Paddestoelen in de Makkelijke Moestuin

Last van paddestoelen in je Makkelijke Moestuin? Blijkbaar voelen ze zich helemaal thuis in de MM-mix; als het lang vochtig weer is schieten ze soms als ... juist ja!

Gister zag ik al een bobbel en vanochtend was het dan zo ver: een prachtige grote witte paddestoel in mijn Makkelijke Moestuinbak.
passestoel in moestuinmix
Ik heb ze wel vaker gehad om en rond de bakken. Ik krijg ook wel e-mails van lezers die opeens allemaal paddestoelen in de mix zien groeien. Met de bijbehorende vragen: hoe komt het, is het schadelijk en hoe kom ik er van af?

Hoe komt het?

In de mix zit veel compost. Compost is een puur organisch materiaal. In het ‘groene’ materiaal waar compost van gemaakt wordt (blad, takken, houtsnippers) zitten altijd wel schimmeldraden. Door de warmte tijdens het composteren kunnen die draden zich extra goed ontwikkelen.

Blijft de MM-mix (waar veel compost inzit) langere tijd vochtig, dan groeien de schimmeldraden (mycelium) uit tot paddestoelen.

Eigenlijk is dat een heel goed teken want het laat zien dat bij het composteren de schadelijke bacteriën goed gedood zijn en de compost schoon is. Anders zouden er geen paddestoelen verschijnen.

Sommige compost wordt met chemische middelen dood gemaakt om te voorkomen dat er na verloop van tijd mossen of diertjes in de zakken komen. Daar groeien uiteraard ook geen paddestoelen in.

Vooral als het een langere tijd droog is geweest en daarna weer erg vochtig wordt, schieten de paddestoelen als paddestoelen uit de grond (ha ha). Helemaal als de temperatuur 's nachts vrij koud is.
paddestoelen in het gras
Als het zomers warm en vochtig is verschijnen in onze tuin overal paddestoelen. Niet alleen in de bakken maar ook in de houtsnippers rond de bakken, in het gras en tussen de bomen.

De volgende foto's kreeg ik van Gerard:
vreemde paddestoel in de MM-mix
Dat ziet er zelfs een beetje eng uit, toch? Het lijkt wel op een creepy iets dat de kleine zaailing wil verorberen.

Bij navraag bij een ‘expert’ kreeg ik dit te horen:

"Deze zwam komt hoogstwaarschijnlijk niet uit de MM mix maar uit rottend hout. Er kan in de buurt een zwam groeien op een verterende tak die zijn sporen zaait en dat groeit enorm goed op de mm mix."

Dat klopt wel want Gerard had nog een tweede foto opgestuurd:
vreemde paddestoelen tussen tegels
Dat er paddestoelen in je bakken tevoorschijn komen hoeft dus niet te betekenen dat ze uit de mix zelf komen.

Vorig jaar hadden we veel paddestoelen in de tuin maar niet in de bakken: het is nu voor het eerst dat er zo’n grote paddestoel in mijn bak staat.

Is het schadelijk?

Nee hoor, helemaal niet. Paddestoelen helpen mee om organisch materiaal af te breken en zijn dus zelfs een teken dat er een gezond klimaat heerst.

Sterker nog; vanwege vervuiling en overbemesting komen er steeds minder paddestoelen. Door je Makkelijke Moestuin help je dus mee om dat weer recht te trekken.

Dat ze juist in de bakken verschijnen komt omdat de mix veel vocht vasthoudt. Als het veel regent voelen de paddestoelen zich daar helemaal thuis in.

Maar ik zou ze niet eten als ik jou was. Er zijn maar enkele soorten die daar geschikt voor zijn. Er zijn overigens ook maar weinig soorten die echt giftig zijn. De meeste soorten zitten er tussenin: niet eetbaar maar ook niet giftig.

Over giftige paddestoelen: ik las ergens dat het gif pas echt zijn werk doet als je de paddestoelen opeet. Aanraken en daarna je vingers in je mond stoppen (mocht je dat al willen) kan geen kwaad.

Op deze foto van Paul en Coby zie je hele kleintjes tussen de bietjes:
paddestoelen tussen de bietjes

Hoe kom je ervan af?

Je kan de paddestoelen gewoon wegplukken of -knippen. Vooral als je kleine kinderen hebt rondlopen die van alles in hun mond stoppen. Gooi ze gewoon op de composthoop.

Maar als het straks wat zonniger en droger wordt zullen ze vanzelf snel verdwijnen.

Tot die tijd geniet ik er maar van: ze zijn prachtig, toch?