Zondag 17 januari 2021

Maken jij en ik de wereld duurzamer?

Wat wij samen bijdragen aan het milieu, kiezen voor recycled plastic en waarom je - wil je meedoen - niet te lang moet wachten. 

Makkelijke Moestuin in de sneeuw
Toch nog -een beetje - sneeuw

(Toch nog) wakker worden in een witte wereld

Ja, ja, bij jullie was het al zover. Gister lag bijna overal sneeuw.

Behalve in Groningen. Hier begon het pas een klein beetje te sneeuwen toen het al donker was. 

Super leuk dus dat de tuin vanochtend wit was en ik snel nog een foto kon maken. Net op tijd, want het is nu al weer weg. 

Gisteren zag het er in Amsterdam zo uit bij Cavolonero:

Palmkool in de sneeuw in de Makkelijke Moestuin
Palmen in de sneeuw

Waar zijn die winters met sneeuw en ijs en schaatspret? En komen ze ooit nog terug?

Dat brengt me - via een omweggetje - bij het onderwerp van vandaag.

Het milieu. 

Hè jakkes, daar heb ik geen zin in hoor

Wacht nou even en lees even door.

Want nee: ik ga echt niet het zoveelste verhaal vertellen over hoe slecht het gaat, hoe erg het is, en hoe vreselijk wij ons daar zorgen over moeten maken. Dat doen anderen al genoeg.

In plaats daarvan vertel ik je hoe goed wij met z’n allen bezig zijn. Daar word je vast wél vrolijk van - ik in ieder geval wel. 

Kijk alleen al naar plastic. Er is té veel plastic in de wereld.

“Ja hallo, we zouden het vrolijk houden, toch?” 

Jazeker, en dat doe ik ook. 

Als MM-ers zijn we super goed bezig

Want jij - als MM-er - bent super goed bezig. Want veel van dat plastic komt van boodschappen uit de winkel. Oók om de groentes die je daar koopt. 

Omdat jij (een deel) van je groentes uit je MM haalt, zorg jij vanzelf al voor minder plastic. En omdat we dat inmiddels al met tienduizenden anderen doen, scheelt dat nogal wat. 

Sla uit de Makkelijke Moestuin ipv in een plastic zakje uit de supermarkt
Sla uit de tuin i.p.v. in een plastic zak uit de supermarkt

Minder plastic verpakkings materiaal

"Leuk Jelle, maar ondertussen verzend je nog steeds in plastic zakken."

Dat klopt. Onze Makkelijke Moestuinmix zit in plastic zakken. Helaas kan dat met een zak grond ook niet anders. Maar die zak is inmiddels wel al voor 60% gemaakt van recycled plastic.

Ook voor het verzenden van onze spullen wordt wel plastic gebruikt. Dat is wél allemaal plastic dat heel makkelijk te recyclen is tot nieuw materiaal. Da's heel anders dan chipszakken, plastic coating in kartonnen koffiebekers en andere samengestelde producten.

Toch werken we er hard aan om al onze plastic verpakkingen te vervangen door iets anders. Waar het nu al enigszins kan, gebruiken we papier of karton. Want wat er niet is hoef je ook niet op te ruimen.

Makkelijke Moestuinproducten in papier en karton
Onze producten in papier en karton

Maar we doen nog veel meer. Want met onze Hero’s en Mini’s ruimen we bergen plastic op. Omdat die van gerecycled plastic zijn.

Toen we daar 2 jaar geleden mee begonnen, stuurde ik een mail met het hoe en waarom.  In de Kennisbank vind je daar een uitgebreide post over: plastic in de tuin goed of slecht?

Hoeveel kilo plastic ruimden we al op?

Hoeveel kilo plastic afval we samen al opruimden, is te zien op de site, net boven de footer. Daar staat een teller en die houdt het precies bij door elke verkochte Hero, Airbak en mini erbij op te tellen. 

Vanochtend stond de teller op 47985 kg.

47985 kg kilo plastic afval dat is gered van de verbrandingsovens.

En dan écht hè, en niet zoals je wel eens leest dat het in de praktijk niets voorstelt.

Schermafbeelding-2021-01-17-om-16.54.39.png

De Hero: kampioen vernietiger van plastic afval

Onze Hero is niet alleen onze mooiste bak die het langste mee gaat, maar met de aanschaf van de grootste Hero, ruim je meteen zo’n 30 kilo plastic afval op. Dat is juist het afval dat zo lastig te gebruiken is voor andere producten van recycled plastic en dus meestal verbrand wordt.

Dertig kilo zegt je misschien niet zoveel. Maar als je al dat plastic op een grote hoop zou gooien, dan kan je daar waarschijnlijk je hele woonkamer mee vullen. Of 2 keer als je in een klein flatje woont zoals ik.

Die 30 kilo is ongeveer het gewicht dat de gemiddelde westerling die zich totaal niet bezighoudt met het vermijden van plastic afval veroorzaakt.

Stel je voor: door één Hero te kopen hoeft die zich een heel jaar niet schuldig te voelen ;-).

Maar omdat jij - als echte MM-er - dus al veel minder plastic gebruikt, kan je die periode rustig verdubbelen.

Mooi toch?
Makkelijke Moestuin Hero-bakken van gerecycled plastic
Hero bakken: met en zonder bodem en poten

Nieuwe voorraad Hero’s

Oké, ik denk dat het wel duidelijk is. Wij zetten dus vol in op de Hero’s. En zo te merken doen veel MM-ers dat met ons, want we zien ze ook steeds vaker op de community. 

Vorig jaar hadden we in het voorjaar veel te weinig Hero’s. Door de crisis. Dat willen we dit jaar koste wat kost voorkomen.

Omdat onze huidige voorraad Hero’s alweer behoorlijk begint te slinken, bestelden we kort geleden een nieuwe lading voor het komende seizoen. 

En dat pakte minder goed uit.

Toch slecht nieuws?

Ja, best wel. Dat bestellen van die bakken is geen enkel probleem, maar van de prijs die daar aan vast zit vielen we steil achterover.

Niet eens voor de plastic planken, want die blijven ongeveer hetzelfde, maar de stalen onderdelen, zoals de bodem en poten, zijn ruim de helft duurder. 

Wat? Hoe kan dat? 

Als je er even induikt, dan zijn daar verschillende redenen voor. Wil je die allemaal weten: hier vind je ze.

Waar dit voor ons op neerkomt is dat we de prijs van de Hero’s behoorlijk moeten verhogen. In ieder geval die van de bakken met bodem en poten. 

Helaas. 

Gelukkig is er nog een voorraad

Die kochten we voor de oude prijs en zolang we die nog hebben, verkopen we ze voor de oude prijs.

Waarmee ik maar wil zeggen: mocht jij van plan zijn om het komende seizoen een Hero te kopen: wacht daar dan niet te lang mee. Vooral niet als je er een met bodem en poten wilt. 

Is de huidige voorraad op, dan zal je niet alleen moeten wachten tot er weer nieuwe zijn, maar gaat ook de prijs onherroepelijk omhoog. En dat zal echt niet met een tientje zijn 🙁. 

Wel leuk om te weten

Ben je toch nog niet toe aan een Hero, dan is dit nieuws misschien wel leuk voor jou:

Onze voordelige Airbak komt binnenkort in een kleinere versie: met 4 vakken in plaats van 8. Daardoor kan je hem haast overal plaatsen, en is-ie ook makkelijk te verplaatsen.

In een van de volgende mails vertel ik je er meer over.

Kleinere Airbak van de Makkelijke Moestuin
Airbak met 4 vakken

Dat was het voor vandaag

Eigenlijk wilde ik vandaag geen mail sturen, maar dat nieuws over de Hero's vond ik toch wel belangrijk. Voor de trouwe lezers van deze mails.

(Vergeet je niet de post te lezen die in de kennisbank staat?)

De volgende keer vertel ik je hoe we starten met het nieuwe seizoen. Daar heb ik nu al zin in 😃.

Tot dan!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks