Nog zaaien in oktober?

Op je verjaardag pap!
Op je verjaardag pap!

Eind september:

Het is herfst. Voor de weerkundigen al ruim een maand, voor de rest sinds 21 september. Al een poosje dus.

En toch aten we afgelopen week nog buiten: heerlijk in het zonnetje!

Volop oogst

Als het in september nog prachtig weer was, is er genoeg te oogsten:

Oogsten Makkelijke Moestuin eind september
Nog volop oogst
Elke dag wel één of twee courgettes, af en toe een wortel en een biet, sappige radijzen en heerlijke snij- en spekbonen.

De eerste zaaisels van de spekbonen deden bijna niets, maar de laatste lichting (eind juni gezaaid) is veel beter. Mooi lang, knapperig en lekker.

Bij sommige groentes duurt het wat langer voorje ze echt gaat waarderen, en spekbonen is daar zeker één van.

Kan je nu nog wat zaaien?

Officieel kan je in oktober (bijna) niets meer zaaien: in de Makkelijke Moestuin app staan nog maar een paar soorten. Maar regeltjes en tabellen, daar houdt het weer zich al jaren niet meer aan.

Warm in februari, recordtemperaturen, te koud, te droog, te nat, hittegolven. Weersvoorspellingen die soms zelfs per uur worden bijgesteld en vaak extreme verschillen binnen enkele dagen. Snap jij het nog?

Ik blijf dus vrolijk zaaien. Niet alles natuurlijk, maar wel de groentes die nog in de maand september konden. Voornamelijk voor de fun, en ook omdat het zo maar weer prachtig weer kan worden.

Al blijft het natuurlijk een gok. Wie weet slaan we dit jaar de herfst helemaal over en hebben we volgende week sneeuw en 5 graden vorst. Als echte MM-ers kijken jij en ik nergens meer van op, toch?

Winterpostelein: ideaal om in oktober te zaaien
Winterpostelein komt nu prima op

Zaaien in oktober:

Wintersla en winterpostelein kan je nog in oktober zaaien
Snijbiet, wintersla, pluksla Azië en winterpostelein

* Voor de groentes met een sterretje is het 'officieel' te laat.

Bedenk wel dat - zelfs als het allemaal opkomt - de plantjes nog maar langzaam groeien. De dagen worden immers steeds korter.

Help een handje mee

Behalve hopen op een warme oktobermaand - kan je ook je bak afdekken met een muts. Een muts voor je moestuinbak.

We lieten ze speciaal voor ons maken en zijn er hartstikke blij mee. En wij niet alleen, want inmiddels hebben al vele andere MM-ers er een of meerdere.

Muts voor je moestuinbak Makkelijke Moestuin
Muts voor je moestuinbak

Voor nu - en voor het komende halfjaar - is zo'n muts ideaal, want hij beschermt je plantjes tegen de ergste kou. Als een soort koude kas.

Daardoor komen de zaadjes niet alleen beter op, maar groeien de plantjes ook sneller. Zodat de kans dat jij de komende winter nog wat oogst veel groter is dan zonder bescherming.

In deze blog lees je er alles over. En wil je er ook één, je vindt de mutsen in de shop. Ze zijn er in 2 maten: 60x120 en 120x120 cm.

Succes met zaaien!