Zondag 7 mei 2023

Begin mei: druk met de zomergroentes

Over het verpotten van tomaten, opkweken van de grotere zomergroentes, en de steeds vollere vensterbanken. Ook zijn er nu grotere airpotten en zit de MM-mix soms in witte zakken.
mail-7-mei-airpot-24.jpg
Verpotten van tomaten naar de grote maat airpotten

Ja ja, het is weer volop lente 🙂

Oké, het regent nog veel, maar tussen de buien door is het al best lekker. Lekker genoeg om vaak naar buiten te gaan en te genieten van al dat jonge groen om je heen.

Op de community zie ik steeds meer foto's van behoorlijke oogsten. En ook hier begint het nu echt wat voor te stellen.

Zo halen wij alle sla weer uit eigen tuin. Deze lunchsalade komt zelfs volledig uit de oogstbak van 1 maart:
mail-7-mei-salade=lunch.jpg
Lunchsalade met pluksla, kropsla, spinazie, rucola en radijs
Maar er is meer te doen. Want als je zelf je zomergroentes zaait, dan heb je het in deze tijd best druk. Met het verpotten van je tomaten, het voorzaaien van de grotere zomergroentes, en het verzorgen van je plantjes op de vensterbank. Dat komt dan ook allemaal langs in deze blog.

Maar voor ik daarmee begin, eerst even dit:

Nieuw in de shop: grotere airpotjes

Bestelde je deze week onze airpotjes, dan kreeg je een grotere maat dan je tot nu toe gewend was. Die zijn ideaal voor het voorzaaien van je grotere zomergroentes en voor het overplanten van je al eerder gezaaide tomaten naar een grotere pot.
mail-7-mei-airpot-09.jpg
MM-airpotten: links de kleine, rechts de grotere maat.
Je planten groeien er net zo goed in als in veel grotere gewone potten - vaak zelfs beter - én ze kunnen er langer in blijven staan. Dat scheelt weer ruimte op de vensterbank 🙂

Tomaten verpotten

Zijn je tomatenplantjes zo’n 4 weken oud, dan zet je ze in een grotere en diepere pot. Zo maken ze extra wortels aan en worden ze groter en sterker.

Ook hebben ze dan meer voeding nodig, dus vul je de potten met verse MM-mix - en niet meer met het mengsel met vermiculiet.

mail-7-mei-airpot-26.jpg
Mijn net verpotte tomaten op de vensterbank

De grote zomergroentes

In de vorige blog schreef ik over het voorkiemen van courgettes, pompoenen en komkommers.

Die van mij hebben er zin in: ze kiemden al binnen drie dagen en toen ze eenmaal in de potjes zaten, kwamen ze super snel op.

Soms zit daar nog de schil van het zaadje aan vast. Haal die dan voorzichtig weg, dan kunnen de blaadjes zich openvouwen:
zaadschil-courgette-3.jpg
Vastzittende zaadschil bij de klimcourgette
Deze zaailingen groeien als een tierelier. En dat brengt me naar het volgende onderwerp:

Hou je plantjes binnen - tot minstens 15 mei

Zomergroentes kunnen absoluut niet tegen kou. Daarom mogen ze pas ná half mei naar buiten, om ze dan langzaam te laten wennen aan de buitenlucht.

Tot die tijd hou je ze binnen. Op een lichte maar niet al te warme plek. En ja: dat betekent steeds vollere vensterbanken. Zelfs al ben je - net als ik - zo laat mogelijk begonnen. 😉

Op deze pagina lees je hoe je al die voor-gezaaide plantjes de komende tijd nog zo goed mogelijk verzorgt.
mail-7-mei-volle-vensterbank.jpg
Steeds vollere vensterbanken
Heb je een kas? Dan kun je de plantjes daar al wel inzetten. Maar hou het weer in de gaten, want bij erg koude nachten is het veiliger om ze ’s avonds nog naar binnen te halen.

MM-mix in witte én bedrukte zakken

Even over iets heel anders: bestel je een kleine hoeveelheid zakken MM-mix, dan krijg je die waarschijnlijk los en niet op een pallet.

Omdat het transportbedrijf onze zakken mix niet onverpakt wilden verzenden, moesten we die eerst in dozen verpakken. Heel irritant, want dat is niet alleen veel werk maar ook zonde van het extra materiaal.

We zoeken daarom al lang naar een betere oplossing. Momenteel loopt er daarom een proef met de mix in onbedrukte zakken: zonder doos maar met een sterkere folie. Voor de pallet-zendingen blijven we de dunnere, bedrukte zakken gebruiken.

Er zijn nu dus twee soorten zakken: de dikkere witte en de dunnere bedrukte:
image-(2).png
Links de sterkere witte zak, rechts de oude vertrouwde
Uiteraard zit in beide zakken precies dezelfde mix. Dat kun je ook lezen op de zijkant van de zak:
zakken-mix.jpg

Zo, dat was het weer voor vandaag

De komende tijd blijft het weer nog behoorlijk wisselvallig:
weerbericht-7-mei.jpg
Bron: KNMI
Daarom stel ik de boontjes nog een weekje uit, want die kunnen niet zo goed tegen regen. Maar volgende week vertel ik je er alles over, oké?

Dan laat ik je meteen zien hoe - en waarom - je al die plantjes op de vensterbank laat wennen aan de buitenlucht.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks