Rode bieten zaaien: super gezond!

Rode bieten Kogel 2

Beta vulgaris - plantenfamilie: wortel/ui/knol
Super gezonde rode bieten!
Super gezonde rode bieten!
Rode bieten zijn super gezond.

Ze zitten propvol met mineralen en vitamines. Bovendien is de rode kleurstof hartstikke goed voor je bloedvaten.

Deze soort geeft mooi ronde, dieprode bietjes.

Niet alleen de bieten zelf, maar ook het blad is eetbaar.

Het jonge blad is lekker in salades en smoothies en het oudere blad om mee te roerbakken.

Hoeveel in een vak en wanneer bieten zaaien?

Er passen 9 plantjes in een vak. Ze worden 20 tot 35 cm hoog, dus gebruik een vak in het midden van je moestuinbak.

Zaai direct in je bak want de plantjes kunnen niet tegen verplanten.

Zaaien kan vanaf half april tot eind augustus.

Bieten zaaien: hoe doe je dat?

Zaden van rode biet
Zaden van rode biet

Prik met je vinger 9 gaatjes van 1 tot 1,5 cm diep.

Doe in elk gaatje 2 zaadjes en druk ze dan voorzichtig dicht.

Giet nog een beetje water op de plek van de gaatjes.

Om niet te vergeten wat je gezaaid hebt, zet je er meteen een naambordje bij.

Zaailingen

Na 5 tot 7 dagen komen de zaailingen tevoorschijn - afhankelijk van het weer. Hou de mix dus goed vochtig!
Zaailingen van bieten
Zaailingen van bieten

Zaailingen dunnen

Waarschijnlijk komen er meerdere zaailingen per gaatje op. Maar om goed uit te groeien mag er maar 1 blijven staan.

Bij bieten is dat extra belangrijk omdat de hoofdwortel anders geen ruimte heeft om uit te groeien.

Maar omdat de zaadjes van bieten eigenlijk kleine vruchtklompjes zijn, met 3-5 zaden, mag je ze nooit wegtrekken. Dan trek je de andere plantjes ook mee.

Knip het teveel aan zaailingen weg
Knip het teveel aan zaailingen weg
Pak dus een schaar, laat per gaatje de grootste en sterkste staan en knip de andere weg.

Na een week of twee komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn:
Kleine bietenplantjes
Kleine bietenplantjes
Blijf nu goed voor je plantjes zorgen: geef regelmatig water en haal onkruid meteen weg, net als gele of dorre blaadjes.

Bietenblad oogsten

Vanaf een week of vier na het bieten zaaien kan je beginnen met wat blad te oogsten. Voor in groene salades of door groene smoothies.
Bietenplantjes waar je blad van kan oogsten
Bietenplantjes waar je blad van kan oogsten
Zo lang je het midden van de planten laat staan groeien ze gewoon verder.

Bieten oogsten

Weer een week of drie later zie je de bieten verschijnen. Ze steken vaak een stukje boven de mix uit.

Je zal zien dat lang niet alle bieten gelijk groot worden.
Oogstbare rode biet
Oogstbare rode biet
Je kan de bieten oogsten vanaf de grootte van een pingpongbal.

Hoe langer je ze laat staan, hoe groter ze worden.

Je zal zien dat ze niet allemaal gelijk even groot worden.

Oogst daarom de grootste bieten eerst, zodat de rest lekker door kan groeien.
Oogst de grootste bieten eerst
Oogst de grootste bieten eerst

Waar gebruik je bieten voor?

De meeste mensen eten alleen de bieten zelf. Je kan ze koken, stoven of roosteren in de oven.

Maar rauw zijn ze nog veel gezonder: geraspt door salades of door groene smoothies.

Ook van de grote bieten kan je het blad nog eten: door stamppotjes, roerbakgerechten of pasta.

Mijn favoriete bietengerecht

Dat klinkt misschien raar, maar dat is een ontbijt.

Daarvoor snij ik een halve biet in kleine stukjes en doe die samen met stukjes appel en wat bessen in een kom.

Dan een flinke klodder griekse yoghurt en 2-3 eetlepels geroosterde zaden.

Lekkerder dan muesli en ook nog veel gezonder!

Je kan de zaden van bieten los kopen, maar ze zitten ook in het voordelige Seizoenspakket en in het Totaalpakket.

Succes!