wo. 01 aug. 2018

Op zoek naar nieuwe moestuinzaden

Al een flink aantal jaren teel ik zo rond de 30 soorten groentes en kruiden: soorten die het allemaal goed en makkelijk doen.

Ze zitten allemaal in het Makkelijke Moestuin zadenpakket.
De zadenselectie van de Makkelijke Moestuin
De zadenselectie van de Makkelijke Moestuin
Maar het kan nooit kwaad om af en toe met een vergrootglas naar je producten te kijken.

Dat doen we met de bakken, de Makkelijke Moestuinmix en de compost, en óók naar de zaden:

Welke zaden zijn perfect en welke kunnen beter?

Daarom bezochten we onze zadenleverancier: een sympathiek familiebedrijf in Friesland dat zaden vanuit de hele wereld haalt.

Om de groentes in de praktijk te zien doken we meteen de proeftuin in:
Een (klein) deel van de proeftuin
Een (klein) deel van de proeftuin
De proeftuin is enorm. Velden vol met bloemen, kruiden en groentes.

Er staan enorme kassen voor de zomergroentes en daarachter ligt nog een speciaal veld voor de klim- en stambonen.

Rondje tuin met alles-weter

Harm-Jan, dé specialist in groente- en kruiden, leidde ons rond. Tilly liep ook mee, die regelt altijd onze bestellingen.

We begonnen in de kas.
In de proefkas: Robbin, Tilly en Harm-Jan
In de proefkas: Robbin, Tilly en Harm-Jan
Buiten was het al warm genoeg - zo tegen de 30 graden. In de kas kon je er rustig 10 bovenop doen.

Pfff 😅

Maar wat een weelde. Rijen vol tomaten, komkommers, pepers, paprika's en aubergines.

Alleen al die tomaten: minstens 30 soorten.
Een ideale tomaat voor in een bak zonder klimrek
Een ideale tomaat voor in een bak zonder klimrek
Grote en kleine, dikke vleestomaten en hele kleintjes, rode, gele, groene en zwarte (!), hoge en lage.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Uiteraard proefden we veel.

Zo ontdekten we een kerstomaat die qua smaak verdacht veel lijkt op onze illegaal gekweekte tomaatjes. Die honingzoete ;-).
Deze is écht lekker! Ik pak er nog één :-)
Deze is écht lekker! Ik pak er nog één :-)

Kale stammen en weinig blad

Het was opvallend dat veel planten volhingen met tomaten maar dat er nog amper blad aan zat.

Harm-Jan legde uit dat je het blad zodra het maar een beetje lelijk wordt of vlekken krijgt beter kan weghalen. De foto-synthese in het blad werkt dan toch niet meer zo goed.

Bovendien krijgen de tomaten zo meer zonlicht en worden ze zoeter.

Laat bovenaan wel een paar bladeren zitten, dan maakt de plant toch nog wat eigen voeding aan.

Uiterlijk? Niet belangrijk

Als kweker let Harm-Jan vooral op de opbrengst. Dat het blad lelijk wordt of de planten er niet uitziet, interesseert hem niks.

Zo vertelde hij dat de soort bieten uit ons pakket prima bieten geeft maar minder mooi blad. "Da's juist goed," zei hij, "want mooier blad gaat meestal ten koste van de biet zelf."
Onze biet Kogel 2
Onze biet Kogel 2
Ook over de rest van ons pakket was hij positief: "Stuk voor stuk rassen die heel geschikt voor moestuinbakken zijn."

Fijn om te horen 😊.

Nieuwe rassen

Toch zagen we ook wat soorten die misschien wel nóg beter zijn dan die we nu hebben.

Zoals die honingzoete tomaat.

En een gladde mini-komkommer die zowel buiten als in de kas een enorme oogst geeft, geen zaden vormt en ook niet bitter wordt:
Een snackkomkommer die altijd lukt
Een snackkomkommer die altijd lukt
En wat denk je van deze kleine basilicumstruikjes:
Een struikje Griekse basilicum
Een struikje Griekse basilicum
De smaak van het blad is net zo lekker van de bekendere soort met het grote blad.

Maar deze plant heeft minder last van droogte, warmte en slakken (!). En is dus geschikter voor de buitenteelt.

Bijzondere varianten

En dan een paar bijzondere soorten:

Wat vind je van deze vrolijke courgette?
Gestreepte gele courgette
Gestreepte gele courgette
De hoofdstengel is net zo lang als die van ons, dus je zou hem kunnen opbinden langs het klimrek.

Paarse stamboontjes met een enorme opbrengst per plant:
Paarse stamboontjes
Paarse stamboontjes
Of juist gele. Die worden ook wel boterboontjes genoemd:
Boterboontjes
Boterboontjes

Eetbaar blad en bloem

Dan kwamen we ook nog deze dille tegen:
Het blad is net zo lekker als van de gewone, maar de planten zijn lager en veel bossiger.

Normaal kan je van bloeiende dille nog amper blad oogsten, maar van deze is dat geen enkel probleem.

Minstens zo leuk is de Agastache of dropplant:
Robbin proeft het blad van de dropplant.
Robbin proeft het blad van de dropplant.
Het blad én de bloemen smaken echt naar drop. Daarnaast is het een 1e klas vlinder-, hommel- en bijenplant:
Volop gezoem en gefladder
Volop gezoem en gefladder

Zonnesteek

Na ruim 2 uur banjeren door de tuin, hadden we het meeste wel gezien.

Ook hadden we een halve zonnesteek opgelopen, dus van het rondje lab met kiemtesten en determineerprocessen kwam nog maar weinig binnen ;-).

Met een hoofd vol info en een map vol aantekeningen reden we weer naar huis.

Weer thuis

huisgekomen ging ik meteen de tuin in. Met schaar.

Alle tomaten zijn nu getopt, en veel van het blad is weg.

Dan zie je pas goed hoeveel tomaatjes er hangen:
Twee van de tig tomatenplanten in onze kas
Twee van de tig tomatenplanten in onze kas
Tomatensalade, tomatensaus, tomatensoep, tomaten in de oven: voorlopig kunnen we helemaal los!

PS:

Ben je benieuwd naar welke soorten we opnemen in ons zadenpakket?

Geef je dan hieronder op voor de MM-mails als je dat nog niet gedaan hebt. Dan ben je de eerste die het hoort 😉.