Juli in de Makkelijke Moestuin

Hartje zomer in de moestuin. Lekker weer, elke dag oogsten en volop genieten van het buiten zijn. Ook de echte zomergroentes komen eraan - zoals komkommers, tomaten en courgettes.

Zet je nu je tuin op, dan oogst je al binnen een maand je eerste groente.

→ Lees over: starten in juli

Een bestaande MM in juli

Ben je al bezig? Deze maand is puur genieten: juli is een maand van overvloed. Alles groeit snel en ziet er prachtig uit. Vaak zó snel dat je er amper tegenop kunt eten.

De truc is om leeg-geoogste vakken ook meteen weer in te zaaien. Zo kun je blijven oogsten tot ver in de herfst en zelfs tot in de winter.

Tips voor juli*

1. Geef regelmatig water: bij zonnig en droog weer liefst elke dag. Check ook of de mix net onder de toplaag nog goed vochtig is.

2. Oogst op tijd en overvloedig. Dat is niet alleen lekker, maar geeft je ook een langere oogst: de planten waar je blad of vruchten van oogst, maken dan steeds meer aan. 
3. Oogst vakken met wat oudere bladgroentes ook eens helemaal leeg om weer wat nieuws in te zaaien. Alles groeit nu supersnel, dus nieuwe groentes schieten de grond uit.

4. Staan er aardbeien in je tuin? Check dan regelmatig of je weer wat kunt plukken. Van onze doordragende soort is dat nu bijna iedere dag:
aardbeien-1.jpg
Vier doordragende aardbeienplantjes in een MM-airbak

5. Let bij vochtig weer goed op slakken: die zijn er nu in overvloed. Ook zie je nu veel witte vlindertjes. Dat is het koolwitje dat graag eitjes op groentes van de koolfamilie legt.

5. Help je klimmende groentes om omhoog te groeien. Dief je tomaten en bind je klimcourgette vast aan het net.

6. Tomaten, courgette, pompoen en komkommers zijn hongerlappen. Geef ze daarom elke 4-5 weken 2 eetlepels MM-voeding.

* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips allemaal voorbij 😉
zomergroentes-juli-voeding.jpg
Bind je klimcourgette aan het klimrek en geef extra voeding

Wat kun je nu zaaien?

Veel mensen denken dat je in de zomer niets kan zaaien, maar niets is minder waar.

Oké, voor de zomergroentes zoals tomaten is het nu te laat om zelf te zaaien, en de Reuzen radijs en Mini-kropsla kun je in deze maand beter overslaan.

Maar dit kan allemaal wel:

Meer lezen?

Dit was juli in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks