Help, mijn plantjes doen het niet goed!

Komen je plantjes niet op, groeien ze niet, worden ze aangevreten, zien ze er niet uit of gaan ze zelfs dood?

Rot voor je joh! Maar troost je: vroeg of laat gaat er altijd wel wat mis. Dat hoort erbij; dat is de natuur.

Wat is er aan de hand?

De omschrijvingen op de zakjes zaden (en in de App) gaan uit van de ideale omstandigheden - als alles meezit. In de praktijk pakt dat nog wel eens anders uit en dat geeft niets. Meestal is het een kwestie van wat langer wachten ;)

Het kan door het weer komen, dan is het te koud, te warm, te nat, te droog, of staat er te veel wind.

Maar als je zaadjes echt niet opkomen of als je plantjes niet meer groeien; zelfs niet als de omstandigheden heel goed lijken te zijn, kan er ook wat anders aan de hand zijn.

Ik maak me er persoonlijk niet zo druk om: als plantjes het niet willen doen dan haal ik ze weg en zaai ik ze gewoon - liefst in een ander vak - weer opnieuw.

Maar soms zijn er duidelijke oorzaken voor. Ik neem er hier een paar met je door.

Voor dat ik dat doe: ik ga er wel van uit dat je werkt met goed materiaal en met het systeem van de Makkelijke Moestuin: met moestuinbakken met vakken van 30 bij 30 cm en met de MM-mix.

Zaadjes komen niet op

Als je geen nieuwe zakjes zaden gebruikt is het slim om een kiemtest te doen om te checken of ze voldoende kiemkracht hebben.

Zijn je zaadjes goed, dan kan het te koud, te warm, te droog of te nat zijn, maar het kan ook zijn dat vogels ze hebben weggepikt.

Let er ook op dat je de zaadjes niet té diep zaait. Dan zijn de zaailingen al uitgeput voor ze boven de mix uitkomen.

Zaailingen (en jonge plantjes) verdwijnen

Als je een voor een je net opgekomen zaailingen ziet verdwijnen, is dat 9 van de 10 keer de schuld van ongedierte.

Jonge plantjes zijn een delicatesse voor o.a. slakken, rupsen, kevers, luizen, en zelfs vogels. Slakken zijn meestal wel makkelijk te ontdekken aan het slijmspoor, maar naar ongedierte dat in de grond zit (zoals aaltjes en emelten) moet je even zoeken.

Als je regelmatig je plantjes checkt kan je snel genoeg de boosdoeners ontdekken en wegplukken. Blijf je last houden dan kan je spuiten met huismiddeltjes zoals knoflookwater*.

Plantjes groeien niet

Dit kan te maken hebben met het weer; te warm, te koud etc. Veel wind kan ook de oorzaak zijn; je plantjes moeten dan te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en dat gaat ten koste van de groei.

Als plantjes te dicht op elkaar staan, kunnen ze ook niet goed groeien. Hou je dus aan de afstanden die op de zakjes van de zaden staan, en knip teveel opgekomen zaailingen weg.

Het kan ook zijn dat je plantjes niet genoeg voeding krijgen. Als je nieuwe kant en klare mix gebruikt zal dat niet het geval zijn, maar die moet je na verloop van tijd wel aanvullen met nieuwe voeding.

Planten worden geel

Dat blad geel wordt, kan komen omdat er iets aan de hand is. Maar soms is het ook heel normaal.

Gaten in het blad

Dit komt meestal of door slakken, of door rupsen. Vooral koolsoorten hebben veel last van de rupsen van het koolwitje.

Ongedierte algemeen:

Het is reuze irritant als slakken, rupsen of ander ongedierte je prachtige groenteplantjes opvreten of grote gaten in het blad achterlaten. Maar ook dat is de natuur!

Een paar gaten in het blad maakt het niet minder eetbaar. Mocht je bang zijn dat er ongedierte op je geoogste sla zit, spoel het dan in water met een lepel zout: alle beestjes laten zo meteen los.

Wat je ook doet: gebruik in ieder geval geen insecticiden! Daarmee richt je meer schade aan dan dat het goed doet: je verstoort er het natuurlijk evenwicht mee.

Dit is een prima alternatief:

Knoflookspray:

Snij een stuk of 5 tenen knoflook in grove stukken, doe die in een grote fles water, en laat dat 2 dagen trekken. Zeef dan het water en doe het in een lege sprayfles. Voeg 1 eetlepel groene zeep en 1 theelepel cayennepeper toe, schud flink en spuit je plantjes ermee in. Regelmatig opnieuw spuiten, ook na een regenbui.

Helpt tegen slakken, luizen, pissebedden, mieren, enz.

Neem je verlies

Hoe goed je ook je best doet, het zal zo goed als gegarandeerd gebeuren dat sommige planten het niet zo goed doen als je hoopt. Moestuinbakken die helemaal volstaan met alleen maar prachtige oogstbare planten komen zelden of nooit voor. Ook bij ons niet.

Het is ook helemaal niet erg, zolang je er maar iets aan doet: pluk het aangetaste blad weg, en/of haal de plantjes die niet willen groeien gewoon weg.

Je hebt er niets aan om eindeloos lang tegen zielige plantjes aan te kijken. Neem dus je verlies; rooi de plantjes en zaai opnieuw, liefst in een ander vak.

Bloeiende groentes of doorschieten

Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, gaan op een gegeven moment bloeien. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Dwing jezelf om vroeg te oogsten; dan zijn de groentes echt het lekkerst. Ik geef toe; het is best lastig om te oogsten als je planten er prachtig bij staan. Maar daar doe je het voor; de oogst. Niet omdat je een schilderij van je bak wilt maken.

Groentes kunnen te vroeg in bloei schieten als het te warm en droog is. Je kunt het voorkomen door de mix goed vochtig te houden en je bladgroentes wat schaduw te geven als het langdurig zonnig en warm is.

En soms is het een raadsel

Soms kom je er niet achter wat er aan de hand is. Opbrengsten verschillen van jaar tot jaar. Het ene jaar doen de uien het goed maar wil de sla niet groeien, het volgende jaar kan het net andersom zijn. Dan kom je om in de courgettes en het jaar daarop ben je blij als je er eentje kan oogsten.

En waarom? Niemand weet het!

Maak je er dus niet al te druk om en geniet van de planten die het wel doen. Dat zijn er vast meer dan genoeg!

Niet gevonden wat je wilde weten?

Misschien heb je hier nog wat aan:

Op de shop en in de Kennisbank staan al een aantal beschrijvingen van zaden die in mijn zadenpakketjes zitten.

Op de Kennisbank staat ook een zoekfunctie, daar heb je ook vast veel aan.

En als je er echt niet uitkomt, ga dan naar community, maak een post aan met je vraag, en hang er de categorie 'Vragen'. Daar zijn veel MM-ers die net zo enthousiast zijn als jij en die je graag verder helpen 😀

Succes!