Kiemgroente op de MM-manier

Een makkelijke manier om zelf kiemgroente te kweken: in een afgesloten bakje op een laagje vochtige vermiculiet.

Hoe kwam ik erop?

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik over mijn manier van voorzaaien op vermiculiet. Daarmee heb ik blijkbaar wel wat losgemaakt: heel veel mensen hebben gereageerd en zijn het ook gaan doen.

Lees over voorzaaien op vermiculiet

Ik kreeg al snel de vraag of je op deze manier sterrekers of andere kiem- of spruitgroentes kan kweken. "Ja, leuk," dacht ik: "creatief met vermiculiet!"

Met deze buitentemperaturen (wat nou, lente...?) kan ik me dan toch nog lekker uitleven met zaadjes. We hadden nog wat zakjes kiemgroentes in de koelkast liggen (we hebben zo’n kiemschaaltje wat we nooit gebruiken) en ik ben aan de slag gegaan.

Zo doe ik het:

Ik gebruik de plastic bakjes waarmee ik ook mijn zomergroentes zoals tomaten voorzaai.

Op de bodem schep ik een dun laagje vochtige vermiculiet met daarop een in vieren gevouwen vel keukenpapier.

Wat zaadjes erop gestrooid, deksel erop en klaar.

De eerste zaadjes die ik gebruik zijn die van daikon (grote pittige kiemgroente die naar scherpe radijs smaakt) en mungboontjes (= taugee) Het bakje met de mungboontjes dek ik af met een donkere lap; hoe witter de kiemen blijven hoe lekkerder ze zijn).

Na een paar dagen bleek dat ik wat al te uitbundig met de zaadjes had gestrooid. De bakjes stonden al overvol. Met het volgende bakje (de sterrekers!) was ik dus was zuiniger. Te zuinig want dat ziet er een beetje armoedig uit. Al doende leert men toch?

In het vierde bakje heb ik ‘basilicumkers’ gezaaid. Lijkt me erg lekker. Deze zaadjes worden eerst helemaal slijmerig. Ik dacht al dat ze gingen schimmelen maar er komen nu toch allemaal witte worteltjes uit dus het zal wel zo horen.

Na een week is dit het resultaat:
Van boven naar beneden en van links naar rechts: daikon, sterrekers, basilicumkers en mungboontjes.

Het grote voordeel

Het grote voordeel van deze manier van kiemgroente kweken is dat je er niet meer naar om hoeft te kijken totdat je kan oogsten.

In tegenstelling tot de gangbare kiembakjes. Daar moet je elke dag spoelen en goed in de gaten houden of de kiemen nog genoeg vocht hebben (waar ik dus geen ster in ben; vandaag het vrijwel ongebruikte kiemschaaltje).

Wat zijn geschikte zaden?

Je kan allerlei zakjes kiemgroentes kopen. De meest bekende is natuurlijk sterrekers (waar ik als kind al mee doodgegooid werd!) maar er zijn er echt tientallen!

Ik noem er een paar maar je kan er vast nog veel meer vinden als je even googelt:

  • alfalfa
  • brocoli
  • rucola
  • radijs
  • fenegriek
  • mosterdkers
  • prei
  • dille
  • enz. enz.

Doe mee!

Toegegeven; ik ben nog maar net aan het experimenteren maar het ziet er wel goed uit, toch?

Doe daarom met me mee en deel je ervaringen; je hebt er bijna niets voor nodig: zaadjes, plastic bakjes die je goed kan afsluiten en een beetje fijne vermiculiet. Als je al voorzaaivermiculiet van mij in huis hebt hoef je alleen nog een zakje zaad te kopen en kan je zo aan de slag!

Ik ben heel benieuwd of we hiermee ‘het ei-van-columbus’ op het gebied van kiemgroentes hebben ontdekt!