Egyptische ui: een hele rare!

De egyptische ui is zonder twijfel de raarste groente die ik in mijn moestuinbakken heb staan.

Maar ook de makkelijkste en de oudste:
Als je een uitje van deze soort kan bemachtigen heb je zonder problemen de rest van je leven je tuin vol staan met deze planten.

Dat komt niet omdat hij zich spontaan uitzaait of ondergronds vermeerdert maar omdat hij - in plaats van bloemen - een soort bloeistengel vormt waarop nieuwe, kleine uitjes groeien.

Ik zal het je laten zien:

De groei en bloei van een Egyptische ui

Je plant wat van die uitjes in je moestuinbak. Er passen er maximaal 9 in een vak. Minder kan natuurlijk ook want de planten worden best groot.

Na het planten verschijnt al heel snel lekker fris uienblad. Dit kan je - net als het loof van gewone uien - al oogsten voor allerlei gerechten: het heeft een heerlijke uiensmaak.
Na een poosje verschijnt er een stengel waar een bloem op lijkt te groeien. Maar als de knop openbarst zie je dat er geen bloemen zijn maar piepkleine uitjes. Die uitjes kan je eten (heel lekker!) of ook weer in de Makkelijke Moestuinmix stoppen.

Maar als je ze laat zitten groeit er uit die uitjes ook weer groen en al heel snel weer een nieuwe bloeistengel. Waaruit ook weer uitjes tevoorschijn komen:
Hoe raar is dat?!

Hoe gaat het verder?

De plant wordt bij het ouder worden een beetje een ongeregeld zootje; ziet er niet uit, maar is zó apart dat ik er graag een paar vakken aan opoffer.

Bovendien heb ik zo bijna het hele jaar door een prima alternatief voor lenteuitjes want je kan alles van de plant eten; stengel, blad en uitjes!
En wat ik al zei; het is de oudste groente die ik in mijn tuin heb: ik denk dat ik een jaar of 5 was dat we zo’n klein uitje meenamen uit de botanische kruidentuin de Kruithof in Buitenpost (Friesland).

De planten die ik nu heb stammen allemaal af van dat ene uitje!

Wanneer planten?

Ik plant ze het hele jaar door - zodra ik weer van die uitjes heb en als ik een leeg vak beschikbaar heb. Nogmaals: maximaal 9 stuks in een vak.

Ze doen het ook in de zomer heel goed. Ook wat dat betreft dus heel gemakkelijk!

De planten en uitjes kunnen goed tegen kou, al zal het loof in een strenge winter helemaal verdwijnen. In het voorjaar komt het groen al weer snel tevoorschijn (net als bij bieslook).

Succes!