Wat is de Makkelijke Moestuin?

Moestuinieren op de MM-manier is makkelijk, efficiënt en leuk om te doen.

Het vraagt heel weinig ruimte maar geeft toch een grote opbrengst.
Makkelijke Moestuin op het schoolplein
Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (voor kinderen met een maximale breedte van 90 cm).

De bakken zet je op je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met de Makkelijke Moestuinmix.

De Makkelijke Moestuinmix

Deze ideale aardemix is - samen met de bakken - de sleutel tot succes. Het heeft alles in zich wat planten nodig hebben: het bevat natuurlijke voeding, blijft lekker rul en luchtig en houdt goed vocht vast.
Of de aanwezige grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Bovendien kan je deze aardemix jaar in jaar uit in de bakken laten zitten. Af en toe een beetje aanvullen en wat MM-voeding toevoegen is voldoende. Geen gedoe dus met meststoffen of elk jaar nieuwe potgrond.

Rasters en vakverdeling

Zijn de bakken gevuld dan verdeel je ze met een raster in vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je - op mijn manier - met een andere groente. Daardoor krijgen ze precies de ruimte die ze nodig hebben en krijg je structuur en overzicht.

In zo’n Makkelijke Moestuinbak zijn alle groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is het onderhoud een fluitje van een cent.

Je hebt geen speciaal of duur gereedschap nodig (een schepje, een schaar en een emmer is genoeg) en je krijgt ook nog eens een enorme opbrengst.

Gebaseerd op Square Foot Gardening

Dit geniale concept komt uit de VS en is al een poos geleden bedacht door Mel Bartholomew. Hij noemt het Square Foot Gardening, wij de Makkelijke Moestuin.

Het systeem heeft zichzelf meer dan bewezen en is heel eenvoudig te leren. Zelfs kinderen van groep 3 kunnen er al mee aan de slag. Ideaal voor scholen dus!

Je hoeft niet eens wat van tuinieren af te weten, want de Makkelijke Moestuinapp vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen.
Scholen gebruiken de Makkelijke Moestuin app
De Makkelijke Moestuin app vertelt precies wat je moet doen
Inmiddels staat er al een flink aantal Makkelijke Moestuintjes bij scholen. Van één of meer bakken op het schoolplein tot grote projecten waarbij de bakken zijn opgenomen in een natuurtuin.