Tomaten voorzaaien - hoe doe je dat?

Tomaten zaai je rond eind maart binnenshuis voor.

Hier zie je hoe je dat op de beste, de snelste én de makkelijkste manier doet: op een mengsel van vermiculiet en Makkelijke Moestuin mix en in speciale Airpotjes.
Eind maart: voorzaaien van tomaten
Eind maart: voorzaaien van tomaten

Wat is voorzaaien?

De meeste groentes zaai je direct in je bak: meteen op de goede plek. Daar ontkiemen de zaadjes, komen de zaailingen op en groeien de plantjes op tot ze groot genoeg zijn om te oogsten.

Vóórzaaien doe je binnen.

De zaailingen groeien op in een kas of op de vensterbank. Daar geef je ze precies genoeg licht, voeding en warmte om goed op te groeien. Net zo lang tot ze sterk en groot genoeg zijn om buiten in je bak te planten.

Deze Wiki gaat over het voorzaaien zelf: in MM-Airpotjes met een mengsel van half fijne voorzaaivermiculiet en half Makkelijke Moestuinmix.

Dat gaat stukken beter dan in gewone potjes met alleen Makkelijke Moestuinmix of potgrond. Bovendien gaat het sneller en makkelijker dan op alleen vermiculiet.

Waarom moet je tomaten voorzaaien?

Zakje zaden van onze Sweety tomaten
Zakje zaden van onze Sweety tomaten
Tomatenplanten doen er ongeveer 4 maanden over om vrucht te dragen. Dat doen ze alleen als het warm genoeg is.

Ook voor het ontkiemen en opgroeien hebben ze warmte nodig. Hier in Nederland is het tot half mei te koud.

Begin je dan pas met zaaien dan ben je te laat. Want 4 maanden later zijn de dagen korter en koelt het snel af. De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein.

Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.

Voorzaaien met de Makkelijke Moestuin app

Eigenlijk is het helemaal niet nodig dat ik je laat zien hoe je voorzaait, want het is verreweg het makkelijkst als je gewoon de app volgt.

Die leidt je stap voor stap door het hele proces.
Maar vooruit, voor de mensen zonder app laat ik het toch even zien 😀.

Wat heb je nodig?

Benodigde spullen voor het voorzaaien van tomaten
Voorzaaispullen

Stap voor stap

Stap 1: Maak in de mengkom een mengsel van half vermiculiet en half MM-mix.

Stap 2: Giet er net zoveel water bij tot het mengsel een beetje aan elkaar plakt. De vermiculiet in het mengsel is dan goed vochtig.

Stap 3: Vul de Airpotjes met het mengsel. Druk het met de bolle kant van een lepel een beetje aan.

Stap 4: Maak in het midden van het potje een gaatje in de mix: maximaal 1 cm diep.

Stap 5: Knip het zakje met zaadjes open en doe 1 zaadje in het gaatje. Druk het dan weer dicht.

Stap 6: Zet de potjes in kommetjes of schaaltjes en zet ze op een warme plek.

De app geeft stap voor stap aan hoe je alles doet:
Alle stappen voor het voorzaaien van tomaten staan in de Makkelijke Moestuin app
Alle stappen staan in de app
Tomatenzaadjes ontkiemen bij een temperatuur van ongeveer 21 graden.

En verder?

That's it. Nu heb je tomaten voorgezaaid.

Wat je verder moet doen is de mix vochtig houden. Zonder vocht ontkiemen de zaadjes niet, maar kletsnat is ook niet goed: dan kunnen ze gaan schimmelen.

Na een paar dagen kijk je af en toe of er al wat opkomt. De kiemplantjes komen tussen de 5 en 12 dagen tevoorschijn. Zodra je ze ziet zet je de potjes op de lichtste plek die je hebt. Plantjes groeien naar het licht en krijgen ze dat niet genoeg dan worden ze lang en slap. Draai de potjes dan ook elke dag een kwartslag om, zo voorkom je dat ze scheef gaan groeien

Een temperatuur rond de 15-20 graden is voor zaailingen ideaal dus zet de potjes niet boven of op de verwarming: dat is te warm.

Hoe je je plantjes de komende 7 tot 8 weken goed en sterk laat opgroeien op de vensterbank, vertel ik je een volgende keer.

Succes!

Vragen over deze manier van voorzaaien

Tomaten zaaide je toch altijd voor in plastic bakjes met vermiculiet?

Klopt, en dat is ook een prima manier. Ik beschrijf die ook in ons boek. Dus als je alles daarvoor in huis hebt, kan je dat gewoon zo blijven doen.

Overigens zijn alleen de eerste drie levels anders, daarna is alles weer hetzelfde.

Waarom heb je het dan veranderd?

Sinds we zo bezig zijn met al dat plastic afval, baalde ik van al die plastic bakjes. En door het succes van de MM-mini’s kwamen we erachter dat planten beter groeien in potten van luchtdoorlatend materiaal dan in gewone potjes. Zie de vraag hieronder.

Bij deze manier van voorzaaien hoef je ook niet meer te verspenen: de zaailingen over te zetten vanuit de vermiculiet naar een potje. Dat scheelt een stap en is dus iets minder werk. Daar ben ik altijd voor. 🙂

Waarom zijn Airpotjes beter dan gewone potjes?

Omdat ze daarin sneller en steviger opgroeien. Dat blijkt ook uit onze eigen testen. Bovendien hoef je ze minder snel te verpotten.

In gewone standaardpotjes blijven de wortels groeien: in eindeloze rondjes langs de wand van de pot. Zo komen ze niet meer toe aan het opnemen van voeding. Op den duur zullen ze zichzelf zelfs verstikken.

In deze Airpotjes zitten openingen aan de zijkant. Zodra een wortel daar in de buurt komt, groeit hij niet verder maar geeft een seintje aan de plant dat die meer wortels moet aanmaken. Daardoor krijgt de plant een stevig wortelstelsel met veel jonge en gezonde wortels dat veel lucht, voeding en vocht kan opnemen.

Deze planten hebben ook minder last bij het overplanten naar hun uiteindelijke plek - je moestuinbak of een MM-mini.

Kan ik deze manier ook voor andere groentes gebruiken?

Ja hoor, dat gaat prima. Voor courgette, pompoen en komkommer bijvoorbeeld. Maar ook voor de soorten waarvan het voorzaaien niet in de app staat - bijvoorbeeld de palmkool - werkt dit heel goed. Of paprika's, aubergines of pepers, mocht je dat willen.

Kan de tomatenplant in het potje blijven totdat het over kan in de bak (in mei)?

Nee. Dat komt omdat je tomatenplantjes wel een week of 7-8 binnenstaan. Na een week of 5 zet je ze over naar een grotere pot met alleen MM-mix. Dan krijgen ze meer voeding en kan je de stengel diep in de mix planten. Dat laatste heeft als voordeel dat er dan extra wortels aan de stengel groeien.

Courgettes, komkommers en pompoenen staan maar een week of drie binnen, die hoef je niet tussentijds over te zetten naar een grotere pot. De potjes zijn daarvoor groot genoeg: ongeveer 8 cm. doorsnee en 7 cm hoog.

Maar wat nou als ik toch nog wil voorzaaien op alleen vermiculiet?

Heb je de spullen daarvoor al in huis, dan zou ik dat ook zeker doen. Op deze pagina staat een duidelijke uitleg voor de eerste stappen van het voorzaaien op de oude manier.

Overigens zijn daarin alleen de eerste drie levels anders, daarna is alles weer hetzelfde.