zo. 04 nov. 2018

Kan kweken in de kas ook makkelijk?

Lidion als MM-er

Lidion is gek op natuur, theater, kringloopwinkels en pasta.

Ze is artistiek leider en actrice bij haar eigen theatergezelschap Heer Otto, toert door heel het land met haar voorstellingen en woont samen met Teun en dochter Alena.
Lidion en Alena
Lidion en Alena
En als ze nog tijd over heeft is ze is ook nog fanatiek Makkelijke Moestuinster. Daar schrijft ze over.

Haar vorige post ging over hoe ze met een Makkelijke Moestuin begon en dat ze zo graag een kas wilde.

Hier vertelt ze hoe het verder ging:

Van Moestuinmoeder naar Luizenmoeder?

Zo, daar zijn we weer. De kas staat er. Wauw! Ik kan niet wachten om te zaaien, te oogsten en uren te zwijmelen bij alles wat groeit en bloeit.

Maar na het lezen van het super toffe boek Onder Glas over moestuinieren in de kas raak ik lichtelijk in paniek. Die 10-15 uur werk per week die daarin staat heb ik niet. Was dit wel een goed idee? Help!

"Goedemorgen, met Robbin van de Makkelijke Moestuin."
“Ja hallo, met Lidion. Luister Robbin, kan je de makkelijke moestuinmix ook in een kas gebruiken?”
Robbin zegt: “Natuurlijk.”
Thanks God 🙏🏻

Aan de bak

Moestuinbakken maken voor in de kas
Moestuinbakken maken voor in de kas
Op donderdag zet ik vriendlief Teun aan het werk om bakken te maken. Samen met Robbin reken ik uit hoeveel aarde en compost ik nodig heb.

Vrijdag wordt alles al bezorgd en zaterdag stap ik met het gezin op de trein naar Utrecht. Daar staat mijn favoriete kweker op de markt. Want eerlijk: ik heb weinig geduld en voor deze herfst worden het stekjes i.p.v. zaadjes.

Zaterdagmiddag helpen dochterlief en buurmeisje Femke mee om met veel precisie de uien en knoflook te poten.
De uien en de knoflook: netjes naast elkaar
De uien en de knoflook: netjes naast elkaar
De rest zet ik erin. Blijer kun je mij niet maken.

Feest

En dan is het Zondag. Onze dochter wordt 2 jaar en dat vieren we uitbundig. In de zon, rondom de moestuinbakken én natuurlijk in de kas. ’s Avonds proosten Teun en ik op ons leven als ouders - en ik op mijn leven als moestuinmoeder. Want tja, die lieve kleine stekjes hebben ook alle liefde en aandacht nodig om te kunnen groeien, net als Alena.

Man, man, man, en wat gaat het goed. Na 2 weken zijn mijn bietenplantjes in de kas al 10 x groter dan de gezaaide bieten in mijn buitenbakken. De bloemkolen groeien als kool en de andijvie slaat prachtig aan.
De plantjes groeien als kool
De plantjes groeien als kool
Ik heb mijn vijgenboompje ook binnen gezet en zowaar: de tweede leg aan vijgen die er buiten altijd afvallen, groeien nu door. We hebben er zelfs al twee kunnen eten.

Genieten, genieten, genieten. Kortom, ik maak me nergens zorgen over.

Luizenmoeder

Nou ja, nergens? Als ik mijn dochter naar het kinderdagverblijf breng, krijg ik te horen: “Er zijn kinderen met luizen”.

Ieeeeh! Bij het halen en brengen word ik er continu aan herinnerd dat ik mijn dochter ELKE dag moet controleren. Ja, ik ben ook fan van de tv-serie De Luizenmoeder en de rol van Juf Ank lijkt me een top baan, maar luizen? Ik word al gek als ik eraan denk.

Kortom, focus Lidion! Elke avond besteed ik nu aan het nauwkeurig controleren van het hoofdje van mijn dochter. De plantjes groeien wel zonder mij.
Toen alles nog koek en ei was...
Toen alles nog koek en ei was...
Goed. Voel jij het al aankomen? Ik dus niet. Hoe dom! Mijn dochter blijft luisvrij maar mijn kas? Als ik na een paar dagen de tijd vind om alles nauwkeurig te checken, spring ik nog net niet van schrik door het glazen dak heen. ALLES zit onder de luis.

Ja, ik had er wel een paar gezien en wat knoflookspray gespoten, maar dit? Dit heb ik nog nooit gezien. Al mijn plantjes zitten onder en niet zo een beetje. Door heerlijke warme dagen, is mijn tuinkas de ultieme luizenkweekkas geworden. De hele familie luis is in mijn warme kas gaan wonen en heeft iedereen uitgenodigd. Tot aan de achter-achter-achter-achterneefjes aan toe.

Feest? Uh not! Kijk, daar waarschuwen ze dan weer niet voor bij het kinderdagverblijf. Je moet ELKE dag je plantjes controleren! Grrrrrrr.

Kortom

Deze moestuinmoeder is nu dus ook luizenmoeder geworden. Maar deze rol vind ik een stuk minder leuk. Hoe kom ik ooit van die luizen af zonder mijn hele oogst eruit te moeten trekken?

Gelukkig hoefde ik dat laatste niet te doen. Want na wat onderzoek en acties is de kas nu luizenvrij.

Hoe ik dat voor elkaar kreeg? Dat vertel ik je de volgende keer.
P.s. Wil je meer kiekjes uit mijn tuin en kas? Volg me dan op instagram@moestuinmoeder