De Makkelijke Moestuin methode

Een Makkelijke Moestuin werkt niet voor niks zo goed. En is niet te vergelijken met een bak met potgrond en wat zaadjes.

We gebruiken een uitgedokterd systeem. Gebaseerd op het Amerikaanse Square Foot Gardening - maar dan anno nu. En Nederlands.

In elk vak een andere groente

Je tuiniert in moestuinbakken met vakken van 30x30 cm. In een zo’n vak passen bijvoorbeeld precies: 1 palmkool, 4 kropjes sla of 16 worteltjes. Je zaait dus niet in rijtjes zoals in een traditionele moestuin - om vervolgens 90% weer weg te moeten knippen - maar geeft de plantjes PRECIES de ruimte die ze nodig hebben.

Van laag naar hoog

Je zet je plantjes van laag naar hoog in je bak. Zo staan ze nooit in elkaars schaduw en krijgen ze allemaal de ruimte en het zonlicht dat ze nodig hebben.

Voor de hoogste groentes en klimmers zetten we aan de achterkant van de bak een klimrek neer. En door geschikte groentesoorten te kiezen past er heel veel in één bak.

Doorlopend zaaien en veel oogsten

We oogsten vroeg en veel. En omdat we de planten door laten groeien, gaan we daar lang mee door. Zodra we een vak leeg oogsten, zaaien we daar direct een nieuwe groente. Want lege en ongebruikte vakken: daar doen we niet aan.

In één vak staan er dus per jaar soms wel 4 verschillende groentes.

Wisselteelt

Dezelfde planten zet je beter niet twee keer achter elkaar op de zelfde plek - dan worden ze ziek. In een traditionele moestuin rouleren ze daarom elk jaar de bedden: dat noem je wisselteelt.

Omdat wij alles door elkaar zetten - en in het voorjaar de bak even doorspitten - hoeven wij ons daar niet mee bezig te houden.

Wij zetten een grote variatie aan plantjes in één en dezelfde bak. Dat geeft jou een gevarieerde oogst en gaat op natuurlijke wijze ziektes en plagen tegen.

Verzorging

Verschillende groentes vragen ook verschillende aandacht. Bij veel soorten valt dat mee, dan is water geven al genoeg.

Maar bij andere soorten komt er meer bij kijken. Zo moet je tomatenplanten tijdens de groei ‘dieven’, hebben courgettes extra voeding nodig, kan je peulen beter ‘voorkiemen’ en moet je bietjes en worteltjes heel voorzichtig uitdunnen.

Hoe onthou je dit alles? Dat hoeft niet, daar hebben we iets unieks voor bedacht.

De gratis Makkelijke Moestuin app helpt je met alles

Deze bijzondere app is speciaal gemaakt voor dit moestuin systeem. Alle groentes en materialen sluiten daar 100% op aan.

Groene vingers of ervaring is dus niet nodig want met hulp van de app komt jouw Makkelijke Moestuin er altijd goed uit te zien.

Dus, zet je voor het eerst een moestuin op?

Volg het systeem van de Makkelijke Moestuin.

Zo start je: kies een startpakket of ga klussen, download de gratis app, en tuinier 5 minuutjes per dag met leuke simpele to-do’s.