Brandnetelgier: tegen luizen en als extra voeding

Van jonge brandnetels maak je zelf makkelijk brandnetelgier. 

Gebruik je compost als aanvulling voor de Makkelijke Moestuinmix, dan geef het extra voeding voor je groenteplantjes. 

Het is ook een goed middel tegen luizen.
Brandnetels in de tuin voor brandnetelgier
Brandnetels in de tuin
Ook last van brandnetels in je tuin of moestuin? Bij ons staat de tuin er vol mee.

Daar ben ik niet zo blij mee, want behalve dat ze prikken ben ik blijkbaar allergisch voor de bloemen. Of liever gezegd het stuifmeel ervan. Ja, helaas: ik heb flink last van hooikoorts. Niet zo handig voor een moestuinder ;-).

Maar: "Elk nadeel heb ze voordeel" om Cruijff maar weer eens te quoten, en dat geldt ook voor brandnetels.

Je maakt er namelijk heel makkelijk brandnetelgier van. Daar houden luizen niet van en het is goed voor je groenteplantjes. 

Wanneer gebruik je brandnetelgier?

Als het lange tijd achter elkaar aanhoudend regent, zoals in 2016, dan is de mix in je moestuinbakken waarschijnlijk klets- en kletsnat is. Dat is niet goed voor je jonge plantjes, want door al dat vocht verdwijnt de lucht in de grond. Terwijl wortels ook onder de grond ademen.

Grote planten kunnen daar redelijk tegen. Maar kleine plantjes hebben het dan heel zwaar, vooral als het ook nog eens koud is.

Gebruik je compost om de Makkelijke Moestuinmix mee aan te vullen, dan spoelt de voeding daarin makkelijk weg en krijgen je plantjes niet genoeg. Dan kan brandnetelgier helpen.

Vul je aan met onze voeding, dan is dat geen probleem, want die voeding blijft langdurig werken, ook tijdens regenachtige periodes.
Makkelijke Moestuin voeding
Makkelijke Moestuin voeding

Wat is brandnetelgier?

Op Wikipedia staat het zo:

"Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels dat nuttig is in de biologische tuin. Het bevat veel stikstof en mineralen en bevordert het bodemleven en stimuleert de groei van de planten."

Het maakt je groenteplantjes dus sterker waardoor ze minder last hebben van ziektes. Bovendien vinden luizen je planten minder lekker.

Hoe maak je het?

Maak zelf brandnetelgier
Water, brandneteltoppen en suiker
Heel simpel.

Je vult een emmer met de toppen en stengels van jonge* - nog niet bloeiende - brandnetels. Dan gooi je er een half pak suiker bij - daardoor gaat het straks lekker gisten - vul je de emmer aan met (regen-)water, en roer je alles flink door elkaar.

*Jong blad bevat veel meer nuttige stofjes dan het oude blad en het verteert en gist sneller.

Het enige wat je nu nog moet doen is elke dag even roeren.
Brandnetelgier zelf maken
Elke dag even roeren

Hoe gebruik je brandnetelgier?

De brandnetelgier is nu best sterk. Je moet het verdunnen met water voor je het gebruikt: officieel 1 op 10. Wat je ook kan doen is een beker of bakje toevoegen aan een volle emmer of gieter water en dat mengsel over je planten gieten.

Doe dat bij vochtig weer en niet als de zon volop schijnt, want dan krijg je flinke brandplekken op het blad.

Tegen luizen doe je het mengsle in een spuitbus, en spuit je daarmee de aangetaste planten in. Alweer: niet in de zon maar bijvoorbeeld 's avonds. 
Verdun de brandnetelgier voor het gebruik
Verdun de brandnetelgier voor het gebruik

Let op: niet alle planten kunnen er tegen

Bijna alle planten hebben baat bij de brandnetelgier. Er zit namelijk veel stikstof in. Vooral tomaten, komkommer en courgette zijn daar dol op.

Maar er zijn uitzonderingen: bonen, erwten en uien. Omdat in een Makkelijke Moestuinbak alles door elkaar staat, moet je daar dus een beetje rekening mee houden.

Giet het dus - als het even kan - niet over die planten en geef de andere planten het gierwater bij de voet. Met een bakje, zoals je dat normaal ook doet.

Succes!

PS:

Dit artikel is geschreven in de tijd dat we de Makkelijke Moestuinmix nog aanvulden met compost. Nu vullen we de Makkelijke Moestuinmix aan met Makkelijke Moestuin voeding. Gebruik je het laatste dan is het gebruik van brandnetelgier niet nodig en kan het voor sommige planten zelfs schadelijk zijn.