Maandag 1 januari 2024

Op 2024 馃 en een geweldig moestuinjaar

De eerste blog van 2024: met de beste wensen, waarom we doen wat we doen, de plannen voor het komende jaar en een - kleine - terugblik.
diverse-groentes-1.jpg

Gelukkig nieuwjaar

De beste wensen voor dit nog piepjonge jaar - namens ons allemaal. Hopelijk brengt het alles wat je ervan hoopt, en misschien nog wel meer.

De tijd waarin we ons bevinden is nogal roerig, toch? Al ga ik het daar niet over hebben, en ook niet over de vele regen, want dat hoor je al genoeg.

Maar wat ik ook hoor - en daar wordt ik wel vrolijk van - is dat steeds meer MM-ers zo genieten van hun zelfgekweekte groentes en kruiden.

Soms komen ze van het balkon, uit de voor- of achtertuin, maar soms ook uit een mega-grote productietuin waar de hele buurt van eet:
1jan-verschillende-MMs.jpeg
Makkelijke Moestuinen op veel verschillende plekken
Dus wat het komende jaar ook mag brengen, wij hebben er super veel zin in om er een prachtig moestuinjaar van te maken. Samen met jullie.

Wat gaan we doen - en waarom?

Waarom is vrij simpel: wij willen zelf groentes telen zo makkelijk mogelijk te maken - voor iedereen die dat wil. Omdat we oprecht geloven dat we daardoor de wereld een klein beetje beter, gezonder en blijer maken.
dropplant-kennisbank-11.jpg
Bijen op de bloeiende dropplant
En wat is nou leuker dan een paar zaadjes in de grond te stoppen, plantjes uit de grond te zien komen, en daar - na een poosje - super trots van te oogsten? Terwijl je meteen de bijtjes en vlinders een thuis geeft?

Daar doen we het voor.

Voor jou, maar 贸贸k voor onszelf. Want tijdens het seizoen halen we al jaren bijna alle groentes uit onze eigen tuin: veel lekkerder dan uit de supermarkt 馃構
1jan2024-oogsten.jpg
Lekker: je tomaten oogsten uit eigen tuin
Toch is er is altijd wel weer iets waarvan we denken: dat kan beter. Omdat we er zelf tegenaan lopen, of iets zien bij andere MM-ers.

Dus zijn we altijd bezig om de MM n贸g beter te maken. Zodat jij aan het eind van dit jaar n贸g enthousiaster over de Makkelijke Moestuin bent dan nu al het geval is 馃榾

Maar: dat heb je dan wel aan jezelf te danken. Want het werkt twee kanten op: omdat jij er bent - en af en toe wat van ons koopt - kunnen wij doorgaan met wat we doen.

Daar zijn we je hartstikke dankbaar voor. Net als voor al die andere actieve MM-ers die ons graag willen helpen. Zoals op de community.
community-in-app-01.jpg
En omdat steeds meer mensen zich bij ons aansluiten en ook MM-er worden, kunnen we steeds meer doen:
  • de app, site en community n贸g beter maken,
  • producten verduurzamen en verantwoord verpakken,
  • oplossingen bedenken die het MM-en n贸g makkelijker maken,
  • ons zadenpakket uitbreiden,
  • onze service verbeteren,
en nog veel meer.

Daarom werken we sinds begin 2022 in een grote loods. Om zelf de opslag, het zagen en boren van de moestuinbakken, en het inpakken en verzenden van de bestellingen te doen. Dat was best een grote gok: want al die dingen hadden we nooit eerder gedaan.

Maar het pakte goed uit, en inmiddels is de kale loods veranderd in een echte fabriek - waarin nog veel meer gebeurt.

Zo maken we ons schrikdraad voor slakken helemaal zelf:
ontwikkeling-schrikdraad-inpakken.png
Van ontwerp, 3D-printen en inpakken, naar de tuin op de bak
Het afgelopen jaar testten we het door en door. Eerst zelf en later met een grote groep MM-ers. En toen het precies zo werkte als we wilden, was het alleen nog een kwestie van een flinke lading maken en inpakken.

Nu staat het alweer een tijdje in de shop, en genieten veel MM-ers van 茅茅n of meerdere moestuinbakken zonder vervelende slakken.

Het schrikdraad is speciaal gemaakt voor montage op onze MM-hero en MM-bamboo bakken:

De set voor bakken van 120x120 vind je hier.
De set voor bakken van 60x120 vind je hier.
De set voor bakken van 60x60 vind je hier.

Wat komt er nog meer?

Ook het komende jaar gaan we met van alles aan de slag. Zo willen we meer maten mutsen, eenvoudiger water geven en vaker voorzaaien - maar dan n贸g makkelijker.

En laat ik daar maar meteen op doorgaan, want per 1 januari hebben we een nieuw product:

Kant-en-klare voorzaaimix

Voorzaaien doe je het beste op een speciaal mengsel, waarin de voeding perfect is afgestemd op zaailingen. Zodat die in de eerste weken stevig opgroeien, maar niet t茅 snel. Voorheen maakten we daarom een mengsel van half MM-mix en half fijne vermiculiet.

Om het voorzaaiproces n贸g makkelijker te maken, hebben we nu zakjes met een kant-en-klaar mengsel: de MM-voorzaaimix:
mm-voorzaaimix.jpg
MM-voorzaaimix
In dit mengsel zit geen vermiculiet meer, maar wel een aantal vezels die net zo goed vocht en voeding vasthouden. Da's ook weer beter voor het milieu.

Verder werkt het net zo goed, vul je met 茅茅n zakje van 5 liter ruim 20 airpotjes - of 7 van de grootste maat - en gooi je het mengsel na gebruik gewoon bij de mix in je moestuinbak.

Maar heb je nog vermiculiet in huis, dan maak je dat natuurlijk eerst op. Wij MM-ers gooien niets weg, toch? 馃檪

Hier lees je meer over voorzaaien - en waarom we dat doen.
voorzaaien-vensterbank-06.jpg
Voorgezaaide zomergroentes in de vensterbank

Nieuwe zadenpakketten

De uitverkoop van onze 'oude' zaden is afgelopen, vanaf nu zijn er weer verse. Maar omdat we nu wel heel veel verschillende soorten verkopen, lukt het niet meer om die allemaal in pakketjes te stoppen. Bovendien was de inhoud van die van vorig jaar best groot, t茅 groot voor veel MM-ers.

Daarom pasten we de samenstelling van onze zadenpakketten aan, en verkopen we een aantal zaden alleen nog maar los.


Alle zaadjes zijn ook los te koop. Maar koop je ze in zo'n pakket, dan ben je veel voordeliger uit. Bij het Combipakket scheelt dat zelfs meer dan de helft.

Welke zaden je in welk pakket vindt lees je hier.
mm-combi-2024-(3).jpg
Nieuwe zadenpakketjes voor 2024

En verder nog ...

De komende tijd gaan we nog veel meer doen. Om je alvast een idee te geven:

  • In februari gaan we ons voorbereiden op het komende seizoen: we bedenken een plan, verzamelen de benodigde spullen en maken de tuin klaar.
  • Op 1 maart geven we het startschot voor het nieuwe seizoen.
  • Eind maart gaan we ...

Weet je? Je merkt het vanzelf wel als het zover is. Anders wordt deze blog mega-lang 馃槈

Kortom: we maken er een mooi moestuinjaar van

Nog even bijkomen van de jaarwisseling en dan hup: aan de slag 馃槂
diverse-groentes-2.jpg
Proost: op het nieuwe jaar!
Laat je me weten wat je van de plannen vindt en of jij nog een briljant idee hebt? Dat kan op de community, of in een mail.

Tot snel!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks