Zondag 18 mei 2025

Lege vensterbank en volle bak(ken)

Zijn je zomergroentes al gewend aan de buitenlucht? Dan mogen die ook naar je moestuinbak(ken). Plus: snelle groei, ruimtegebrek en steeds meer oogsten. 
volle-bak.jpg
Steeds vollere bakken
Wat groeit het nu snel hè? 

Daar blijf ik me over verbazen: dat je in maart begint met lege bakken, in april zit te zuchten dat het nog amper wil groeien, om dan in mei weer van alles te oogsten. 

Kijk alleen al naar de enorme bak sla die Saskia vorig weekend plukte voor een groot familiefeest:
oogsten-familiefeest-3.jpg
Vers geplukte sla voor het familiefeest
Nu - amper een week later - is alles wéér een stuk groter en oogsten we elke dag. Sla, rucola, paksoi, spinazie. En dan heb ik het nog niet eens over de andere bakken. 

Maar alles verandert nu razendsnel. Zo stond de vensterbank vorig weekend nog vol met potjes tomaten en andere zomergroentes, en staan er nu alleen nog wat lege schaaltjes:
lege-vensterbank.jpg
Lege schaaltjes op de vensterbank
En dat heeft weer alles te maken met het afharden waar ik vorige week over schreef: het laten wennen van je voorgezaaide plantjes aan de buitenlucht.

Daarvoor zet je ze elke dag een poosje buiten en breng je ze 's avonds weer naar binnen. 
laatste-dag-afharden.jpg
Afharden van de voorgezaaide plantjes
Wij deden dat de afgelopen week vanaf maandag tot donderdag, lieten ze vrijdag ook de hele nacht buiten staan, en verhuisden ze gisteren naar de bakken.

Ook daarin wordt het voller en voller, en wordt het steeds lastiger om nog een leeg vak te vinden. Maar: daar hebben we nog een paar mini's voor 🙂
balkontomaat-mini-2.jpg
Balkontomaat in een MM-mini

Hoe zet je de zomergroentes in je bak? 

Eerst maak je de wortelkluit goed nat. Daarna maak je een gat in het vak, strooit er voeding in en giet het vol met water. Als laatste zet je de plant(en) erin:
tomaten-uitplanten-4.jpg
Uitplanten van de kerstomaat bij het klimrek
Vind je dat een beetje kort door de bocht? In de app staat alles stap-voor-stap.

Maar foto's zijn ook leuk en soms zelfs duidelijker. Bovendien plant je tomaten weer net iets anders dan de rest. Dus vind je ook in de kennisbank een pagina met het hele proces.
Staan ze eenmaal in je bak - en verzorg je ze goed - dan kun je er over een paar maanden volop van oogsten. Van de courgette en komkommers zelfs al eerder.

Om je een idee te geven: één zo'n klein courgette-plantje leverde in 2023 een oogst op van maar liefst 35 courgettes 😀
courgettes-1maartbak:20-8.jpeg
35 courgettes van één enkele plant 💪
De klimcourgette, komkommers en de babypompoen kun je de hele maand nog zaaien en de snackkomkommer zelfs nog tot eind juli. In deze tijd hoeven ze maar even op de vensterbank, en kunnen daarna al snel naar buiten.

Hoe gaat het met de vroege aardappels?

Boven verwachting goed. Want dat was de enige groente waarvan we niet wisten of die het goed zou doen met waterreservoirs. 

Aardappels houden namelijk echt niet van teveel vocht. Daarom planten boeren ze ook altijd in richels: om te voorkomen dat de pootaardappeltjes te nat worden als het regent. 

In deze bak geven we ze dus geen water van bovenaf, alleen maar via de reservoirs. En zo te zien gaat dat hartstikke goed - al is het nog afwachten wat de oogst zal zijn. 
aardappels-waterreservoirs.jpg
Aardappels in een bak met waterreservoirs.
Nog even en ze zijn zó groot dat ze gaan omvallen en de planten wat rommelig worden. Da's voor ons geen probleem want deze bak staat niet in het zicht en bijna alle vakken zijn voor de aardappels. 

Maar als jij de planten liever wat langer netjes houdt, dan kun je ze ondersteunen met een rekje van gaas. Maar vroeg of laat worden de planten toch lelijk, gelig en sterven af. Dat moet ook, want dan is het tijd om te oogsten 😋

Hoe deze aardappels verder groeien en hoe je ze moet verzorgen en oogsten - met of zonder waterreservoir - lees je hier.

Dat was het voor vandaag

Nu snel naar buiten: het is veel te lekker weer om nog langer binnen te blijven. 

De komende dagen blijft het nog warm en droog, maar zo te zien valt er daarna - eindelijk - wat regen.
weer.jpg
Bron: Weer & Radar
Geniet van je tuin, oogst vaak en veel, en zaai je leeg-geoogste vakken meteen weer in. Zo maak jij ook optimaal gebruik van je Makkelijke Moestuin.

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks