Jouw persoonlijke moestuincoach: de gratis Makkelijke Moestuin app

Moestuincoach: de Makkelijke Moestuin app

Truus is een schat. Ze mailt of appt me wel eens. Dan stuurt ze foto’s mee van haar Makkelijke Moestuintje op haar balkon en dat ze daar zo blij mee is.

Dat was vroeger wel anders. Want Truus was het soort fan dat over alles wat ik schrijf nog één of twee vragen stelt. Of drie.

"Kan dat wel: bietjes naast radijsjes, of moet ik er sla tussen zetten?" "De courgette is nu 18 cm lang, kan ik die oogsten?" "Aan mijn plantjes komt maar 1 radijsje, moeten dat er niet meer zijn?"

Maar ik snap het wel, want toen ik begon vroeg ik me dat zelf ook af. Gelukkig had ik mijn moeder. Vóór je ergens goed in bent, moet je het eerst leren.

Truus vraagt me tegenwoordig niks meer. Tenminste, niet over plantjes 😉. Dat hoeft ook niet, want, schreef ze gisteren: ”Ik ben dolblij met die Makkelijke Moestuin app."

Makkelijke Moestuin app geeft stap voor stap advies

Een moestuinapp? Moestuinieren leer je toch in de praktijk, niet op een schermpje?

Dat klopt. Moestuinieren moet je gewoon doen. Een Makkelijke Moestuin is zelfs appeltje-eitje: je zet een moestuinbak neer, vult die met een voedzame aardemix, en begint met zaaien. Easy toch?

Maar soms slaat dan de twijfel toe:

"O jee, hoe diep moet ik nu zaaien?” “Waar zet ik welke groente?" “Hoe lang duurt het voor ik wat zie opkomen?”

Kijk. En dan is de MM-app super handig. Want die neemt je vanaf het prille begin aan het handje. Alles wat je in de app doet, doe je ook in het echt: in je moestuinbak.

De app doet je voor wat je moet doen: vanaf het eerste zaadje dat je in de grond stopt tot het oogsten aan toe. Tussendoor krijg je berichtjes voor de volgende stappen. Als je radijszaadjes opkomen bijvoorbeeld, of als je je peultjes moet opbinden.

Cool. Maar hangt dat ook niet af van het weer? Of volgt de app soms het weerbericht?

Nee, maar dat hoeft ook niet. Want de app volgt de groei van je plantjes.

Zo lees je in de informatie over onze radijs, dat je die na 4 tot 6 weken kunt oogsten. Bij groeizaam weer zal dat 4 weken zijn, maar bij koud en regenachtig weer - of vroeg in het voorjaar - eerder 6.

De app werkt daarom met gemiddelde tijden. Radijs komt 3 tot 11 dagen na het zaaien op. Na 4 dagen stuurt de app je een berichtje. Dan controleer je in je bak of je al wat ziet:

Met de Makkelijke Moestuin app trackt je je plantjes van zaadje tot oogst

Als dat zo is, dan klik je door naar het volgende level. Zie je nog niets, dan klik je op 'niet echt' en stuurt de app je na een paar dagen opnieuw een berichtje.

Handig zeg. En hoe doe je dat met tomaten? Die groeien weer anders

Precies. Daarom geeft de app bij elke soort precies de stappen aan die erbij horen.

Al onze zaden staan in de app. Daarvoor kozen we de leukste, lekkerste en makkelijkste gewassen uit en gingen voor de soorten die het supergoed doen in onze moestuinbakken. Van worteltjes tot klimmende courgettes en van andijvie tot aziatische pluksla.

Bij elke soort zijn de stappen weer anders.

Voor radijsjes zijn dat er 5: zaaien, opkomen, uitdunnen, verzorgen en oogsten:

Hulp met verzorgen van de je plantjes van zaadje tot oogst: de Makkelijke Moestuin app
De 5 stadia van radijsjes

Bij onze hoge kerstomaat zijn het er drie keer zo veel. Want die zaai je niet meteen in je bak, maar moet je eerst binnen voorzaaien.

De app laat je stap voor stap zien hoe je dat doet: hoe je de plantjes opkweekt, hoe je ze laat wennen aan de buitenlucht en hoe je ze uitplant in je moestuinbak:

Hulp bij het verzorgen van de je tomatenplant van zaadje tot oogst: de Makkelijke Moestuin app
Tomaten moet je binnen voorzaaien

Staat de plant eenmaal in je moestuinbak, dan moet je die opbinden aan het klimrek: dat hebben radijsjes niet nodig. Je oogst ze ook op een andere manier.

In de app staan dus alle stadia van al onze groentes, kruiden en bloemen. Alle soorten die we zelf verkopen:

Zakjes Makkelijke Moestuin zaden
Makkelijke Moestuin zaden

Dat alleen onze soorten in de app staan, is dan ook wel logisch. Want alleen daarvan weten we precies hoe ze groeien, van andere soorten niet.

Van bijna elke groente zijn er talloze variaties. Zo heb je bij tomaten laagblijvende struiktomaten, maar ook soorten die enorm uitgroeien en die wel 2 meter hoog worden. Bij sommige van die soorten moet je de zij-takken weghalen en bij andere weer niet. Of iets ertussen in. De ene tomaat is de andere niet ;-).

Moet je die app altijd blijven gebruiken?

Nee hoor, dat hoeft niet. We maakten de app om jou op een speelse manier te leren moestuinieren. Dat gaat verrassend snel, want met elk berichtje leer je wéér wat.

Vóór je het weet denk je: “Aha, is het zó makkelijk? Dat kan ik zelf ook wel.” Vanaf dat moment heb je de app niet meer nodig om goed te tuinieren.

Al is de kans groot dat je 'm toch blijft gebruiken. Om je bakken in te delen, of omdat je het handig vindt om een seintje te krijgen als je water moet geven.

Er zit trouwens nóg iets leuks in:

De Makkelijke Moestuin community

Dat is dé plek waar MM-ers elkaar ontmoeten.

Je kunt er schaamteloos je Makkelijke Moestuin showen, een superlekker receptje delen en de vraag stellen waar je al wekenlang mee rond loopt. Of advies geven, dat kan ook.

Truus is daar natuurlijk ook, al gebruikt ze daar wel een andere naam.

Wat kost die app?

Helemaal niks. Er staan zelfs geen reclames op en ook geen hinderlijke verkooppraatjes.

Maar let op: de app is wél speciaal gemaakt voor het systeem, de producten en de zaden van de Makkelijke Moestuin. Zodra je andere spullen en zaadjes gebruikt, durven wij niet meer te zeggen of 'ie de jou de juiste aanwijzingen geeft.

Bovendien: als jij je spullen bij ons koopt, kunnen wij lekker doorgaan met het maken van dit soort leuke dingen 😉.

Dus.

Heb je óók behoefte aan een day-to-day moestuincoach met eindeloos geduld?

Download dan nu de gratis Makkelijke Moestuin App:

Voor de iPhone:

En voor de Android:

Succes, en laat je me weten of je er net zo blij mee bent als Truus?

PS: Liever eerst nog wat meer weten over de app?

Dat kan op deze pagina, en hier lees je meer over waarom we de app maakten.