vr. 06 sep. 2013

Schooltuintje in Den Andel

Een schooltuintje in Den Andel; dat stond al een poosje op mijn verlanglijstje!

Als je roept dat kinderen die een eigen moestuintje hebben over het algemeen gezonder eten, dan moet er bij de school in je eigen dorp wel een Makkelijke Moestuinbak staan, toch?

Nou, het is zover; hij staat er!

Juf Linda

Juf Linda is de juf van groep 3, 4 en 5. De klas telt 15 kinderen: allemaal even leuk. Juf Linda is natuurlijk ook hartstikke leuk. En ze is mijn nicht.
In april belde ze me: of ik een paar zakken Makkelijk Moestuin Mix voor haar klas had.

“Tuurlijk Linda,” zei ik, “wat ga je ermee doen?”

“Nou, ik doe mee aan een soort project voor schooltuintjes en ik ga een vierkantemeterbakje neerzetten. Maar ik wil wel jouw aardemix erin.

Mijn hersenen begonnen te ratelen:

Wat?

Een moestuinbakje bij de school?

In mijn dorp?

“Wat voor bakje is dat Linda?” vroeg ik. Linda antwoordde: “Het is een beetje een krakkemikkig bakje maar we hebben het gekregen met wat zaadjes, een boekje en een gietertje...”

“Weet je Linda," zei ik, "Ik heb een beter idee: ik zet voor jouw klas een echte Makkelijke Moestuinbak neer: aangepast voor kinderen, met raster en een klimrek en ik doe er de MM-mix in. Dan kan je zo beginnen en weet je zeker dat de groentes van je kinderen het goed zullen doen.

En zo is het gekomen!

Gelukkig zat er nog wat in onze goede doelen pot.
Vóór de meivakantie zijn de kinderen aan de slag gegaan met voorzaaien van de zaadjes in bakjes met vermiculiet.
Ze hebben al mijn Villa Achterwerk filmpjes bekeken (het leukste vonden ze dat mijn opa me aanviel met een radijs!) en er werden allerlei werkstukjes gemaakt.

We hebben een mooie bak van 90 bij 150 cm neergezet . Zo heb je toch een flink aantal vakken en kunnen de kinderen overal goed bij.

Eisse kwam langs en maakte het klimrek voor de tomaat, komkommer en de peultjes.

De bak staat op het schoolplein en krijgt de hele dag zon: een betere plek is er niet.

Vóór de meivakantie zijn de kinderen aan de slag gegaan met voorzaaien van de zaadjes in bakjes met vermiculiet.

Ze bekeken al mijn Villa Achterwerk filmpjes (het leukste vonden ze dat mijn opa me aanviel met een radijs!) en er werden allerlei werkstukjes gemaakt.

Na de vakantie is de bak in gebruik genomen en werden de eerste zaadjes gezaaid en ik mocht er bij zijn.

Pluk van de Petteflet

Toevallig kwam er toen net een verslaggever van Vroege Vogels langs om mij te interviewen voor mijn nominatie voor de Pluk van de Pettefletprijs.

Linda en de kinderen vonden het superleuk dat ze op de radio kwamen! (en sommige kinderen vonden het ook wel erg spannend!)

Ik had wat kleine slaplantjes en voorgezaaide bietjes meegenomen die de kinderen konden planten. Zo ziet de bak er meteen al wat ‘echter’ uit! Reuze-radijzen zaaien is natuurlijk ook heel erg leuk. Vooral als je het met z'n drietjes doet! (Dat harige ding op de foto is een stukje van de microfoon)

De kinderen vonden het heel erg leuk en ik hoop dat dat zo blijft.

Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat want dit is echt iets waar ik heel enthousiast over ben.

Mijn passie

Kinderen die leren en ervaren hoe je op een makkelijke manier zelf je groentes kan verbouwen eten niet alleen gezonder (want wat je zelf geteelt hebt wil je natuurlijk ook opeten!) ; de kans is groot dat ze het zó leuk vinden dat ze het de rest van hun leven gaan doen.

Stel je eens voor hoe anders de wereld eruit zou zien als we met z’n allen weer een beetje terug naar de basis gaan. Aangevoerd door de kinderen!

Om dit voor elkaar te krijgen heb ik in het voorjaar van 2013 meegedaan aan een wedstrijd van Vroege Vogels en de Natuur- en Milieufederaties.

Doordat jullie massaal op me gestemd hebben ben ik verkozen tot Pluk van de Petteflet 2013!

De geldprijs die ik daarmee won, heb ik ingezet om een moestuinboek voor kinderen te maken. Dat boek is zó leuk geworden dat kinderen die het lezen meteen aan de slag willen gaan en ook genoeg weten om dat te kunnen.

Bedankt voor je stem!

Update begin september 2013:

Het schooltuintje in Den Andel is een groot succes!

De kinderen hebben vóór de grote vakantie allemaal wat geoogst en mee naar huis genomen. Na de zomervakantie kan je gewoon nog een keer beginnen. Moet je kijken hoe het er nu uit ziet:
Er staan verschillende soorten sla, peterselie, paksoi, worteltjes, kervel, radijs en natuurlijk een gigantische zonnebloem!

Bente en Hanna waren zo lief om even voor me te poseren bij hun bak:
De tomaatjes bij het rek beginnen al een beetje te kleuren: