken. Die staat - of staan - dan vol met mooie groentes, kruiden en bloemen.

Daarna zet je beide foto’s op de community.

Van de mooiste voorbeelden maken wij dan een filmpje.

Lijkt me hartstikke leuk om te zien, toch? Niet alleen voor beginners, maar ook voor onszelf 😀

Wat is er te doen in april?

De app gaf me gisterochtend al een seintje: in deze maand kun je al 42 soorten groentes zaaien. Daarvan zaai je de meeste direct buiten in bak, maar sommige juist weer binnen op de vensterbank.
wat-kun-je-nu-weer-zaaien-april.jpg

Op 1 april zijn deze soorten erbij gekomen:

snijbiet-2.jpg
Snijbiet: zo'n 'vergeten groente' waar je het hele seizoen van oogst

Nog niet begonnen - of juist al bezig?

Ben je nog niet begonnen, dan is april een superfijne maand om je moestuin op te zetten. De dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog - hopen we 😉 - en de zaailingen en plantjes groeien sneller en beter dan in maart.

Lees over starten in april

Ben je al bezig en wil je weten wat je deze maand allemaal kunt doen? Dan is deze pagina echt iets voor jou:

Zo, dat was het weer voor vandaag

De komende week komt de zon regelmatig tevoorschijn en is er nauwelijks regen:
weerbericht-2april.jpg
Daar geniet ik nu al van 😎

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks