Oogsten: zo lang en zo efficiënt mogelijk

Het oogsten van je zelf-geteelde groentes is superleuk. Echt en supervers voedsel: daar is het je allemaal om begonnen, toch?
Versgeplukte Makkelijke Moestuin groentes: zo uit de tuin op tafel.
Versgeplukt: zo uit de tuin en hup op tafel
Omdat je een Makkelijke Moestuin snel kan opzetten, krijg je dat oogsten binnen 2 maanden voor elkaar. Van niets naar een eetbare pluktuin.

Oogsten is super leuk. Want in plaats van hele planten te oogsten, pluk je je maaltijden bij elkaar.

Heb je zin in een salade? Loop met een bakje de tuin in en pluk van je slaplantjes wat blaadjes bij elkaar. De kropjes laat je staan om verder door te groeien.

Oogst een uitje, knip wat verse kruiden, pluk wat tomaatjes als die al rijp zijn, een komkommertje…

Worteltjes? Daar staan er 16 van in een vak - die heb je vast niet allemaal tegelijk nodig. Oogst de grootste exemplaren en laat de kleinere lekker doorgroeien.

Zo loop je met je bakje door de tuin, en verzamel je wat je nodig hebt.
Versgeplukt lekkers uit de Makkelijke Moestuin
Versgeplukt lekkers

Pluktuin

De Makkelijk Moestuin is dan ook minder een oogsttuin waarbij je in één keer een mega-oogst hebt, maar meer een pluktuin die je (bijna) het hele jaar gebruikt.

Omdat die moestuin zo dicht naast je huis staat, loop je daar makkelijk even naartoe om te plukken wat je nodig hebt.
Gevarieerd oogsten uit de Makkelijke Moestuin: net wat je voor je maaltijd nodig hebt
Gevarieerd oogsten: net wat je voor je maaltijd nodig hebt
Bij mij gaat het zo: als ik ’s middags een redelijk saai broodje kaas eet, en denk "een broodje gezond zou ook wel lekker zijn!", dan loop ik gewoon even mijn tuin in en pluk ik wat ik lekker vind.

’s Middags een kopje verse muntthee? Gewoon even je tuin inlopen en wat blaadjes munt plukken. Een takje citroenmelisse erbij voor de afwisseling en klaar.

Voor mij is dát de Makkelijke Moestuin en is het daarom zo leuk.

Hou je bak gevuld

Door te oogsten komt er af en toe ook een vak leeg.

Zodra dat het geval is maak je het vak schoon. Dan vul je het aan met wat MM-voeding, mengt dat goed door de mix, en zaai of plant je het vak meteen weer in.

Sommige vakken worden zo per jaar wel drie of vier keer beplant. Daarom oogsten we heel veel uit één zo’n kleine bak.
Snijbiet en peultjes oogsten uit de Makkelijke Moestuin voor risotto
Manonnie oogst snijbiet en peultjes voor haar risotto
De oogst wordt zo ook mooi verspreid. Je zaait immers door het hele seizoen heen.

Sommige groentes doen het beter in het voorjaar en andere in de zomer of in de herfst. Daarom is het fijn om een flink aantal verschillende zaadjes bij de hand te hebben.

Je weet nu al best veel over de Makkelijke Moestuin

Je weet hoe we zaaien, dat we de bak het hele jaar door beplant houden, en waarom we enorm veel oogsten uit één moestuinbak.

Met andere woorden: je weet nu waarom de Makkelijke Moestuin werkt en hoe je ‘m kan gebruiken.

Ik hoop echt dat je nu zoiets hebt van: ik wil ook groentes verbouwen, ik wil dit ook.

Dan is het nu de tijd om je nog wat wijze (ahum) raad mee te geven. Want zoals het gezegde gaat: er leiden vele wegen naar Rome. Helaas zitten sommige van die wegen vol kuilen.

Dus op naar de: