Verkooppunt zijn en de belasting

Af en toe krijg ik de vraag of je belasting moet betalen over de winst die je behaalt bij het verkopen van onze mix en andere spullen. 

238ca5e436cdf8f76d55dcb01218026b145b8c0a-belasting.jpg

De belastingdienst is daar heel duidelijk over: je moet al je verdiensten opgeven en je betaalt inkomstenbelasting over het totale resultaat. 

Ze berekenen dit resultaat alsof je ondernemer bent. Dit betekent dat je alle kosten die je maakt voor je werkzaamheden kunt aftrekken. Denk daarbij aan telefoonkosten, vervoerskosten, aanschaf van een kruiwagen, het maken van een afdakje voor de opslag, etc. Bewaar dus al je bonnetjes en facturen en hou je verkopen bij, dan kun je het laten zien als de belasting daarom vraagt. 

Hoeveel belasting moet je betalen?

Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van de hoogte van je belastbare inkomen. Als je naast je activiteiten bijvoorbeeld ook een baan hebt, betaal je meer belasting. Bekijk voor meer informatie daarover het overzicht van tarieven en schijven op de site van de Belasting.

Dat gezegd: de meeste mensen geven de verkoop van hun overgebleven zakken niet op. Wat dat betreft kun je het vergelijken met verkopen via Marktplaats, maar weinig particulieren melden de opbrengst daarvan op hun aangifte.

Maar als je vast verkooppunt bent en vele pallets per jaar verkoopt, dan kun je je maar beter aan de regels houden.

Moet je ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel?


Om de MM-mix en de andere spullen van de Makkelijke Moestuin te verkopen, hoef je niet ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel. Op je belastingaangifte vul je je inkomsten in als 'inkomsten uit overige werkzaamheden'.

Sommige vaste verkooppunten hebben zich wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Ondernemer en BTW


Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel, word je gezien als ondernemer en moet je ook de BTW-aangiftes doen.

Maar als je omzet onder de 20.000 euro blijft, dan krijg je daar vrijstelling voor. Lees hier meer over de Kleine Ondernemers Regeling (KOR).

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks