Zondag 3 januari 2021

Let maar op: 2021 wordt BETER! 😀

De allereerste blog van 2021: met de beste wensen, de plannen voor het komende jaar en een kijkje achter de schermen. 

De beste wensen voor het nieuwe Makkelijke Moestuinjaar 2021
V.l.n.r. om me heen: Sjoerd, Sarah, Saskia, Robbin, Arjen, Johan en Jelmer.

Hoi iedereen, gelukkig nieuwjaar!

De beste wensen voor dit kersverse nieuwe jaar - ook namens de rest van het team. Hopelijk brengt het je alles wat je ervan verwacht, en misschien nog wel meer. 

Wat een bijzonder jaar laten we achter ons. Vorig jaar schreef ik in de nieuwjaars-mail: “Let maar op: 2020 wordt TOP!”. Ai. Maar ik denk dat we allemaal blij waren dat we een moestuin hadden.

Dit keer ben iets voorzichtiger: “Let maar op: 2021 wordt BETER!” Dat kan niet fout gaan, toch? 

Wij staan in ieder geval al te trappelen om er een prachtig moestuinjaar van te maken en lopen over van de plannen en nieuwe ideeën.

Ik waarschuw je alvast: het is best een lang verhaal. Maar vind je het leuk om mee te kijken achter de schermen: pak er een kopje koffie of thee bij en lees het lekker door. 

Jij staat op de eerste plek

Als er iets voorop staat bij al onze plannen, dan ben jij het wel. 

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ons grote doel is dat jij aan het eind van dit jaar nóg enthousiaster over de MM bent dan nu al het geval is. Daar gaan we voor.

Natuurlijk kunnen we dat niet alleen, dat moeten we samen met jou doen. Maar zoals ik al vaker zei: de MM heeft de leukste volgers en de warmste community die je maar kan bedenken, dus dat gaat vast lukken. 

Voor en door MM-ers. Dat is ons motto. 

Community Makkelijke Moestuin

De Makkelijke Moestuin gaat over de grens

Het was altijd al mijn doel om de Makkelijke Moestuin naar de hele wereld te brengen. Mijn droom is dat iedereen die groente wil verbouwen dat kan doen. Overal.

Daarnaast horen we steeds vaker van MM-ers dat hun familie, vrienden en vakantieliefdes in het buitenland óók graag aan de slag willen, maar dat die niet in onze app kunnen en niet aan de mix kunnen komen.

Daarom bedachten we ruim een jaar geleden Planty Gardening: een kleinere, beter te verzenden versie van de MM met onze mini’s. Door Corona liep dat plan flink wat vertraging op, maar nu zijn we er (bijna) klaar voor.

Planty: een kleine, verzendbare versie van de Makkelijke Moestuin
Planty: een kleine versie van de Makkelijke Moestuin
Wat we nóg liever willen is dat de hele Makkelijke Moestuin in het buitenland kan. In het Engels en bestelbaar in heel Europa. 

Maar wat we niet willen is (grote) investeerders, daar de druk van voelen en dan een super zakelijk bedrijf worden. 

Daarom pakken we die uitbreiding naar het buitenland op onze eigenwijze MM-manier aan: we zetten het gewoon rustig op, en zien wel wat er uit komt.

De Makkelijke Moestuin staat voorop

Dat betekent ook dat we ons vooral bezig houden met de Makkelijke Moestuin en dat altijd blijven doen. 

We gaan door met de Makkelijke Moestuin nóg beter maken, nóg leuker en nóg completer. Alles wat we hier doen, doen we ook in het buitenland. Niet andersom. 

Want dat de Makkelijke Moestuin overal wel kan, bewees Liliane al in Curaçao:

Liliane tussen haar Makkelijke Moestuin in Curaçao
Liliane in haar Makkelijke Moestuin in Curaçao.

Een nieuw gezicht: Sarah

Om ons te helpen met de gang naar het buitenland, hadden we iemand nodig die én Nederlands spreekt, én Engels, én die veel weet van de Makkelijke Moestuin, én daar helemaal weg van is.  

Laat dat nou Sarah zijn. Kijk je wel eens op onze community, dan heb je de prachtige foto’s van Xanadu van haar dakterras vol Hero’s vast wel eens voorbij zien komen. Xanadu = Sarah 😀.

Welkom Sarah: we zijn super blij dat je ons gaat helpen.

Sarah bij haar Makkelijke Moestuinbakken op het dakterras
Sarah (Xanadu) bij haar bakken op het dakterras.

Planty Gardening

Makkelijke Moestuin is voor niet-Nederlanders nogal lastig. Ik lag helemaal dubbel toen een Zweed dat het probeerde uit te spreken: “Møkkëlûke Mustøn”.

Daarom noemen we het Planty Gardening. Of Planty in het kort. 

Prima, maar wel een beetje out-dated : Ik maakte het toen ik 17 was. Hoewel ik het logo zelf maakte - en ik biecht je nu mijn duisterste geheim op - haalde ik wel érg veel inspiratie van een plaatje van het internet. 

Oeps.

Ik zei het toch? Ik was toen echt lui 😉. Maar inmiddels ben ik wat verantwoordelijker en vond ik het tijd voor een nieuw logo.

Dit is hem:

Nog steeds met een klein plantje maar nu ook waar het in groeit, want daar draait de hele Makkelijke Moestuin om. En oogjes, want je zorgt voor een levend wezentje.

Clean, beter te drukken en 100% uit mijn eigen hoofd - dus ik kan ook weer slapen. 

Ik ben er blij mee. 😀

Verpakkingen

De verpakkingen van onze producten blijven Nederlands, maar er staat nu ook een kleine vertaling in het Engels op. 

Plus ons combi-logo:

Combi-logo op de verpakkingen van de Makkelijke Moestuin

Plastic in verpakkingen

We willen zo veel mogelijk af van plastic verpakkingsmateriaal.

Helaas is dat voor sommige producten - zoals de MM-mix - nog niet mogelijk. Een andere manier zou simpelweg minder duurzaam zijn.

Wel is de zak al voor 60% gemaakt van gerecycled plastic. Dat percentage willen we nog verder opvoeren, maar tegelijkertijd moet de zak ook stevig genoeg blijven. 

Kortom: we blijven ermee bezig.

Nieuwe app: voor Planty én de MM

Johan en Jelmer zijn megahard bezig met de Planty app. Als je al fan bent van de MM-app: die is nog niets vergeleken met die van Planty. Met alle functies van de MM-app, maar dan nóg beter en leuker. 

Klimaatfunctie

De nieuwe app wordt bijvoorbeeld 100% gekoppeld aan het lokale weer. Niks geen water geven als het al weken plenst van de regen, en juist wat extra bij een hittegolf. In warmere streken begin je eerder met zaaien, en koudere juist wat later. 

Ook laat hij in het vroege voorjaar de plantjes minder snel groeien dan een paar maanden later. 

Zelf lerende technieken 

Tot nu toe is het aantal dagen dat tussen sommige stappen zit, deels gebaseerd op de gegevens van zadenbedrijven - en deels op onze ervaring. Maar omdat het klimaat verandert, kloppen die gegevens steeds minder. 

Straks wordt dat automatisch bijgesteld omdat de app gaat werken op de nieuwste technieken en de gegevens van alle app-gebruikers mee neemt. Dat noem je artificial intelligence

Dat klinkt eng, maar is het niet. Het maakt onze app juist steeds beter en nauwkeuriger, en daar heb jij weer profijt van. 

We verwachten dat de eerste versie rond begin maart in de appstore staat. Dan kan iedereen er al mee werken: jij dus ook. 

De huidige app blijft voorlopig ook in de lucht, dus je hoeft niet persé over te stappen. (Maar wedden dat je dat straks wel wilt doen?)

Uitbreiding zaden

In de vorige mail schreef ik het al: er komen 7 nieuwe zaden bij: koriander, balkontomaat, mei-raapjes, dropplant, paarse wortel, stengelsla en de chioggia biet.

Saskia en Robbin zijn al druk bezig om alles klaar te maken voor de app. We hopen de zakjes rond eind februari in de shop te zetten.

Nieuwe Makkelijke Moestuinzaden 2021
Nieuwe Makkelijke Moestuin zaden 2021

Testpakketje zaden

Ook het komende jaar willen we weer een aantal soorten gaan testen.

Welke dat worden weten we nog niet precies, dus als jij een goed idee hebt: laat het ons weten.

Zelf ben ik fan van deze gestreepte vleestomaat:

Gestreepte vleestomaat: iets voor de Makkelijke Moestuin?
Grote vleestomaat: iets om te testen?

Makkelijke Kamerplanten

Vaak krijg ik de vraag of je ook kamerplanten op de MM-mix kan zetten. "Tuurlijk," zeg ik dan, "dat doen we al jaren en gaat hartstikke goed". 

Kamerplanten op Makkelijke Moestuinmix
Al deze kamerplanten staan op MM-mix

Maar dit jaar ontdekte ik dat als je een kamerplant in een kleine growbag met MM-mix zet, ze het nóg beter doen. Omdat de wortels dan lucht krijgen. 

Dit waren een paar maanden geleden nog kleine stekjes:

Kamerplanten in growbags en Makkelijke Moestuinmix
Opgekweekte stekjes in growbags en MM-mix

Wat nou als we dit soort growbags in verschillende maten laten maken zodat jij ze kan gebruiken in je eigen binnenpotten?

Als dat aanslaat en jullie net zo enthousiast zijn als ik, dan kunnen we het aan onze app toevoegen. Onder een apart tabje voor kamerplanten en met wat simpele to-do’s voor water en voeding geven. Zo heb je binnen en buiten in één app.

Wat denk je: onzin of lijkt het je wat? Laat het me weten, oké?

En verder nog ...

Pfff, deze blog is al véél te lang, en eigenlijk ben ik nog lang niet klaar. Want uiteraard gaan we nog meer doen:

Weet je? We zien het wel. Het jaar is nog jong 😉.

Makkelijke Moestuinbakken klaarmaken voor het nieuwe seizoen
Bakken klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Genoeg over ons, hoe gaat het met jou?

Ik hoop goed en dat het jaar voor jou voorspoedig begon.

Op de community zie ik leuke en positieve berichten. Zoals van de MM-ers Majodoli, Hillies, Aafke 123 en Proosdijmoestuinclub. Die oogsten zelfs nog:

Oosten rond de jaarwisseling Makkelijke Moestuin
Oogsten rond Oud en Nieuw

We maken er een mooi jaar van

Samen met jullie.

Laat je me weten wat je van de plannen vindt en of ik nog iets vergeten ben? Dat kan op de community, of in een mail.

Tot snel!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks