Recycled plastic bakken en microplastic in de tuin

Plastic is een probleem. Kranten, internet, tijdschriften, tv, social media, elke dag kom je het tegen: de hoeveelheid plastic afval wordt groter en groter en vervuilt zo langzamerhand alles.

Ook hoor je veel over plastic recyclen en microplastics.

Microplastics: wat zijn dat?

Microplastics zijn (kleine) deeltjes kunststof die door slijtage afbreken van een plastic product. Of dat wel of niet gebeurt is afhankelijk van hoe zo'n product gebruikt wordt. De grootste bron van microplastics zijn bijvoorbeeld autobanden. Door het rijden slijten op den duur kleine stukjes rubber weg die terecht komen in het milieu.

Andere bronnen van microplastics zijn plasticsoorten die langzaam uiteen brokkelen door UV-licht, en ouderdom en zout. Of bijvoorbeeld kunststof kleding die in de droger en wasmachine kleine stukjes plastic afgeven. Of tandpasta en allerlei cosmetische producten, verf en kunstmest (!). En vooral ook zwerfvuil dat langzaam vergaat.

De kleine stukjes plastic worden door dieren vaak verward met voeding. Waardoor zij uiteindelijk doodgaan en wij ook steeds meer binnenkrijgen. Maar ook de stoffen die vaak aan plastic worden toegevoegd - zoals weekmakers en brandvertragers - zijn zeer schadelijk voor het milieu.

Geven onze ge-recyclede bakken ook micro-plastic af?

Nee. Want onze plastic potten en bakken worden niet blootgesteld aan een dergelijke slijtage en zijn bestand tegen UV-licht en zouten. Bovendien kunnen ze haast eindeloos lang gebruikt worden. Daarom dragen onze producten dus niet bij aan het vrijkomen van microplastics.
Makkelijke Moestuinbak gemaakt van plastic flesjes
Een van onze moestuinbakken van gerecycled plastic
Het is zelfs net andersom. Want dé manier om te voorkomen dat microplastics in de natuur terecht komen is om afvalplastic te recyclen en daar nuttige producten van te maken die je lange tijd kan gebruiken.

Bovendien zijn onze bakken gewoon weer te recyclen en zitten er geen enge stoffen in.

Hoe staat het met het andere plastic in de tuin?

Dat hangt alweer af wat het is en hoe je het gebruikt. Ons anti-onkruid doek is bijvoorbeeld geen probleem omdat je er niet voortdurend langs schuurt. Maar van het standaard anti-worteldoek dat de meeste tuincentra aanbieden, komen regelmatig kleine sliertjes los. Als die in de natuur terechtkomen dragen ze wel bij aan het probleem.

Kijk: soms kun je ook niet om plastic heen. Ik zou tenminste geen alternatief weten voor een plastic waterslang.

Maar voor het meeste gereedschap heb je geen plastic nodig. Vaak is dat óf overbodig óf te verkrijgen in andere materialen.
Makkelijke Moestuin tuingereedschap
MM-schepje en harkje van hout en roestvrij staal
En soms kan je prima werken met iets wat je al hebt.

  • Water geven? Een boterkuipje of voorzaaibakje werkt net zo goed als een speciaal bakje.
  • Mini-gereedschap? Een vork en lepel uit je keukenla is ideaal.
  • Een sproeistukje op een fles? Wat gaatjes in een plastic dop en voilà.

Hoe zit dat met het plastic dat jullie gebruiken?

Dat is toch ook plastic dat je meteen weer weggooit?

Klopt, onze Makkelijke Moestuinmix zit in plastic zakken. Helaas kan dat met een zak grond ook niet anders. Ook voor het verzenden van onze spullen wordt wel plastic gebruikt.

Maar dat is wél allemaal plastic dat heel makkelijk te recyclen is tot nieuw materiaal. Da's heel anders dan chipszakken, plastic coating in kartonnen koffiebekers en andere samengestelde producten.

Wel gaan we kijken of we iets kunnen bedenken om van die gebruikte zakken weer moestuin bakken te maken. Dat zou helemaal fantastisch zijn, toch?

Help mee om plastic afval te voorkomen

Dat kan onder andere op deze drie manieren:

  1. Door het efficiënt zelf telen van groentes voorkom je veel plastic: denk alleen aan al het verpakkingsmateriaal waar je groentes in koopt.

  2. Gebruik producten die lang meegaan en echt noodzakelijk zijn. Of gebruik iets dat je al hebt.

  3. Koop nieuwe producten zoveel mogelijk van recycled plastic, zoals een van onze plastic moestuinbakken. Daarmee zet je een deel van het bestaande plastic om in iets goeds.
Doe je alledrie dan lever je een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van het milieu.

Goed bezig!