Zondag 20 november 2022

Kan de Makkelijke Moestuin nóg beter?

Over waar we achter de schermen mee bezig zijn en waarom, een update voor de community, en alvast wat plannetjes voor volgend jaar.
header-20nov.jpg
Schitterend weer - maar wel ijskoud
De winter komt eraan, en da’s al goed te zien én te voelen. Brrr, wat is het dit weekend koud.

In de tuin staan de meeste planten al zo goed als stil of gaan snel achteruit. Dus haal ik ook steeds meer weg. Nog wat oogst naar de keuken ...
laatste-courgette.jpg
De laatste courgette: tijd om te oogsten
... en de rest naar de composthoop.

Net als alle planten die echt niet tegen (nacht-)vorst kunnen. Zoals de planten van de Oost Indische kers. Laat je die nu nog staan, dan tref je binnenkort een hoopje drabberig groen aan. Gats.
bevroren-oi-kers.jpg
Oost-Indische kers na één nacht vorst
Wat je nog wel - en beter niet - kunt laten staan lees je hier.

Hoe maak je zelf eten verbouwen weer normaal?

Aan de tuin ben ik dus niet veel tijd meer kwijt. Da’s maar goed ook, want in onze loods zijn we mega-druk met van alles.

Waarmee? Nou kijk: als je zelf eten verbouwen weer de normaalste zaak van de wereld wilt maken, dan moet je er óók voor zorgen dat dat voor iedereen haalbaar is.

We zijn al best een eind op weg - al zeg ik het zelf - maar er kan altijd meer. Daarom leggen we alles van de Makkelijke Moestuin voortdurend onder de loep: de methode, de producten, de app en de site. Wat kan nog beter, makkelijker, duurzamer? Wat nog duidelijker, sneller, handiger?

Daarbij luisteren we goed naar jou - en naar al die andere MM-ers die met ons meedenken. We bezoeken dan ook regelmatig de community. Vooral om te genieten van al die leuke posts, maar ook om nog meer ideeën op te doen.

Opfrisbeurt voor de community 💚

Onze community bestaat nu bijna 4 jaar. Eind november 2018 kwam die live op de site.
community-in-app-01.jpg
Door de jaren heen is-ie steeds een beetje aangepast, maar nu heeft Arjen ‘m weer helemaal opgefrist. Vooral achter de schermen, al ga jij er de komende tijd ook steeds meer van merken.

In de app zul je nog niet zo veel zien, maar gebruik je de community op de website, dan zie je al wat veranderingen:
Schermafbeelding-community-update.png
Zo is de plek van de 3 stipjes - om je eigen post aan te passen of een andere post te volgen - verplaatst naar boven.

Je kunt nu een post bewaren

Rechts onderin staat nu een label-icoontje. Klik je daarop dan wordt het groen en sla je de post op. Vink je bij de filters 'Opgeslagen' aan, dan komen al je bewaarde posts tevoorschijn.

Handig voor dat lekkere recept wat je graag wilt bewaren, of die slimme tips die je niet wilt vergeten 🙂

Een account volgen kan nu ook

Zoals je ziet heeft de Makkelijke Moestuin nu ook een account. Wil je een berichtje krijgen als wij daar iets op posten? Klik dan even op de naam van ons account, dan zie je een blauwe button waarmee je ons kunt volgen.

Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor andere accounts.


volgen-scherm.jpg
Nogmaals: op dit moment zijn deze aanpassingen alleen nog op de website te zien, maar Johan is al druk bezig om ze ook in de app door te voeren.

De foto's in het overzicht zijn nu altijd vierkant

Voorheen zag je alle foto's op de 'wall' zoals je ze plaatste: staand, liggend of vierkant. Nu zie je ze vierkant, ook op de website. Het systeem kiest daarvoor het midden van de foto.

Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je de eerste foto plaatst: zo voorkom je onthoofde MM-ers of het wegvallen van een belangrijk detail 😉

Vooruit en steeds verder

Waar ik super trots op ben, is dat wij - met z’n allen - de wereld steeds een beetje groener maken. Letterlijk en figuurlijk.

Want met een moestuin ben je goed bezig met de natuur, geef je insecten een veilig thuis, word je steeds bewuster en sijpelt dat hoe dan ook door naar de rest van je leven.
bloeiende-palmkool-voorjaar-bij.jpg
Bloeiende palmkool in het vroege voorjaar: voer voor de eerste bijen
We gaan ook telkens wat verder. Zo gebruiken we bijna geen plastic meer voor onze verpakkingen - en het plastic waar nog geen alternatief voor is, is óf 100% recyclebaar óf al (deels) gerecycled. De zakken van de mix bestaan nu al voor meer dan 80% uit gerecycled materiaal.
Artboard-Copy.jpg
MM-Hero's van 100% recycled plastic
Onze Hero’s en Mini’s zijn zelfs volledig gemaakt van gerecycled plastic. Daarmee is al ruim 250.000 kilo plastic afval opgeruimd. Dat komt overeen met ongeveer 12.500 kuub samengeperst plastic afval. Afval dat bijna niet te recyclen is en normaliter in de verbrandingsoven terecht komt.

En omdat je in die bakken weer groentes teelt die je niet hoeft te kopen, voorkom je ook al veel plastic.
oogsten-minderplastic.jpg
Oogsten uit een Hero tafelbak

De Makkelijke Moestuinmix en de voeding

De mix zelf is ook zoiets. Die is al duurzaam omdat je ‘m niet hoeft te vervangen, maar we zijn ook altijd bezig met wat erin zit.

Zo was ik vorige week bij een bedrijf in Duitsland dat groeigrond maakt uit restproducten. Denk bijvoorbeeld aan slib bij afgravingen, of afval van bosbouw. Echt super interessant.
cloppenburg-berg.jpg
Groeigrond uit afval
Daar gaan we zeker induiken, samen met ons huidige grondbedrijf. Ook testen we nieuwe materialen als mos en witveen, en kijken we of we veen uit de professionele tuinbouw kunnen hergebruiken.

Al staat bij de mix altijd één ding voorop: die mag nooit minder presteren dan de huidige, alleen maar beter.

Verder kijken we naar de voeding, of we die nog kunnen verbeteren.
DCM-buiten.jpg
De voedingsfabriek in België: super duurzaam. Zou je niet verwachten, toch?
Ook dat bezoek was top, want alles is duurzaam aan dit familiebedrijf. Zelfs de kantoren en de fabriek zijn CO2 neutraal - en dat zou je op het eerste gezicht niet verwachten, toch?

Terug naar de voeding: we wisten al dat die 100% organisch is, en daarom veel beter en natuurlijker werkt dan kunstmest. Bovendien wordt die gemaakt van restproducten uit de voedingsindustrie.

Verder leveren ze een aantal natuurlijke afschrikmiddelen tegen schadelijke insecten. Ook die gaan we uiteraard uitvoerig testen 🙂

Eigen productie

De mix en de voeding kunnen we niet zelf maken. Net als de zaden. Maar voor onze andere producten is dat anders.

Behalve zagen, boren, inpakken en verzenden, gaan we volgend jaar nóg meer zelf doen. Ons schrikdraad voor slakken maken we bijvoorbeeld helemaal zelf. Dat komt er zo uit te zien:
kastje-schrikdraad.jpg
Kastje van het schrikdraad tegen slakken
Het werkt als een droom en is snel op je bak te zetten. Zonder boor of schroevendraaier.

We hopen het zo snel mogelijk te kunnen testen met een groep MM-ers. Helaas hebben we altijd nog wat onderdelen van anderen nodig, zoals de printplaatjes voor de batterijen waar we nu al weken op wachten 😐

Spannende tijden

Dat we nu steeds meer zelf doen is best spannend. Nog afgezien van de onzekere tijden, want niemand weet wat volgend jaar brengt. Behalve dat alles weer duurder wordt, o.a. door inflatie, de hogere lonen, en het duurdere vervoer.

Maar hoe het ook allemaal uitpakt: als jij voor volgend jaar nog wat nodig hebt - of al van plan was om dan uit te breiden - dan zou ik echt gebruik maken van onze Vroege Vogelactie: 10% korting op al onze producten - met uitzondering van de boeken. Op de meeste zaden geven we zelfs een korting van 35% 😀

Die actie loopt nog de hele maand november - of zolang de voorraad strekt. Want voor sommige producten komt de bodem al in zicht.

Zo, dat was het weer voor vandaag

In de komende mails vertel ik meer over wat we aan het doen zijn. Dan ook over de zaden en plantjes, oké? O.a. over welke nieuwe soorten erbij komen, en wat we volgend jaar willen testen.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks