Zondag 20 april 2025

Wat is dé basis voor top resultaat?

Zonder gezonde wortels krijg je nooit mooie planten. Wil jij veel oogsten, dan moet je ze daarbij helpen. Plus het voorkiemen van de grote zomergroentes en waarom wij dat nu al doen. 
gezonde-planten.jpg
Mooie planten? Dat kan alleen met gezonde wortels.
Mooi hè? Dit was één van onze bakken in de tweede week van mei vorig jaar. 

Maar wat je niet op deze foto ziet, is juist het belangrijkste: de sterke en gezonde wortelkluiten. Anders hadden de planten er nooit zo mooi uitgezien. 

Toch hoor en zie je daar bijna nooit iets over. Da's ook wel logisch want de wortels van je planten zijn nou niet bepaald het spannendste deel van je tuin. 

Wat je niet ziet, is juist het belangrijkst

‘Waarom doen mijn plantjes het niet zo goed?’ vroeg Annie. Haar plantjes bleven klein, terwijl ze op de community allemaal foto’s zag van veel grotere, gezonde groenten. ‘Wat doe ik verkeerd?’

Toen Robbin haar vroeg of ze voor het zaaien de mix goed had losgemaakt zei ze: ‘Jazeker, ik roer het bovenste laagje altijd even om’. Maar dat is dus precies waar het vaak misgaat. 

Want als plantjes niet goed groeien, komt dat altijd doordat de wortels óf niet voldoende vocht krijgen, óf niet voldoende lucht. 

Dat ziet er dan zo uit:
ongezonde-planten.jpg
Zielige plantjes in ingezakte mix zonder zuurstof (geen waterreservoir)

Waarom is lucht bij de wortels zo belangrijk?

Over dat water vertelde ik je vorige week: dat hebben alle planten nodig want anders gaan ze dood.

Maar lucht is net zo onmisbaar. Want planten ademen niet alleen boven de grond, maar ook erin - met hun wortels.

Die wortels gebruiken de zuurstof uit de lucht die in de grond zit om glucose (voeding) om te zetten in energie. Tijdens dat proces komt er CO₂ vrij en dat komt weer in de grond terecht. Da's net zoals wij dat doen: we ademen zuurstof in, en ademen CO₂ uit.

Daarom maakten wij ook de Makkelijke Moestuinmix: die houdt goed water vast, is voedzaam, en zit vol vezels waardoor hij - eenmaal losgemaakt - mooi luchtig is. En dan krijg je dit: 
wortelkluit-1.jpg
Jonge andijvieplant met gezonde wortelkluit (uit een bak met waterreservoirs)

MM-mix los en luchtig maken - en houden

Gebruik je nieuwe zakken Makkelijke Moestuinmix dan is de mix daarin vaak samengedrukt door het gewicht van andere zakken, en zitten er harde stukken en klonten in. Die moet je goed losmaken: knijp ze fijn of wrijf ze los tussen je handen. 

Maak je de mix dan meteen goed vochtig – dan is dat niet alleen goed voor je planten, maar helpt dat ook om de klonten los te krijgen. 
mix-planten.jpg
Maak nieuwe mix bij het vullen van je bak meteen goed los, luchtig en vochtig
De mix krijgt door dat losmaken ook meer volume. Dus als je een 16-vaks moestuinbak vult met 7 zakken luchtige MM-mix, dan zit die bak helemaal vol: tot aan de rand. Dat is ook de bedoeling. 

Toch verdwijnt die luchtigheid steeds meer als de mix nat wordt en door de zwaartekracht inzakt. Voor de planten die dan al in je bak staan, is dat geen enkel probleem, zolang je de mix maar vochtig houdt en je bak het overtollige water kwijt kan. 

Maar als je gaat zaaien, moet de mix zo luchtig mogelijk zijn. Want anders kunnen de zaailingen nooit echt goed groeien. 

Is dat anders voor bakken met waterreservoirs?

Nee, niet echt. Al blijft de mix in die bakken altijd vochtig, óók in droge periodes. En omdat we daarin ook perliet toevoegen én er lucht van onderaf bij komt, blijft er altijd voldoende zuurstof in de mix. Maar bij stevige buien - zoals die in de afgelopen week - zakt ook daar de mix wel wat in. 

Wacht, ik laat het je zien. 

Weet je nog die bak met die kurkdroge mix van vorige week? Die zat na het (veel!) watergeven en goed omscheppen tot de rand aan toe vol. Nu - na een week vol plensbuien - is goed te zien dat de mix is ingezakt:
mixvoor-en-na.jpg
Links: net omgeschepte mix en rechts: na een aantal flinke buien
Bij de mix in de bakken met waterreservoirs is dat ook zo.

Dus of je die nu wel of niet hebt: als een vak leeg is en je gaat daarin zaaien, dan moet je altijd eerst de mix goed losmaken. Tot op de bodem en niet alleen het bovenste laagje.
mix-omscheppen-1.jpg
De mix in het vak van de bieten komt tot de rand van de bak
Op de foto hierboven zie je goed het verschil.  Het vak voor de bietjes is net omgeschept en ingezaaid, terwijl de mix in de andere vakken wat is ingezakt - door de buien van de afgelopen week. 

Dus: wat was het advies dat Robbin aan Annie gaf?

  • schep voordat je gaat zaaien de mix helemaal door - tot op de bodem van het vak
  • is de mix droog, maak die dan meteen door-en-door vochtig 
  • voeg eventueel nog wat voeding toe als je het vak al eerder gebruikte
  • en begin dan pas met zaaien
Met andere woorden: volg het advies van de app, want die vertelt je precies hetzelfde 🙂

Voorkiemen van komkommers, pompoenen en courgettes

Massa's sappige komkommertjes en méér courgettes dan je op kunt, dat is elke zomer weer een feest. Net als de knaloranje pompoentjes aan het klimrek.
komkommer-courgette-oogst.jpg
Net ge-oogste komkommertjes en pompoenen aan het klimrek
Deze grote zomergroentes zaai je later voor dan tomaten: zo rond eind april. Maar omdat wij dit jaar massa’s nieuwe foto’s willen maken - deden wij het nu alvast. 

Dus legden we donderdagochtend wat zaadjes van beide soorten tussen vochtig keukenpapier. En omdat we toch bezig waren, namen we de courgette ook meteen mee.

En wat denk je? Vrijdagavond zagen we bij de Snackkomkommer al best lange worteltjes, maar bij de Iznik nog niks. Maar ook de courgette is snel dit jaar: 
kiemzaden.jpg
De 3 soorten zaden na anderhalve dag
Tja, en zaden met worteltjes gooi je natuurlijk niet weg, daar zijn ze te duur voor. Dus zaaiden we ze meteen maar en staan ze nu in de vensterbank. (Overigens zijn de Iznik-zaden nu ook ontkiemd 🙂)

Wil je weten hoe je dat voorkiemen doet of zelfs ook al beginnen? In de kennisbank vind je een uitgebreide pagina over het zaaien en kweken van courgettes, komkommers en pompoenen.

De testzaadjes voor 2025

Onze testzaadjes zijn elk jaar supersnel uitverkocht, dus maakten we dit jaar twee keer zoveel. En dat was weer té veel, want er zijn nog steeds wat zakjes over. 

Zonde, want er zitten heel bijzondere soorten bij, zoals de Maai-boerenkool, een kleine spitskool en een hele lekkere bindsla. Daar lees je hier meer over. 
testzaden2025.jpg
Testzaden 2025
Heb jij ze nog niet en wil je ze ook wel proberen? Je vindt ze nu in de shop voor de helft van de prijs 🙂

Dat was het weer voor vandaag

Oh, en voor ik het vergeet: geniet van de Paasdagen. Want of je dat nu wel of niet viert, een lang weekend vrij is altijd fijn 🙂

De volgende keer vertel ik je - onder andere - over het verpotten van je voorgezaaide tomaten. 

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks