Dinsdag 21 november 2023

Komen er volgend jaar nieuwe zaden bij?

De tussenstand van de zaden die we dit jaar testten: wat gaat door en komt in de app, wat valt af en waarover zijn we nog niet zeker?
testzaden-combi-def.jpg
De soorten die we in 2023 testten
Het afgelopen jaar testten we - samen met andere MM-ers - 7 soorten zaadjes.

Dit waren ze:
 • zoete, langwerpige paprika
 • knapperige bindsla
 • baby bleekselderij
 • compacte stengelbroccoli
 • vroege bospeen
 • ronde rucola
 • knalrode biet

Dit voorjaar boden we ze aan in een testpakketje. Bijna 1000 MM-ers bestelden het om met ons mee te testen en kregen het rond begin maart in huis:
testzaden-2023-overzicht.jpg
Testpakketje nieuwe zaden

Testen, testen, testen

Op de community werd flink gepost: over hoe de soorten opkwamen, of ze wel of niet goed groeiden, of ze lekker waren. En over de hamvraag: moeten ze wél of niet in de app?

Zelf testten we ook. Hoewel lang niet zo fanatiek als vorige jaren: we waren veel te druk met allerlei andere zaken. Toch hielden we de plantjes goed in de gaten, en samen met de info uit jullie posts ontstonden er grote grafieken. Vol gegevens voor de app.

Nu - aan het einde van het seizoen - is het tijd voor de conclusie. Welke soorten overleefden de test en welke vielen af? Ik begin met het laatste.

Welke vielen af?

Baby bleekselderij ❌

Hier had ik me best op verheugd: bleekselderij is superlekker in de sla en van deze soort passen er zelfs vier in een vak.

Maar oh: wat moet je hier een geduld voor hebben. Dat wist ik al, maar dit vond ik wel wat overdreven: op 15 maart gezaaid en nu zien de plantjes er zo uit:
bleekselderij-2.jpg
De baby-bleekselderij op 19 november
Dat ze zo klein zijn komt vast ook door het koude voorjaar, en de zomer had dit jaar ook beter gekund. Maar kijk ik naar de reacties op de community, dan zijn er vrij weinig MM-ers echt enthousiast. Al is de smaak supergoed: zowel van het blad als van de stengeltjes

Deze valt dus af.

Zoete langwerpige paprika ❌

Ja ik weet het: deze paprika's zijn prachtig en erg lekker. En ja: veel MM-ers willen een paprika in ons assortiment. De afgelopen maanden kwamen op de community dan ook de mooiste foto's voorbij. Van trotse testers die vooral ook schreven dat deze paprika moest doorgaan naar volgend jaar.

Hier hadden we ook wel wat oogst, maar lang niet zoveel als waar we op hoopten. Kijk maar naar deze 2 planten:
paprika.jpg
Paprika's in buitenbak
Vier prachtige paprika's: mooi groot en overheerlijk. Maar bedenk eens wat ik daarvoor moest doen: vroeg voorzaaien en de plantjes lange tijd op de vensterbank verzorgen, nauwkeurig afharden, bij-voeden in de zomer en zorgvuldig water geven - niet te veel en niet te weinig.

Dan is het resultaat wat magertjes, toch? Dat was het ook nog als ik 3x zoveel kon oogsten. Helemaal als je bedenkt dat de zaden peperduur zijn.

Omdat de teelt dus best lastig is - waardoor veel testers voortijdig afhaakten - past het zaaien van paprika's (nog) niet bij de Makkelijke Moestuin. Helaas.

Rode bindsla ❌

Oké, dit was dus een enorme blunder van onze kant: we bestelden de foute zaadjes. Waardoor we rode kropjes kregen - in plaats van groene - en ook veel minder knapperig dan we wilden.

Mooi om te zien en ook heel erg lekker, maar zeker niet de aanvulling die we zochten. Want die ziet er zo uit:
testzaden-bindsla.jpg
De bindsla die we wilden
Die komt volgend jaar alsnog in het testpakket 🙂

Compacte 'sprouting' broccoli ✅

Ik was altijd al een grote fan van broccoli, maar niet om 'm zelf te kweken. Dat komt omdat de planten giga-groot worden en je er in het najaar dan één stronk van kunt oogsten.

Maar deze soort is anders. Die blijft compact en je kunt er al vrij vroeg de eerste stronk van oogsten:
broccoli-moestuinmama.jpg
Test broccoli van Moestuinmama
Heb je die geoogst, dan maakt de plant nog vele scheuten aan die je kunt blijven oogsten, tot ver in oktober en zelfs nog later.

Dat lang niet iedereen zo enthousiast is als wij, komt waarschijnlijk omdat die scheuten niet zo groot zijn. Ook schieten ze in de zomer vrij snel in bloei.

Maar knip je de bloemen weg en laat je de plant gewoon staan - en dat kan omdat-ie niet zo groot is - dan kun je vroeg of laat weer een handje scheuten oogsten.

Kijk maar naar deze plant die nu nog steeds in onze tuin staat:
broccoli.jpg
Oogstbare broccoli-scheuten half november
Bovendien kunnen koolplanten goed tegen kou, dus wie weet gaat dat nog even door.

En de andere soorten?

Daar zijn we nog niet helemaal uit. Wij vinden zelf dat deze bieten, wortels en ronde rucola beter en lekkerder zijn dan de soorten die we nu voeren.
testzaden-twijfel.jpeg
Bieten, wortels en ronde rucola (foto's Shahaira, MM en SonjaMM)
Op de community zijn de meningen verdeeld. Dus om dat zeker te weten, willen we eerst nog wat meer testen.

Daarom doen we dat volgend jaar wél fanatiek. Dan zaaien we de zaden in echte testbakken, naast elkaar, op hetzelfde moment en met precies dezelfde verzorging.

Ik hou je op de hoogte 😀

Hoe nu verder?

Dit jaar gaat dus alleen de broccoli direct door naar volgend jaar.

We zijn nu al bezig om alle verzamelde gegevens om te zetten naar de stappen voor de app:
 • wanneer moet je beginnen
 • hoe en waar moet je zaaien
 • hoe lang duurt het voor de volgende stap
 • wat zijn die stappen precies
 • wat kan er mis gaan en wat kan je dan nog doen
 • heeft de plant nog iets extra's nodig
 • en wanneer kun je oogsten en hoe doe je dat

Als dat gedaan is maakt Robbin voor elke stap een aantal illustraties en daarna zetten we alles in de app. Stap-voor-stap, met de juiste gegevens, de correcte data, en op de juiste plek.

Nieuw zadenzakje

Met het invullen van de app zijn we er nog niet, want we willen de zaadjes ook kunnen verkopen.

Daarvoor moeten we een zakje ontwerpen, een barcode aanvragen, de zakjes laten drukken en vullen, en ze in de shop zetten.

Robbin is al lekker bezig, toch?
Screenshot-2023-11-20-at-14.37.04.png
Illustratie broccoli voor het zadenzakje

Bedankt voor je hulp

Al met al komt er dus best wat bij kijken voordat we nieuwe soorten kunnen toevoegen aan ons assortiment.

Daarom vinden we het echt geweldig dat we zoveel hulp krijgen van de community. Met het testen, doorgeven van de resultaten, foto's van de verschillende stadia. Dus als jij dit jaar hebt mee-getest: super bedankt daarvoor 😀

Volgend jaar maken we weer een testpakketje. Daarvoor vonden we - onder andere - al deze gele trostomaat:
tomaat.jpg
Lekkere gele trostomaat: groeit ook goed in een koude zomer
Leuk om naar uit te kijken, toch?

Oh, en mocht je al helemaal tevreden zijn met de zaden die we nu al hebben: momenteel verkopen we de meeste daarvan met 50% korting 😀
sig.jpg
PS: We streven ernaar dat de broccoli rond half februari in de shop staat. Vóór je die kunt zaaien staat-ie dan ook in de app.

De testzaden voor 2024 komen rond begin maart.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks