Zondag 21 januari 2024

Sneeuw, voorpret en starten op 1 maart

Ook al zo’n zin in het voorjaar? Ik wel 😀

Daarom gaat het vandaag over voorpret. En over hoe wij ons voorbereiden op een nieuw moestuinseizoen - op een leuke en relaxte manier.
jsneeuw-denandel.jpg
Sneeuw in de kantoortuin
Hartje winter en dat is te zien. Waren het eerst de eindeloze regenbuien die maar niet ophielden, nu ligt er nog een beetje sneeuw van de afgelopen week en is het nog best koud. Voor de komende week staat er harde wind en (weer) regen op het menu. Niet echt lekker om naar buiten te gaan.

Als ik al even in de tuin ben - bijvoorbeeld om snel wat palmkool te plukken - is het moeilijk voor te stellen dat deze kale bakken over een paar maanden al weer vol staan met fris en eetbaar groen.

Maar dat gaat wel gebeuren. Net als elk jaar:
moestuin-in-bakken-7-19.jpg
Onze kantoortuin, ruim 2 maanden na het opzetten
Het mooiste is dat je daar niet eens zoveel tijd voor nodig hebt. Want met een Makkelijke Moestuin bespaar je minstens 80% van de ruimte, tijd en kosten die je normaal nodig hebt voor een traditionele moestuin. Terwijl je ook nog eens efficiënter oogst.

Zelfs het opzetten van zo'n moestuin heb je vrij snel gedaan. Als je maar de juiste spullen gebruikt. Daarmee ga je van niets naar een eetbare oase in een paar maanden tijd.

Beginnersstress?

Soms merk ik dat startende MM-ers rond deze tijd wat zenuwachtig worden. Want waar moet je beginnen, hoe doe je dat, wat heb je nodig en vooral ook: wanneer?

Snap ik best hoor, dat had ik ook toen ik net begon. Maar die stress is nergens voor nodig. Want ten eerste heb je nog tijd genoeg en helpen we je stap-voor-stap met de planning en voorbereiding, en ten tweede zijn er tig andere MM-ers op de community die je graag willen helpen:
community-in-app-01.jpg

Samen starten met het MM-seizoen 2024

Zoals elk jaar beginnen we ook dit Makkelijke Moestuinjaar met een hele groep tegelijk.

Dat is leuk voor de beginners, maar ook voor de ervaren MM-rotten. En hun tips & tricks zijn weer goud voor de newbies.

Om het nieuwe zaaiseizoen te vieren, maken we elk jaar een idioot filmpje. Dit is 'm van vorig jaar:

Wat doen we tot die tijd?

De weken vóór 1 maart bereiden we ons voor. Dat klinkt serieus maar valt reuze mee.

Kijk: toen mijn moeder met haar eerste moestuin begon, zat ze maandenlang te plannen. Schema's, tijdschriften en boeken, plattegronden van de tuin: het kon niet op.

Da's niks voor mij en gelukkig hoeft dat ook niet. Een Makkelijke Moestuin zet je in een mum van tijd op en de app helpt je stap-voor-stap bij het kiezen, zaaien en verzorgen van je groentes.

Maar voorpret, dat is wél leuk. En daarover gaat het de komende weken.
Screenshot-2022-01-26-at-11.16.48.png

💡 Inspiratie - week 1

Week 1 is de week van de inspiratie. Daarin verzamelen we ideeën, spieken we bij anderen, en onderzoeken we wat mogelijk is.
inspiratie-overzicht.jpg
Makkelijke Moestuinen van andere MM-ers

📋 Plannen - week 2

In week 2 gaan we plannen. Wat is de beste plek, hoeveel groentes haal je uit één bak, wat wil je bereiken, dat soort dingen.
veel-oogsten-bak.jpg
Uit één enkele MM-bak kun je al veel oogsten

🌱 Groentes - week 3

Week 3 gaat over groentes. Hoe kies je welke soorten je wel en niet in je bak zet, wat brengt veel op en wat juist niet, en wat zijn de leukste soorten.
groentes.jpg
Groentes die perfect passen bij de Makkelijke Moestuin

🔨 Opzetten - week 4

In week 4 maken we ons klaar voor de start. Dan gaat het over de hardware. Waar haal je je spullen vandaan? Wat kun je zelf doen en wat kun je beter kopen?Hoe plaats je nieuwe bakken - en waar moet je dan op letten? En hoe maak je de bakken die er al staan weer klaar voor een nieuw seizoen?
opzetten.jpg
Monteren van MM-bamboo tafelbak

Kost het je zeeën van tijd?

Welnee. Al hangt het wel een beetje af van wat je wilt, hoeveel bakken je hebt en wat voor soort tuin je hebt.

Maar de eerste weken doe je binnen en besteed je dus aan voorpret. Pas in de vierde week ga je naar buiten en doe je het echte werk. En ook dat kost je niet al te veel tijd: nieuwe bakken heb je zo geplaatst. Het leeghalen en aanvullen van een oude bak doe ik in een half uurtje.

Staat alles eenmaal klaar, dan kost het onderhoud je de rest van het jaar gemiddeld zo'n 5 minuutjes per dag. Afhankelijk van het weer, het aantal bakken en wat je erin hebt staan.

En: doe je ook mee?

Top!

Hou dan je mailbox goed in de gaten want volgende week kom ik bij je terug en beginnen we met week 1. Dan bombardeer ik je met tig foto's en Makkelijke Moestuinen die vast wel wat inspiratie geven voor jouw eigen MM 😀

Vandaag alvast het laatste fimpje van Jelmer, want die is al helemaal HYPED voor het nieuwe seizoen:

Achter de schermen

Zelf ga ik ook aan de slag met een nieuwe MM. Nu eens niet in een van onze achtertuinen thuis of bij het kantoor in Den Andel, maar wel bij de loods waarin onze spullen staan.

Die plek is nu nog niet erg inspirerend, maar hopelijk wordt-ie dat de komende maanden wel:
jelle-lokatie-tuintje-aduard-2.jpg
Van kale hoek naar pluktuin voor de lunch: moet lukken toch?
Verder zijn we druk aan het pakken: o.a. de nieuwe zadenpakketten en de tafelbakken van de hero's en bamboos.

Die laatste zijn een tijdje uitverkocht geweest, maar we kregen vrijdag de laatste onderdelen weer binnen. Vanaf vandaag staan ze weer in de shop 😀

Dat was het weer voor vandaag

Volgende week kom ik bij je terug, dan starten we met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Tot dan!

sig.jpg


PS: Ook zin in het nieuwe seizoen, heb je vragen en/of wil je reageren op deze blog? Maak dan een post op onze super actieve community.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks