Winterpostelein: superfood in de winter!

Echte wintergroente: kan tot 15 graden vorst verdragen!
Echte wintergroente: kan tot 15 graden vorst verdragen!
Verse sla uit eigen tuin; midden in de winter? Met die slappe winters van de afgelopen jaren is dat helemaal niet zo moeilijk. Maar als het echt hard gaat vriezen blijft er niet veel over om van te oogsten.

Behalve van de plantjes van de winterpostelein!

Tot een paar jaar terug had ik er nog nooit van gehoord. Maar nu ben ik helemaal verkocht: geweldig!

Zusje van

Winterpostelein is het zusje van de gewone postelein die juist veel warmte nodig heeft en meteen het loodje legt zodra de temperatuur onder de 5 graden duikt.

De nare verhalen over postelein (dat het heel vies zou zijn) gaan over de gewone, niet over deze.

Winterpostelein is juist heel erg lekker: heel zacht van smaak, een beetje knapperig en super lekker in de sla en smoothies. Alles is eetbaar: de blaadjes, steeltjes en de bloemetjes.

Zaaien

Deze vlezige plantjes met grappige bladschoteltjes en witte bloempjes worden meestal in augustus en september gezaaid voor oogst in de winter.

De plantjes kunnen strenge vorst verdragen maar doen het ook in het voorjaar en (niet al te warme) zomers. Daarom kan je ze bijna het hele jaar zaaien: van maart t/m september en onder glas ook in oktober en februari.

Winterpostelein heeft hele kleine zaadjes:
Zaden van winterpostelein
Maak in een vak vooraan in de bak 9 ondiepe gaatjes en doe daar 3-4 zaadjes in.

De zaadjes kiemen bij een temperatuur tussen de 10 en 20˚C en na 5 tot 10 dagen zie je de zaailingen bovenkomen. Je hoeft ze niet uit te dunnen:
zaailingen na 12 dagen (links) en na 3 weken (rechts)
De plantjes worden 15 - 20 cm hoog. Je kan beginnen met blad afknippen zodra het er zo uitziet:
Oogstbare winterpostelein
Afhankelijk van het weer kan je na een week of 5 beginnen met oogsten.

Knip het blad op ongeveer 1 cm hoogte boven de wortels af. Er groeit dan vanzelf weer nieuw blad.

Bloempjes

Als het warmer wordt gaan de plantjes bloeien. Dan komt er groter blad waarop de kleine witte bloempjes lijken te drijven.
Bloeiende winterpostelein
Bloeiende winterpostelein
Ook dat kan je prima eten; inclusief de bloemetjes. Soms lees je op internet dat je moet stoppen met oogsten als de bloei begint, maar dat is dus echt niet waar.

Zelf oogst ik maandenlang van dezelfde plantjes; net zo lang tot het vak er heel erg rommelig uit gaat zien.

Waar gebruik je het voor?

De blaadjes zitten bomvol met vitamines en mineralen en zelfs omega 3 vetzuren.

Dat laatste is bij planten vrij uitzonderlijk.

Omdat de smaak zo zacht is, eet ik de blaadjes het liefste rauw door de sla.

In de wintermaanden gooi ik 's morgens een handvol door de groene smoothies. Dan is er niet zoveel ander groen voor handen.

Maar je kan winterpostelein ook heel kort koken, rauw gebruiken in stamppotjes, en er soep van maken.

Succes!

PS: de zaadjes van de winterpostelein vind je ook in het voordeleige zadenpakket Seizoen: