Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Raster en anti-onkruiddoek

Een moestuinbak zonder raster is geen Makkelijke Moestuin. Punt.

Zo'n raster verdeelt je moestuinbak in vakken van 30 bij 30 cm. Het maakt je tuin overzichtelijk en efficiënt en je groentes krijgen precies de ruimte die ze nodig hebben om goed te groeien.

Anti-worteldoek voorkomt dat er onkruid van onderaf je bak in kan groeien. Daardoor hoef je amper te wieden.
Duidelijk raster verdeelt een Makkelijke Moestuinbak in vakken van 30 bij 30 cm.
Duidelijk raster voor vakverdeling

Raster

De rasters moeten duidelijk zichtbaar zijn en handig in het gebruik.

Bij onze bakken leveren we witte kunststof strips van 2 cm breed. Die zien er superstrak uit, gaan eindeloos mee, zijn makkelijk schoon te maken en ook nog buigzaam.

Los op de mix en liefst flexibel

Zo'n raster ligt los op de mix. Dat is handig, want in de loop van het seizoen zakt de mix altijd een beetje in. Het raster zakt gewoon mee.

Omdat het buigzaam is kun je het ook makkelijk een stukje optillen om voeding toe te voegen en de mix om te scheppen. En als je in het voorjaar je hele bak omschept, haal je het raster gewoon even weg.

Het enige nadeel is dat deze rasters niet goedkoop zijn. Maar ze gaan lang mee en zijn prettiger in het gebruik dan wat dan ook.

Hoe maak je zelf rasters?

De strips die ik gebruik zijn 2 cm breed en 3 mm dik. Voor een bak van 120x120 heb je 6 strips nodig van c.a. 120 cm (al snijd ik ze zelf meestal op 119cm).

  • knip je strips op maat
  • boor gaatjes op de juiste afstand
  • maak de strips aan elkaar

Om de strips aan elkaar te bevestigen gebruik ik witte plastic boekschroeven. Die passen mooi bij de strips en gaan net zo lang mee. Boutjes en moeren kunnen ook, maar als die niet van RVS zijn, gaan die op den duur wel roesten 🙂

Anti-onkruiddoek

Om te voorkomen dat onkruid wat nog in de grond zit straks in je bak omhoog komt, leg je er een stuk anti-onkruiddoek onder. Dat koop je in een tuincentrum of doe-het-zelf zaak.

Maak het 10 tot 20 cm breder en langer dan je bak, zet je bak op de uitgekozen plek en leg het worteldoek erin.

Op terras en balkon

Op een betegeld terras of op een balkon zou ik een bak met bodem gebruiken.

Maar als je zeker weet dat je je bak niet meer hoeft te verplaatsen, kun je er ook een bak zonder bodem plaatsen. Leg er dan ook anti-wortel doek in om toch nog een laagje tussen de mix en de tegels te hebben.

Bij een bak met bodem leg je het worteldoek op de bodem. Zo voorkom je dat de mix door de afwateringsgaten wegspoelt.

Zo, raster en anti-onkruiddoek bij de hand? Dan gaan we verder naar het klimrek:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks