Courgettes in een moestuinbak

Klimcourgette Long Green Trailing
Courgettes zijn een van de leukste groentes om in de Makkelijke Moestuin te zetten. Ze zijn best makkelijk te kweken, zien er prachtig uit en geven tot ver in oktober een enorme opbrengst.

Te groot?

Vaak lees je dat de Makkelijke Moestuin niet geschikt is voor courgette en pompoen omdat de planten te groot worden en teveel ruimte innemen.

Normaal is dat ook zo maar daarom gebruik je in de MM de klimmende soorten. Die zet je bij het klimrek en dan heb je aan 2 vakken genoeg.

In het MM-zadenpakketje Klimmers vind je de Black Forest F1. Die kiemt makkelijker en geeft meer vruchten dan de sterk rankende Long Green Trailing die ik tot 2015 gebruikte.

Zaaien en planten

Courgettes zijn echte zomergrtoentes en kunnen niet goed tegen kou. Daarom zaai je ze begin mei binnen voor.

Hoe je dat voorzaaien doet staat in de app, maar ik leg het ook uit op deze pagina.

Eind mei

Buiten uitplanten in je bak doe je als er geen kans meer op nachtvorst is. Op z'n vroegst dus eind mei maar liever nog begin juni. Laat ze eerst een paar dagen wennen aan het buitenleven door ze af te harden.

Zet ze in een vak bij het klimrek.
Plant de klimcourgette bij het klimrek
Courgettes vragen veel voeding dus geef meteen schepje extra MM-voeding.

Verzorging

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de mix goed vochtig houden en de plant langs het klimrek leiden.

De rankende courgette 'Long Green trailing' groeit heel snel dus die kan je het beste telkens horizontaal door het rek weven. Knip de zijscheuten ook telkens weg.
Zijranken wegknippen!
De courgette 'Black Forest F1' maakt een lange hoofdstengel die je vastbindt aan het klimrek:
Help de klimcourgette om omhoog te groeien

Ruimtebeleid

Aan het einde van het seizoen kan één klimcourgette het hele klimrek in beslag nemen maar het duurt meestal even voordat de plant echt hard gaat groeien.

Ik doe het (meestal) zo:
Ik zaai in maart eerst erwten, peultjes en (hoge) suparsnaps langs het klimrek. Half mei zaai ik in het vierde vak stokbonen. Eind mei zet ik de courgetteplant in een wat grotere pot buiten.

In juni oogst ik de peultjes in vak 1 lekker jong en eind juni haal ik het vak leeg en plant ik de courgette erin.

Die kan dan lekker groeien terwijl ik ook nog de erwten en sugarsnaps kan oogsten.

Voeding

Als de erwten en sugarsnaps van vak 2 en 3 zijn leeggeoogst haal ik de planten daar weg zodat ik meer ruimte voor de courgetteplant krijg.

Terwijl ik in de lege vakken een schepje MM-voeding door de mix meng gooi ik ook een extra schep aan de voet van de courgette.

In vak 3 kan ik wat lage planten zaaien of planten (sla bijvoorbeeld) en in vak 4 beginnen de stokbonen al goed te groeien.

Eetbare bloemen

Je plant zal al vrij snel gaan bloeien. De prachtige gele bloemen zijn erg lekker door de sla. Ik heb ook wel eens gelezen dat je ze kan frituren maar dat hebben wij nog nooit gedaan.

Niet elke bloem krijgt een vrucht want je hebt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Je ziet heel snel wat wat is want de mannelijke bloemen hebben alleen een steel en bij de vrouwelijke bloemen zie je de verdikking waar de vrucht zit.
links: mannelijke bloem, rechts: vrouwelijke bloem
links: mannelijke bloem, rechts: vrouwelijke bloem
De mannetjes moeten de vrouwtjes bevruchten dus haal de bloemen niet te snel weg.

Afvallende vruchten

Vooral het laatste jaar krijg ik vaak de vraag hoe het komt dat de vruchten afvallen voor ze beginnen te groeien.

Een courgette is een echte zomergroente. Als het vrij koud en regenachtig is, zal de plant wat vaker de kleine vruchten afstoten.

Maar meestal is de oorzaak dat de vrouwelijke bloemen niet bevrucht zijn. Er is dan geen stuifmeel van de mannelijke bloemen op de stamper van de vrouwelijke bloem gekomen.

Dat bevruchten wordt normaal door bijen en hommels gedaan maar daar zijn helaas steeds minder van.

Je kan je plant helpen door zelf voor bij te spelen. Dan veeg je met het stuifmeel van de mannelijke bloem langs de stamper van de vrouwelijke bloem.

Oogsten

Met een beetje mooi weer kun je eind juli de eerste courgette oogsten. Je kan ze het beste afknippen, dan heb je de minste kans dat je de plant beschadigt.

Oogst ze als ze nog klein zijn, dan zijn ze het lekkerst. Kleine courgettes zijn zelfs lekker om als rauwkost te eten.

Vanaf september is de groei meestal zo overweldigend dat ik nog wel eens een vrucht ontdek die veel te groot is geworden. Daar maken we dan heerlijke courgettesoep van.

Je kunt oogsten tot de eerste vorst (of nog iets langer als je je planten tegen de vorst beschermt).

Soorten

Gewone soorten zijn er genoeg maar voor klimcourgettes moet je even je best doen.
Klimcourgette Black Forest in kas
Ik heb jarenlang de klimcourgette 'Long Green Trailing' in mijn bakken gehad. Die vond ik supermooi en lekker. Helaas deden de planten het de laatste jaren steeds minder goed en zijn de zaden lastig te krijgen.

Daarom verving ik ze door de 'Klimcourgette Blackforest F1'. Die rankt lang niet zo sterk maar maakt een hoofdstengel die in een kas makkelijk 2 meter hoog wordt. Buiten blijft de stengel compacter, maar een meter hoog of hoger is niet ongebruikelijk.

De soort is net zo lekker en geeft meer courgettes.

Compacte plant

Ook hebben we de compacte gele courgette "Gold Rush F1" in de bakken gezet. Die blijft kleiner dan de normale courgettes.
Gold Rush F1
Je kweekt hem op de zelfde manier als de klimcourgette en plant hem eind mei in het midden van 4 vakken.
Plantschema compacte courgette
Alweer; aan het einde van het seizoen is de plant flink groot geworden. Maar als je hem over de rand van de bak laat groeien neemt hij in de bak nog steeds weinig ruimte in.

Als je hem wel binnen de bak houdt geeft het ook niet; de meeste groentes in de omliggende vakken zijn in die periode wel geoogst!

Klein en fijn

Ook deze gele courgettes zijn het lekkerst als ze nog klein zijn. Bovendien; hoe meer je plukt hoe meer er groeit.

Gebruik ze rauw, gekookt, in de roerbak, kook ze de laatste minuten mee met pasta of curry of stoof ze in een beetje olijfolie met knoflook en provencaalse kruiden.

Erg lekker!

Waar koop je de zaden?

Da's best lastig. Want bijna overal worden alleen de gewone courgettes aangeboden, niet de klimmende. Dat komt ook omdat de zaden hartstikke duur zijn.

Gelukkig zit de Black Forest F1 in het zadenpakket van de Klimmers.
Makkelijke Moestuin zaden
Op de zakjes staat precies wanneer en waar je ze moet zaaien in je Makkelijke Moestuinbak. En natuurlijk staat deze courgette ook in de app.

Succes!