Global Gardening en Square Foot Gardening

Global Gardening is een programma dat is opgezet door Mel Barthelomew, de uitvinder van Square Foot Gardening. Hij wilde zijn methode zoveel mogelijk verspreiden, over de hele wereld.

Zijn oorspronkelijke doel was om op een makkelijkere, goedkopere en leukere manier groenten te kweken. Zodat zelfs luie jongens zoals ik een aardige oogst krijgen.

Maar toen hij besefte dat een makkelijke moestuin voor iedereen en overal haalbaar is kreeg hij een echte missie en richtte een stichting op:

De Square Foot Garden Foundation

Organisaties kunnen deze stichting om hulp vragen.

Voorbeelden uit het verleden zijn vierkante tuinen voor:

  • basisscholen,
  • opvanghuizen voor daklozen,
  • scouting-verenigingen,
  • verzorgingstehuizen voor ouden van dagen,
  • blinden,
  • gehandicapten in rolstoelen,
  • jeugdgevangenissen,
  • enz, enz.

De stichting werd ook actief in ontwikkelingslanden.

Het Global Gardening programma

Het doel: een simpele, natuurlijke en makkelijke moestuin-methode die iedereen kan uitvoeren, ook vrouwen en kinderen.

Door SFG kunnen arme mensen gezond voedsel kweken voor hun gezin. Ze hebben er niet veel ruimte voor nodig en het materiaal om een vierkante tuin te maken is goedkoop of zelfs gratis.

Iedereen kan compost maken, zelfs in de armste landen. Als er geen vermiculiet en/of turfmolm te krijgen is doen de planten het ook nog wel op alleen compost.
Square Foot Garden Foundation in Sri Lanka
SFG-project in Sri Lanka

De honger de wereld uit door Square Foot Gardening

Misschien is dat doel wat hoog gegrepen, maar ik werd helemaal enthousiast toen ik de resultaten zag.

Over de hele wereld zijn vrijwilligers en zendelingen bezig met SFG te leren aan de mensen die het hard nodig hebben: de armen.

In Haïti tuiniert men op daken. Veel arme mensen hebben daar geen tuin, maar wel een plat dak. Zo voorkom je meteen dat de oogst wordt opgegeten door de loslopende geiten.
Square Foot Gardening Foundation in India
Project in India
In India leerde een pater SFG aan honderden families. Deze mensen hebben voor het eerst in hun leven genoeg te eten. Bovendien verdienen ze een inkomen door een deel van de oogst te verkopen op de markt.

Op de website van Mel staan nog veel meer hartverwarmende verhalen van mensen over de hele wereld.

Wil je meehelpen?

Mel roept op zijn website iedereen op om mee te helpen SFG te verspreiden. Als je - net als ik - merkt hoe makkelijk en leuk vierkant tuinieren is wil je daar vast je steentje aan bijdragen. Misschien ken je ook wel mensen die enorm geholpen worden door een Makkelijke Moestuin.

Ik heb bijvoorbeeld een kleine tafel-moestuin gemaakt voor mijn 90-jarige opa die hij in zijn rolstoel kon bewerken. Hij was daar heel blij mee en daar werd ik weer blij van.

Je zou ook een van mijn boeken kunnen aanschaffen. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar soortgelijke doelen als die van de stichting van Mel.

Overigens kan je ook de Stichting SFG rechtstreeks steunen. Elke gift is welkom. Ga daarvoor naar: Square Foot Gardening.org

Dank je voor het mee doen!