Zondag 10 maart 2024

Op naar de lente 😀

Het duurt nog wel even, maar de kale bakken van nu staan straks weer propvol met groentes. Helemaal als de zon zo lekker blijft schijnen.

In deze blog vertel ik je over zaailingen, ongeduld en waarom wij niet aan zaaischema's doen.
dochter-shahaira.jpg
Zon op de bakken van Shahaira
Op 1 maart openden we het Makkelijke Moestuinseizoen en zowaar: het werd meteen beter weer.

Honderden MM-ers gingen naar buiten om de eerste zaadjes te zaaien. Jong, oud, net begonnen en veteranen die al heel wat MM-seizoenen achter de rug hebben. Zoals Shahaira, wiens dochter je op de foto hierboven ziet. Haar post is superleuk om te lezen, ook omdat in de reacties nog een aantal MM-ers langskomen die al jarenlang bezig zijn.

En zelfs mijn broer hielp mee om de bakken in de kantoortuin aan te vullen. En geloof me: da's best bijzonder 😉
arjen-bak-aanvullen-1.jpg
Arjen vult de bakken aan in de kantoortuin
Maar met al die bedrijvigheid kruipt er vooral bij de starters nog wel eens wat twijfel naar boven.

Daarom vandaag 3 onderwerpen die vooral in het vroege voorjaar spelen en waar we nu veel mails over krijgen: moet je een zaaischema maken, wat zet ik in mijn bak(ken) - ofwel keuze-stress - en waarom komen mijn zaailingen nog niet op?

Moet je een zaaischema maken?

De meeste moestuinders zijn gewend om schema’s te maken waarin ze precies aangeven wat ze willen zaaien - en op welke plek.

Ook op de community zien we ze langskomen: grote spreadsheets vol data, compleet met de kleurtjes van de plantenfamilies. Vol aandacht en liefde gemaakt en vaak ook met veel plezier.

Helaas trekt de natuur zich niets van schema's aan. Want hoe plantjes groeien, hangt o.a. af van de tijd van het jaar, het weer, ongedierte, vocht, zonlicht, en meer. En dat kun je in zo'n schema niet meenemen.

Daarom bedachten wij de Makkelijke Moestuin-app, want die neemt dat wél allemaal mee.
wat-en-waarom-03.jpg
Die app lijkt zo simpel: je maakt een bak in aan, zet er wat planten in, en je gaat van het ene level naar het andere. Easy toch?

Maar wat je niet ziet is dat de app op de achtergrond allerlei berekeningen maakt. Waar iets wel of niet kan staan, wat er eerder in dat vak stond en of dat wel een goeie match is? Is het nu de juiste tijd om te zaaien, kan dat meteen in de bak - of moet je eerst binnen voorzaaien - en hoeveel planten passen er in een vak? En wat als de gebruiker aangeeft dat iets niet helemaal goed gaat? Of juist sneller dan verwacht? De app houdt daar allemaal rekening mee en past zich voortdurend aan.

Maar werk je met een schema en gaat er dan iets fout - of duurt het langer dan normaal voordat je kunt oogsten - dan moet je dat overzicht helemaal aanpassen. Of opnieuw beginnen.

Daarom maken wij geen schema's, maar werken veel liever met de app. Zelfs Saskia en ik, terwijl we al heel wat jaren ervaring hebben. Ook voordat de app er was.

En kijk eens naar het filmpje van Jelmer:

  • hij maakte een ontwerp,
  • haalde tegels weg en stortte grind,
  • zette wat bakken neer,
  • en begon te zaaien.

Met de app en zonder zaaischema.

Misschien dat je nu denkt: "Ja, logisch: Jelmer werkt bij jullie." Maar nog maar 2 jaar geleden wist die jongen alles over het maken van apps, maar nog he-le-maal niets van plantjes 🙂

Hoe je moet MM-en leerde hij dus van de app. In zijn tuin, en niet achter zijn bureau. Want daar houdt hij zich bezig met hoe de app moet werken, en niet met de plantjes zelf.

Wát je in je bak zet is aan jou

De app helpt je heel goed met het zaaien op de juiste plek en in de juiste tijd. En met stap-voor-stap advies tijdens de groei.

Maar wat je in je bak zet bepaal je zelf. Wat vind je lekker? Hoeveel vakken heb je en welke zaden heb je gekocht?

Als je daar een beetje over nadenkt - en vooral geen 30 zakjes zaden koopt als je maar 4 vakken hebt - dan is die keuze-stress ookzo verdwenen.
zaaiwatjelekkervindt.jpg
Lekkere groentes voor een kleine bak: Franse radijs, paksoi, pluksla en koriander

Waarom komen de zaailingen nog niet op?

In deze tijd doen zaadjes er veel langer over om op te komen, dan over een paar maanden. Dat is heel normaal: de zon staat nog laag aan de hemel, en een nachtvorst hier en daar is ook niet vreemd.

Dus zaaide je op 1 maart, en vraagt de app je om even te checken of er al iets opkomt, dan is de kans nog best groot dat je dit aantreft:
geen-zaailingen.jpg
Niks, nada, niente, zelfs niet onder de muts
Dus? Dan geef je aan dat het nog niet zover is, en krijg je over een week of zo weer een seintje.

"En wat als je dan nog steeds niets ziet?"

Dan stel je het nog een keer uit. Want plantjes doen toch waar ze zelf zin in hebben, en houden echt geen rekening met jou. Dus zie het maar als een oefening in geduld.

Wat - een beetje - helpt is ze afdekken met de moestuinmuts. Die geeft wat extra bescherming tegen koude nachten, en helpt ook tegen de ergste regenbuien.

"En verder?"

Relax, chill, en heb een beetje vertrouwen. Over een maandje of zo lach je om je ongeduld van nu 😀

Er zijn nog wat testzaden

Voor wie de testzaadjes gemist heeft: dit jaar hebben we méér besteld dan vorig jaar. Dus als je nog plek in je bakken hebt, al wat ervaring hebt, én het leuk vind om mee te testen: ze staan nog in shop.
combi-testzaden-3.jpeg

Zo, dat was het voor vandaag

Geniet van je tuin de komende week. Het weer ziet er prima uit voor de tijd van het jaar. Het wordt zelfs wat warmer:
weerbericht-11-16-maart.jpeg
Weerbericht KNMI
De volgende keer vertel ik je waarom later beginnen geen enkel probleem is. Da's een van de voordelen van de Makkelijke Moestuin: starten kan het hele jaar door 😀

Tot dan!
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community, of of op onze social media kanalen Instagram en Facebook. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks