Zondag 11 juni 2023

Salanova’s: superlekker en véél oogst

Salanova slasoorten krijgen compacte kroppen met veel blad. Je kunt er ook lange tijd van oogsten. Met tips voor de teelt én een leuke aanbieding.
salanova-pakket-overzicht.jpg
De vier soorten Salanova pluksla van de Makkelijke Moestuin

Zo’n paar kropjes sla, wat heb je daar nu aan?

Soms hoor ik dat wel eens, als ik vertel over tuinieren in bakken. Maar wie dat zegt kent de Makkelijke Moestuin nog niet. Want met een paar vakken sla oogst je al snel elke dag een salade, helemaal als dat Salanova’s zijn.

Deze soorten pluksla zijn speciaal ontwikkeld voor de professionele teelt, en zijn niet te koop voor particulieren. Behalve bij ons, en daar zijn we supertrots op :-)

We hebben 4 soorten: rode Crispy sla, groene Batavia sla, rode Botersla en Eikenbladsla.
salanova-zakjes-overzichtje.jpg
Je vindt de zakjes los in de shop, maar sinds vandaag ook als setje van 4. Daarmee krijg je een leuke korting.

Wat is er zo bijzonder aan Salanova slasoorten?

Salanova’s vormen compacte kroppen: met veel blad dat dicht op elkaar zit. Hierdoor kunnen professionele telers meer planten op een kleinere ruimte kweken en dus meer sla oogsten.

Ook voor de MM is dat ideaal, want van één enkele krop oogst je massa’s blad. Laat je de kern staan, dan blijft er vanuit het midden blad groeien en kun je minstens 2 maanden lang blijven oogsten, vaak nog langer. Dat komt omdat deze soorten veel later in bloei schieten dan andere sla.
salanova-setje-4.jpg
Een schaal vol sla van een enkele krop Batavia
Dat blad blijft vrij klein en is lekker knapperig en sappig: ideaal voor salades, sandwiches en wraps. Veel lekkerder dan de kas-geteelde blaadjes uit de supermarkt.

Meer over deze professionele zaden lees je hier. Bijvoorbeeld over waarom ze in kleipillen zitten en waar ze vandaan komen.
salanova-lunch-5.jpg
Blad van onze 4 soorten Salanova's

Tips van de teler

De teelt van Salanova's is super eenvoudig: je stopt een kleipil met een zaadje in het midden van een vak, geeft regelmatig wat water en de rest gaat vanzelf. Ze staan in de app, dus je krijgt vanzelf een seintje als je wel iets moet doen.
Salanova-in-app.jpg
De vier Salanova soorten staan in de app
Maar laatst kreeg ik ook nog wat pro-tips van een teler:

Oogsten als 'baby-leaf'

In de app beginnen we met oogsten na een week of 7. Maar voor 'baby-leaf'-sla kun je dat al na 5 weken doen.

Daarvoor oogst je alleen de buitenste blaadjes en laat je de kern van de plant staan - zodat die door kan groeien. Voor deze tip is het wel handig als je meerdere kroppen en soorten hebt staan, want anders worden het wel heel kleine salades 😉
salanova-crispy-5weken.jpg
Rode Crispy sla na 5 weken
Mega-veel sla nodig?

Dan is het juist handig om een volwassen krop helemaal of voor een groot deel te oogsten. Dus na een week of 10. Het zal je verbazen hoeveel sla je dan ineens oogst: je hebt maar zo een hele bak vol.

Telers knippen zo'n krop 2-3 cm boven de groeikern af. Vaak groeit het blad dan weer terug en kunnen ze nog een keer oogsten.

Eerder beginnen en in potjes zaaien

De meeste telers zaaien deze soorten eerst in potjes, en planten ze pas op het veld uit als ze zo'n 4-5 weken oud zijn. Zo maken ze optimaal gebruik van de ruimte, en kunnen ze een groot deel van het jaar blijven oogsten.

Heb je een kas, dan kun je daar al vroeg mee beginnen: zo rond 1 maart. Na 1 april kan het ook meteen buiten. Zet de potjes dan wel op een beschutte plek en geef bij felle zon wat bescherming.

Vul de potjes liefst met MM-voorzaaimix - dan groeien de zaailingen steviger op - maar heb je dat niet in huis dan kun je ook MM-mix gebruiken.
salanova-zaailingen-4.jpg
Zaaien in potjes en pas na een week of 5 uitplanten in je moestuinbak

Nog geen plek voor de Salanova’s?

Heel herkenbaar. Want in deze tijd kom je eerder vakken te kort, dan dat je ze leeg hebt staan. Dan is dat zaaien in potjes best handig.

Toch vind ik dat best een gedoe en niet echt Makkelijke Moestuin, toch? Bovendien heb ik na het voorzaaien van de zomergroentes wel genoeg van die potjes.

Dus zaai ik nu meerdere plantjes in een vak: één in het midden en 4 in de hoeken.
salanova-zaailingen-2.jpg
Vijf Salanova zaailingen in een vak
Na 5 weken haal ik de buitenste vier plantjes weg - met een flinke kluit mix eraan - en zet die dan over in een eigen vak. Het middelste plantje laat ik staan, die kan daar rustig uitgroeien.

Heb je méér sla dan je op kan?

Dat kan ik me haast niet voorstellen, niet met deze sla 🙂 Je kunt er zoveel variaties mee bedenken, en echt niet alleen als salade bij de warme maaltijd.
salanova-lunch-2.jpg
Lunch met gemengde salade van Salanova sla
Denk alleen al aan smoothies, salade bij de lunch - of een maaltijdsalade als lunch - door de soep, in wraps, op het laatste moment toevoegen aan roerbakschotels of pastagerechten, door een omelet of quiche. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kijk maar eens op de site ‘Love my Salad’. Daar vind je vast wel iets wat je aanspreekt.

Dus: heb jij nog geen Salanova's in je bakken staan? Koop dan nu zo'n setje met 4 zakjes zaden. Daarmee ben je zo'n 20% voordeliger uit dan als je ze los koopt.

Zo, genoeg voor vandaag: ik ga de zon in 😎

Geniet van het mooie weer en tot de volgende keer. Dan vertel ik je over iets anders. Ik heb al wat ideetjes 🙂

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks