Kerstomaatjes zaaien en opkweken

Kerstomaatjes Sweety
Cerise / Solanum lycopersicum
plantenfamilie: nachtsschade/vrucht

Kerstomaatjes zijn leuk en lekker en van één plant kan je veel oogsten.
Kerstomaat kweken Sweetie
Onze kerstomaat Sweety maakt mooie lange trossen vol honingzoete tomaatjes. Bovendien is hij nauwelijks vatbaar voor de gevreesde tomatenziekte.

Geef 'm een mooie zonnige en beschutte plek in je bak bij het klimrek - of kweek 'm in een koude kas.

Tomaten zijn echte zomergroentes en kunnen niet tegen kou

De planten doen er ongeveer 4 maanden over om vrucht te dragen, maar dat doen ze alleen als het warm genoeg is.

Ook voor het ontkiemen en opgroeien hebben ze warmte nodig.

Hier in Nederland is het tot half mei te koud. Begin je dan pas met zaaien dan ben je te laat. Want in september - 4 maanden later - zijn de dagen al korter en koelt het snel af. De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein.

Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor.

Je zet deze planten eind mei in je bak en in juli pluk je de eerste tomaten. De oogst gaat vaak door tot half oktober.

100% hulp van de Makkelijke Moestuin app

Al onze zaden staan in onze Makkelijke Moestuin app. Geen enkel ander zadenmerk heeft zo’n unieke moestuincoach.

De app helpt overal bij van het voorzaaien tot de oogst. Elk stadium van de kerstomaat is helemaal uitgeschreven en geïllustreerd:
Tomaat stap voor stap in de app
Tomaat stap voor stap in de app
Tussen elke stapt loopt een timer. Afhankelijk van het weer groeien je plantjes sneller of trager.

Daarom vraagt de app je regelmatig of je plantjes al klaar zijn voor de volgende stap. Als dat niet zo is, stelt hij je gerust. Zelfs als het een keertje helemaal fout gaat, dan helpt hij je weer op weg.

Dus eigenlijk is alle info hier nice to know maar hoef je niet echt te weten. Want alles vind je in de app 🙂

Tomaten voorzaaien: hoe doe je dat?

Voorzaaien kan op vele manieren.
Zaadjes van kerstomaat Sweetie
Zaadjes van kerstomaat Sweetie

Verreweg de makkelijkste en succesvolste manier om tomatenzaadjes op te kweken, is als je ze zaait in MM-Airpotjes op een mengsel van half fijne voorzaaivermiculiet en half Makkelijke Moestuinmix.

Voorzaaien in MM-Airpotjes
Voorzaaien in MM-Airpotjes

Hoe je dat precies doet lees je hier.

In de airpotjes groeien de kleine tomatenplantjes beter dan in gewone potjes.

Dat komt omdat er openingen in zijkant zitten. Zodra een wortel daar in de buurt komt, groeit hij niet verder maar geeft een seintje aan de plant dat die meer wortels moet aanmaken.

Tomatenplantje in een MM-Airpotje
Tomatenplantje in een MM-Airpotje
Daardoor krijgt de plant een stevig wortelstelsel met veel jonge en gezonde wortels dat veel lucht, voeding en vocht kan opnemen. De plantjes zet je op een lichte plek, maar niet te warm.

Geef je plantjes meer ruimte en voeding

Als de plantjes ongeveer 15-25 cm hoog zijn worden ze te groot voor de kleine airpotjes en hebben ze ook wat meer voeding nodig. Dus zet je ze over naar een grotere pot.

Zet je tomaatjes over in een grotere pot
Zet je tomaatjes over in een grotere pot
Vul die met MM-mix en maak daar een diep gat in. Haal de tomatenplantjes voorzichtig uit de potjes en zet ze zo diep mogelijk in de nieuwe pot. Zo kunnen er langs de stengel extra wortels groeien die helpen om nog beter te groeien.

Daarna is het een kwestie van je tomaten plantjes goed verzorgen op de vensterbank.

![Tomatenplantjes goedhouden op de vensterbank in mei](comm-plantjes-vensterbank.jpg Tomatenplantjes op de vensterbank){.caption}

Plantjes afharden

Zo rond half mei begin je met de plantjes te laten wennen aan de buitenlucht. Dat heet 'afharden'. Daarvoor moet het wel een beetje lekker weer zijn, dus als het nog heel koud is, kan je beter wachten tot het weer wat beter wordt.

Zaailingen van tomaat, courgette en pompoen in het zonnetje
Dat laten wennen doe je geleidelijk aan.

Zou je de planten in één keer vanuit binnen in je bak planten, dan overleven ze dat waarschijnlijk niet. Dat heeft niet alleen met de temperatuur te maken, maar ook met de schommelingen daarin: binnen zijn die er niet, buiten wel. Voor wind geldt precies hetzelfde.

Naar buiten in de moestuinbak

Eind mei of begin juni zijn je plantjes helemaal gewend aan het buitenleven en geef je ze een mooi plekje in je bak.

Maak daarvoor een diep gat in het vak bij het klimrek dat je hiervoor gereserveerd hebt. Doe dat door met het schepje de mix opzij te duwen. Giet het gat vol met water.

Tomaten vragen veel voeding dus geef meteen een schepje extra Makkelijke Moestuin voeding

Haal dan voorzichtig het plantje uit de pot en zet het plantje in het gat: zo diep mogelijk. Dat zorgt voor nog meer wortels.

Druk de MM-mix een beetje aan rond het plantje. Niet te stijf want de mix moet lekker luchtig blijven. Geef tot slot nog wat extra water.

Help je plantje omhoog te groeien

Een tomaat houdt zichzelf niet vast aan het klimrek maar heeft jouw hulp nodig. Zodra het plantje groot genoeg is maak je daarom de stam vast aan het klimrek. Gebruik daar klemmetjes of binders voor.

Tomaten maken zijscheuten: dieven

Tomaten maken zijscheuten. Die worden 'dieven' genoemd en ze groeien in de oksels van het blad. Haal ze telkens weg want ze kosten de plant veel energie. Die kan beter gebruikt worden voor de hoofdstengel en de tomaten die daar straks aankomen, toch?
Knip of knijp de dieven weg
Knip of knijp de dieven weg
Op een gegeven moment komen de eerste bloemstengels tevoorschijn. Daar groeien straks de tomaatjes aan.
Bloeistengel met de eerste tomaatjes
Bloeistengel met de eerste tomaatjes
Ondertussen blijf je goed voor je plant zorgen: geef bij droog weer elke dag een beetje water en haal onkruid meteen weg, net als geel of dor blad. Controleer regelmatig of er nieuwe dieven groeien en haal die telkens weg.

Extra voeding

Tomaten hebben veel voeding nodig. Geef de plant daarom af en toe een schepje extra voeding Strooi het om de voet van de plant, hark het voorzichtig door het bovenste laagje mix en geef dan wat water.

De plant beloont je dan door prima te groeien en met veel mooie trossen tomaatjes.

Het blijft natuurlijk de natuur en de ene plant is de andere niet. Het hangt ook een beetje af van het weer of je tomaat het goed doet. Lekker warm is een stuk beter dan koud en regenachtig.
De eerste rijpe tomaatjes
De eerste rijpe tomaatjes
Tomaatjes zijn het lekkerst als ze goed rijp zijn maar nog wel stevig. Als je ze te lang laat hangen worden ze zacht en minder lekker. Het is dus een beetje uitproberen!

Let op: tomaatjes die (bijna) rijp zijn barsten snel als ze opeens meer water krijgen. Het is dus belangrijk dat je regelmatig en gelijkmatig water geeft.

Einde tomaten seizoen

Rond eind augustus worden de dagen al weer flink korter. Hopelijk heb je tegen die tijd nog flink wat tomaatjes aan je plant hangen.

Om ze te helpen sneller rijp te worden knip je het bovenste gedeelte van de plant weg. Doe dat net boven het blad boven de laatste tros met al redelijk grote tomaten:
Top de tomatenplant
Top de tomatenplant
Zo gaat alle energie naar het afrijpen van de tomaten die er al hangen. Nieuwe trossen zullen nu sowieso niet meer rijpen.

Je kan blijven oogsten tot het kouder wordt (zo rond begin oktober) want dan gaat de plant heel snel achteruit: het blad wordt dan geel of zelfs zwart en de tomaten die er nog hangen zullen niet meer verder rijpen.

Pluk daarom alle tomaatjes die al een beetje aan het verkleuren zijn en leg ze op een schaal, samen met een rijpe banaan.
Tomaatjes afrijpen
Tomaatjes afrijpen
Doe de schaal in een grote plastic (doorschijnende) zak en zet die op een zonnige vensterbank. Dan worden de tomaatjes vaak toch nog mooi rood en rijp.

Haal dan de plant uit je bak en verwijder de wortels uit de mix.

Succes!

PS: onze kerstomaat Sweetie vind je in de shop: