Moet je moestuin zo groot als een volkstuin zijn?

Zeg je moestuin dan denk je al snel aan een volkstuin. Je hebt immers veel ruimte nodig, toch?
Volkstuinen in Winsum
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. De vergelijking tussen een gewone en een Makkelijke Moestuin begint dan ook met de oppervlakte en locatie.

Oppervlakte en locatie

De oppervlakte van de kleinste gewone moestuin is al gauw zo'n 100m2. Dat komt vooral omdat je veel ruimte nodig hebt tussen de bedden en de rijtjes groenten.

Daarom is de tuin van de meeste mensen niet groot genoeg om een moestuin te beginnen en huren ze een volkstuin. Da's leuk maar niet altijd handig. Want snel een handje kruiden plukken voor je omelet doe je niet als je er eerst een kwartier voor moet fietsen.

In of uit het zicht

Is de tuin wel groot genoeg, dan komt de moestuin achterin de tuin. Maar hij daar niet in het zicht ligt, wordt hij vaak vergeten en niet goed onderhouden. Voor het onkruid maakt dat niets uit: dat overwoekert met plezier de hele oppervlakte.

Mijn bakken liggen vlak achter ons huis. Ik kom er langs als ik mijn fiets in de schuur zet. Ik zie ze dus elke dag.

20% van de normale oppervlakte

Omdat je met een Makkelijke Moestuin heel economisch in bakken van 1,2 meter bij 1,2 meter tuiniert, heb je maar 1/5 deel van de oppervlakte van een normale moestuin nodig om toch dezelfde opbrengst te krijgen.

Een MM kan daardoor bijna overal gemaakt worden. Zelfs als je denkt dat je geen ruimte hebt.

Ongewone locaties

Een locatie voor een moestuin is makkelijk te vinden. Bovendien is een MM mooi om naar te kijken. Je hoeft 'm dus niet te verstoppen omdat het in de loop van het jaar zo'n rommeltje wordt.

Heb je geen tuin maar wel een balkon of dakterras? Ook daar past een MM. Ook kan je de bakken op verschillende plekken zetten. Wat denk je van een bak naast de keukendeur, een bak langs de oprit naar de garage en een bak in de voortuin?

Ik ken zelfs iemand die een bak op haar boot heeft.

Door naar het volgende onderwerp: hoe maak je je tuin geschikt voor het kweken van je groentes en moet je daarvoor de grond bewerken?