Welke testzaden gaan door naar volgend jaar?
Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe soorten. Zaden die een mooie aanvulling zijn op de zakjes die we al hebben, maar óók soorten die beter presteren dan de huidige. Zodat we die - op den duur - kunnen vervangen.
Dat laatste deden we het afgelopen jaar bij de wortel en rode biet:
De zaden die we dit jaar testten
- knapperige bindsla
- een snelgroeiende mini-komkommer
- gezonde ijsbergsla
- witte bosaardbei
- gele snacktomaat
- lage, meer-bloemige zonnebloem
- stengel- of bosuien
- citroenmelisse
Begin maart kregen ruim 1000 MM-ers de zakjes in huis:
Testen, testen, testen
Zelf testten we ook, vooral in Den Andel. Daar hielden we de plantjes goed in de gaten, en maakten - samen met de info uit jullie posts - grote grafieken. Vol gegevens voor de app.
Nu - aan het einde van het seizoen - is het tijd voor de conclusie. Dat was best lastig, want eigenlijk deden alle soorten het supergoed. Bij de uitvraag op de community kregen ze dan ook veel stemmen en veel MM-ers wilden ze zelfs allemaal 🙂
Maar 8 nieuwe soorten? Da's echt te veel. Dus: welke soorten gaan door en welke vallen af?
Welke vielen af?
Citroenmelisse ❌
Tel daarbij op dat citroenmelisse meerjarig is, veel uitlopers maakt, en je aan één plantje genoeg hebt voor de rest van je leven. Dat maakt 'm dus niet echt geschikt om te telen in je bak.
Al blijft het een superlekker kruid en zijn we blij dat we 'm nu wel in de tuin hebben staan.
Witte bosaardbei ❌
Dus moesten we ook deze verplanten.
Dus verhuisden we ze naar de frambozenbak. Daar staan ze prima en kunnen we er de komende drie jaar van plukken - want ook dit zijn meerjarige plantjes.
Kortom: hartstikke leuk, maar niet goed genoeg voor een vaste plek in ons assortiment.
Knapperige bindsla ❌
- groeit makkelijk - zelfs bij guur weer,
- is en blijft super knapperig - al vonden sommige testers dat wat té
- heeft een lekkere smaak
- én je kunt er lang van oogsten.
Bovendien passen er vier in een vak:
Omdat we een nóg betere en lekkerder bindsla vonden 🙂 Eentje waarvan we zo goed als zeker weten dat die onze huidige bindsla kan vervangen en die we volgend jaar gaan testen.
Welke komen er wél bij?
Gele snacktomaat ✅
Zij heeft 'm al een jaar of drie in de tuin staan en of het nu superwarm en droog is, of juist koud of nat: hij doet het altijd prima. Buiten zelfs beter dan in de kas.
Als enig minpuntje werd genoemd dat-ie nóg meer dieven (zijtakken) aanmaakt dan onze kerstomaat Sweetie.
Dat merkten we zelf ook en daarom lieten we als test één van die uitlopers zitten. Ook daaraan kwamen grote trossen te hangen, dus blijkbaar is de plant daar sterk genoeg voor.
Kristalsla - of gezonde ijsbergsla ✅
Het blad is vrij groot, maar omdat de krop net zo groeit als pluksla, kun je precies de hoeveelheid oogsten die je nodig hebt en de rest van de plant laten staan. Die groeit dan van binnenuit verder.
Kortom: iedereen was - en is - enthousiast.
Snelgroeiende snackkomkommer ✅
Het grote verschil is dat deze soort veel sneller vruchten geeft: onder ideale omstandigheden al binnen 6 weken. Daarom kun je 'm zelfs ook nog de hele maand juli zaaien.
Bovendien is de afstand tussen de oksels veel kleiner. In bijna elke oksel groeien meteen twee bloemen, en dus maakt-ie sneller én meer komkommertjes aan. Zelfs zó veel dat je echt regelmatig moet plukken:
Omdat-ie al heel snel de eerste zijtak aanmaakt, laat je die ook uitgroeien en oogst je net zoveel als van twee planten waarvan je alle zijtakken weghaalt.
Lente- of bosuien ✅
Want net als wij zijn veel MM-ers daar fan van en gebruiken ze veel in de keuken. Dus wat is dan handiger om er een paar uit je bakken te oogsten?
De teelt is ook super simpel. Uitdunnen hoeft niet eens, want dat gaat vanzelf zodra je de eerste plantjes oogst. Verder hoef je alleen maar water te geven.
Andere MM-ers meldden dat deze soort het beter doet dan andere die ze elders kochten. Da's goed nieuws, toch?
Lage zonnebloem ✅
Hij kaapt ook wat minder vocht en voeding weg bij de andere vakken, en vooral in droge periodes is dat echt een voordeel. Bovendien is deze ook ideaal voor MM-mini's.
Wij zijn om 😀
Hoe nu verder?
We zijn nu al bezig om alle verzamelde gegevens om te zetten naar de stappen voor de app:
- wanneer moet je beginnen
- hoe en waar moet je zaaien
- hoe lang duurt het voor de volgende stap
- wat zijn die stappen precies
- wat kan er mis gaan en wat kun je dan nog doen
- heeft de plant nog iets extra's nodig
- en wanneer kun je oogsten en hoe doe je dat
Als dat gedaan is maakt Robbin voor elke stap een aantal illustraties en daarna zetten we alles in de app. Stap-voor-stap, met de juiste gegevens, de correcte data, en op de juiste plek.
Nieuwe zadenzakjes
Daarvoor moeten we een zakje ontwerpen, een barcode aanvragen, de zakjes laten drukken en vullen, en ze in de shop zetten.
Robbin is al lekker bezig:
Dank aan de community 😀
Dus als jij dit jaar hebt mee-getest: super bedankt daarvoor.
Volgend jaar maken we weer een testpakketje. Daarvoor vonden we - onder andere - al de bindsla die ik eerder noemde:
Minder leuk is het volgende:
Zaden worden volgend jaar duurder
Met uitzondering van de zaden waar we nu korting op geven, hebben ze allemaal een expiratiedatum van minstens 2027, en kun je ze dus nog ruim 2 jaar zaaien.
Nou ja, het is niet anders.
Ik duik nog even de tuin in om nog wat groens te oogsten uit onze herfstbak. Met dank aan de muts staat daar nog best wat in 🙂
In deze tijd is de opbrengst niet zo groot meer, maar wat verse spinazie en winterpostelein voor door een omelet is altijd meegenomen, toch?