Zelf palmkool kweken? Dat doe je zo.

De boerenkool-achtige palmkool - ook wel cavolo nero genoemd - is een prima wintergroente. De plant is heel geschikt voor je moestuinbak omdat hij omhoog groeit. Daardoor neemt hij niet veel ruimte in.
Palmkool: prachtige blikvangers en heel gezond!
Palmkool: prachtige blikvangers en heel gezond

Palmkool, is een boerenkool-achtige koolsoort. De plant heeft prachtig blauwgroen blad en groeit als een soort palm de lucht in. Daarom neemt hij niet zoveel ruimte in als andere koolsoorten en past prima in een vak.

Het blad is super gezond. Lekker in soepen, stamppot (als boerenkool) en winterse roerbakgerechten. Het jonge blad kan rauw en fijngesneden door salades of in groene smoothies.

(Als je het al in de supermarkt kan vinden, heet het daar meestal 'cavolo-nero'.)

De plant groeit het beste bij koel weer: door warmte wordt het blad wat bitter. Kan goed tegen vorst, blijft de hele winter staan, en is daarom een prima wintergroente.

Bescherm de planten goed tegen slakken en de rupsen van vlinders: die zijn er dol op. Maar omdat de planten ijzersterk zijn, overleven ze zelfs flinke vraatschade.

Meer over de palmkoolzaden van de Makkelijke Moestuin

  • Soortnaam: Nero di Toscane

  • Familie: kruisbloem

  • Aantal planten per vak: 1

  • Hoogte: 30 tot 80 cm

  • Zaaitijd: april - half juli (en september tot half oktober voor winter)

  • Zaaidiepte: 0,5 cm - 1cm

  • Tijd tot oogst: vanaf 6 weken

  • Kiemtijd: tussen 7 en 23°C in 5 tot 12 dagen

  • Plek: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaai je palmkool?

Palmkool voorzaaien doe je in maart: binnen op de vensterbank, of beter in een koude bak of kas. Zet de kleine plantjes dan rond half april in je bak.

Zelf zaai ik liever direct in de bak. Dat kan van half april t/m half juli. De plant gebruikt een heel vak en wordt tot 80 cm hoog. Zet 'm daarom achterin je bak.
Zaadjes van de palmkool
Zaadjes van de palmkool

Om te zaaien prik je met je vinger een gaatje van ongeveer 1 cm diep; precies in het midden van het vak.

Doe er 2-3 zaadjes in druk het gaatje dan voorzichtig dicht.

Giet nog een beetje water op de plek van het gaatje. Voorzichtig want anders spoelen de zaadjes weg.

Zet er meteen een naambordje bij zodat je niet vergeet wat je gezaaid hebt.

Na 5 tot 12 dagen komen de zaailingen tevoorschijn - afhankelijk van het weer. Hou de mix dus goed vochtig.

Zaailingen dunnen

Zaailingen van de palmkool: laat er 1 staan, en knip de rest weg.
Zaailingen van de palmkool: laat er 1 staan, en knip de rest weg.
Zijn er meerdere zaailingen opgekomen? Pak een schaar, laat de grootste en sterkste staan en knip de andere weg. Radicaal en zonder pardon. Laat je ze allemaal staan dan kan de plant nooit mooi uitgroeien.

Plantjes verzorgen

Na een week of twee komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn:
De eerste echte blaadjes komen tevoorschijn.
De eerste echte blaadjes komen tevoorschijn.
Palmkool heeft - behalve slakken - maar 1 echte vijand waar (bijna) iedereen mee te maken krijgt: het koolwitje.

Dat schattige vlindertje legt eitjes op (of onder) het blad en daar komen rupsen uit die met alle plezier grote gaten in het blad vreten.
Rups op palmkoolblad.
Rups op palmkoolblad.
Blijf nu goed voor je plantje zorgen: geef regelmatig water en haal onkruid meteen weg, net als gele of dorre blaadjes.

Nu zal het plantje steeds verder groeien:
Plantjes van de palmkool: ongeveer 5 en 6 weken oud
Plantjes van de palmkool: ongeveer 5 en 6 weken oud

Oogsten

Na een week of 6-7 kan je beginnen met af en toe wat blad te oogsten.

Knip daarvoor het onderste blad af. De plant gaat dan steeds meer op een echte palm lijken! Zolang je de top laat staan groeit er telkens nieuw blad.
Volwassen palmkool waar je regelmatig van kan oogsten.
Volwassen palmkool waar je regelmatig van kan oogsten.
Je plant groeit het hele seizoen door en wordt flink groot.

Mooi he? Maar pas op dat ie niet té groot wordt en te veel ruimte inneemt.

Blijf dus flink oogsten en knip regelmatig wat blad weg. Geef bij droog weer ook water en haal dor blad weg.

Waar gebruik je palmkool voor?

Palmkoolblad kan je net als boerenkool eten: als palmkoolstamp. Maar minstens zo lekker is het in de soep of roerbakgerechten.

Jong blad is fijngesneden lekker door de sla, of door de groene smoothies. Het heeft een sterke smaak, dus proef even of je het lekker vind.

Einde seizoen:

De planten kan je lang laten staan. Is het niet fantastisch dat je uit 1 klein zaadje al het hele seizoen blad kan oogsten?

Palmkool na een flinke nachtvorst
Palmkool na een flinke nachtvorst
Palmkool kan goed tegen kou en overleeft zelfs vrij strenge winters. Het blad wordt door vorst zelfs lekkerder; net als bij boerenkool.

Je kan het blijven oogsten maar in de wintermaanden groeit het niet meer aan.

Na de winter

In het vroege voorjaar begint de plant weer flink te groeien. Dan kan je volop blad oogsten.

Totdat de plant gaat bloeien:
Bloeiende palmkool
Bloeiende palmkool

Dan wordt het blad minder lekker en haal je 'm uit je bak.

Je kan de plant ook nog even laten staan voor de bijen, hommels en vlinders. Voor hun is dat vroege voedsel heel welkom.

Laat je hem lang genoeg staan, dan kan je er zelfs zaad van oogsten. Daar moet je nog wel even geduld voor hebben, want dat kan pas hartje zomer.

Je vindt de zaden van palmkool in de shop:

Succes!