Plaagdieren in de moestuin?

Luizen, mieren, slakken, rupsen, engerlingen en mineervliegen: het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet in je moestuin ziet.

Maar voor ik je ga vertellen wat je ertegen kan doen, eerst even dit:
Makkelijke Moestuinbakken eind juni
Makkelijke Moestuinbakken eind juni
In een moestuin - en in elke andere tuin - zetten we allerlei planten bij elkaar. In de vrije natuur komt die combinatie niet voor. Wat we doen is dus eigenlijk hartstikke onnatuurlijk.

Daardoor krijgen bepaalde dieren een voorsprong boven andere. Maar als zij dan onze planten aanvreten, vinden we dat verre van leuk. Sterker nog: we gaan ze meteen fanatiek te lijf: hup weg ermee!

Dat klinkt logisch, maar is het niet. Want omdat we dat doen, krijgen hun natuurlijke vijanden te weinig voedsel en neemt hun aantal drastisch af. En krijgen de plaagdieren juist weer vrij spel.

Leuk Jelle. Daar word ik dus niet vrolijk van.

Ho ho, niet zo somber. Want je kan van je moestuin een waar paradijsje maken. Voor allerlei beestjes die elkaar prachtig in evenwicht houden.

Dé expert op dat gebied is Kristin.
Kristin op inspectie
Kristin op inspectie
De tips van Kristin:

Richt je tuin zo natuurlijk mogelijk in

Maak hoekjes voor wilde planten en bollen, inheemse bloeiende struiken en bomen, stapelstenen, takkenrillen, nestkasten en misschien een kleine vijver of waterschaal. Daarmee lok je vogels, egels, padden, vleermuizen, insecten en bodemdieren naar je tuin: de natuurlijke vijanden van veel plaagdieren.

Zorg voor sterke planten

Zaai zo min mogelijk binnen voor, alleen als het echt nodig is en liefst zo laat mogelijk. Begin je er te vroeg mee, dan krijg je planten die erg gevoelig zijn: iel en met dunne grote bladeren. Hard de planten af voordat je ze definitief naar buiten zet.

Geef je planten voldoende water en volg qua voeding het advies van de app. Voor de meeste planten is de Makkelijke Moestuinmix is echt rijk genoeg. Teveel voeding of mest zorgt voor snelgroeiende zwakke planten.

Schep verwarring

De Makkelijke Moestuin-methode biedt een mooie mix van planten. Omdat je alles door elkaar zet, zal ongedierte je tuin minder snel als feestbanket zien dan wanneer je veel van hetzelfde bij elkaar zet.
Zweefvliegen zijn dol op goudsbloemen en luizen
Zweefvliegen zijn dol op goudsbloemen en luizen
Ook de goudsbloemen en Oost-Indische kers zijn niet voor niets opgenomen in ons zadenpakket: die dienen als vangplanten voor luizen en trekken veel natuurlijke vijanden aan.

Daarnaast kan je nog wat sterk geurende planten tussen je groenten of direct naast je bak in een MM-Mini zetten. Kruizemunt, hysop, salie, tijm, lavendel, citroenkruid, afrikaantjes, boerenwormkruid, koriander, anijs, uien en knoflook zijn mooie voorbeelden.

Ga preventief te werk

Gebruik in het vroege voorjaar de moestuinmuts en later eventueel insectengaas om je bak af te dekken. Zo voorkom je dat vliegende insecten eitjes op je planten leggen.
Moestuinmuts voor over je bak
Moestuinmuts voor over je bak
Haal plaagdieren in een vroeg stadium weg zodat ze zich niet kunnen uitbreiden. Verwijder ook sterk aangetast blad.

Eventueel kan je kippen van jezelf of anderen inschakelen om in de winter larven en rupsen in je bakken en je tuin op te sporen.

Weet wat wat is

Lang niet alle beestjes zijn schadelijk, integendeel zelfs. Kijk maar naar de larve van lieveheersbeestjes:
Larven van lieveheersbeestjes - foto van Annievvm
Larven van lieveheersbeestjes - foto van Annievvm
De larven eten al ladingen luis, maar ook als ze volwassen zijn gaan ze daar vrolijk mee door.

Rupsen is ook zoiets.

De rupsen van het koolwitje zie je liever niet. Die eten met gemak een hele palmkool op. Maar bij deze rups moet je juist weer een gat in de lucht springen:
Rups van de Koninginnepage - foto Ilse1981
Rups van de Koninginnepage - foto Ilse1981
Daar komt de prachtige Koninginnepage uit, en die komen niet meer zo veel voor.

Acceptatie en geduld

Accepteer dat er af en toe een gaatje in je groentes zit. Dat geeft niets, de smaak is er niet minder om. Vaak is het ook fascinerend om te zien hoe het toegaat in de natuur:
Mieren houden luizen als vee voor de honingdauw die ze afgeven
Mieren houden luizen als vee voor de honingdauw die ze afgeven
Als jij alle tips hierboven toepast zal je zien dat de natuur het meeste zelf oplost. Dat vergt wat geduld maar is echt de moeite waard.

Laatste redmiddel

Het kunstmatig inzetten van natuurlijke vijanden en gebruiken van - milieuvriendelijke - bestrijdingsmiddelen moet je dan ook als laatste redmiddel zien. Want vaak is dat in een Makkelijke Moestuin helemaal niet nodig.

Heb je daar toch behoefte aan? Klik dan even door. Op deze pagina bespreekt Kristin wat je tegen specifieke plagen kan doen. Van luis tot engerling.

Succes!