Zondag 24 januari 2021

Van niets naar een eetbare oase?

In maar een paar maanden tijd van een kaal stuk grond naar een uitbundige pluktuin? Ik laat je zien hoe wij dat deden. Plus: samen starten met het seizoen, en een superlekker winnend recept.
Winterpostelein oogsten in januari
Winterpostelein oogsten in januari

Van niets naar een eetbare oase - in een paar maanden tijd 

Inmiddels staat onze kantoortuin er al weer even, en lijkt het als of we ‘m altijd al hadden. 

Maar krap twee jaar geleden zag ie er rond deze tijd nog zo uit:

Hier begonnen we mee in 2019
Hier begonnen we mee in 2019

Een paar maanden later was het dit:

Makkelijke Moestuin kantoor tuin na 4 maanden
Dezelfde tuin begin juni
Bomvol kruiden en groentes waar we elke dag uit oogstten. Een ideale voorbeeld-, foto- en proeftuin. 😁

Sommige mensen geloven niet dat je dit zo snel voor elkaar kan krijgen. Zeker niet met een grote tuin en al helemaal niet zonder veel inspanning.

Die stuur ik voortaan door naar de Kennisbank: daar staat een compleet verslag van onze kantoortuin in het eerste jaar:

Oogsten in januari

We raken er een beetje aan gewend, want net als vorig jaar is de winter alles behalve koud. Dus groeit er ook nog het een en ander. 

Met al die storm en regen van de afgelopen tijd kom ik weinig in de tuin, maar als ik er ben kom ik van alles tegen: 

Januari in de Makkelijke Moestuin: pluksla azie, veldsla, rucola en snijbiet
Pluksla Azië, veldsla, rucola en snijbiet

Dit najaar maakte ik veel bakken bijna leeg, en zaaide alleen in de MM-mini's. Onder de moestuinmuts staan ze er prachtig bij:

Wintergroentes in januari: groeien vrolijk door onder een Makkelijke Moestuin muts.
Vrolijk doorgroeien onder de muts

Zie je die paksoi? Die trekt zich dus helemaal niets aan van de zaaidata op het zakje 😉.

Geen idee wat een moestuinmuts is? Je vindt 'm hier. Reuze handig in deze tijd van het jaar.

Het bruist alweer op de community

Vorige week vroeg ik daar waarom je een moestuin wilde. Helemaal in het begin, dus voordat je er echt mee begon? 

Het antwoord van Robbin? "Omdat dat moest van jou en Saskia toen ik bij de MM kwam." 😅

Robbin bij zijn eerste Makkelijke Moestuinbak in 2014
Robbin bij zijn eerste bak in 2014

Om het lekker lastig te maken: iedereen mocht maar in één zin antwoord geven. Al zijn sommige zinnen wel heel erg lang. 😉

Binnen no-time stonden er 70 antwoorden onder. O.a.:

  • 'voor de kinderen',

  • 'klaar zijn met de kwaliteit van groente en fruit in de reguliere winkels',

  • 'omdat ik opzoek was naar een ontspannen, gezonde hobby'

  • 'omdat als ik de wereld een stukje leefbaarder wil maken ik bij mezelf moet beginnen!!🌱👩‍🍳🌱☃️🌱🍾🌱

  • 'ik verveelde me dood met thuiswerk corona'

Staat jouw antwoord er al bij? Hoe méér hoe beter: wij vinden het superleuk om te lezen 😀.

Naar de post op de community.


Samen starten 2021

Wat we daar ook zien is dat iedereen weer zin heeft in het nieuwe seizoen.

De afgelopen jaren deden we dat met z’n allen. Da’s leuk voor de beginners, maar ook voor de ervaren MM-rotten. Hun tips & tricks zijn weer goud voor de newbies. 

Zo deden we het vorig jaar:

We beginnen op maandag 1 maart

We beginnen op maandag 1 maart. Dan gaan de eerste zaadjes in de mix.

De maand februari gaan we ons voorbereiden. Stap voor stap en zonder stress. 

Week 1 is de week van de inspiratie. Dan verzamelen we ideeën en laat ik je zien wat je allemaal kan met een MM: foto’s en filmpjes van onze tuin en die van anderen, verrassende plekken, Show je MM’s en meer. 

In week 2 gaan we plannen: wat is de beste plek, hoeveel groentes haal je uit één bak, dat soort dingen. 

Week 3 gaat over groentes. Hoe kies je welke soorten je wel en niet in je bak zet, wat brengt veel op en wat juist niet, en wat zijn de leukste soorten.

De laatste week - week 4 - besteden we aan het plaatsen van nieuwe bakken en/of het weer klaarmaken voor het nieuwe seizoen van de bakken die er al staan. Hoe je dat doet, wat is handig, waar haal je je spullen vandaan, en nog zo wat. 

In 28 dagen zijn we dan helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en op 1 maart gaan we los. 

1 maart 2021: de start van het nieuwe Makkelijke Moestuin seizoen
Startdatum van het MM-seizoen 2021

Koken uit de Makkelijke Moestuin

Jawel, ook dat kan in januari. Ik liet je al zien dat er nog steeds wat wintergroentes in de bakken staan. Van een daarvan oogst ik nu bijna dagelijks: de winterpostelein.

En ik ben duidelijk niet de enige, want Atalanta deelde haar recept voor een favoriete salade

Salade van winterpostelein uit de Makkelijke Moestuin
Salade van winterpostelein, walnoot en geitenkaas

Ik probeerde het uit en inderdaad: superlekker en supersimpel. Dus kreeg ze ze er een prijs voor.

(Leuk weetje: Atalanta is sinds kort admin op de community. Zijn we superblij mee 😀.)


Tot volgende week

Dan starten we met het eerste deel van de voorbereiding: een mail vól inspiratie voor het nieuwe seizoen. Nu al zin in 😄.

Tot dan!

sig.jpg

PS:

Oók al zo enthousiast over het komende seizoen en/of wil je reageren op deze nieuwsblog? Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community bij deze post.

Of ga naar Facebook of Instagram en hang er de hashtag #makkelijkemoestuin aan.

!k kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks