Half februari: kan ik nu al zaaien?

"Kan ik nu al zaaien?". Het is nog niet eens half februari en die vraag komt al regelmatig langs. Ook zie ik op de coMMunity genoeg posts van MM-ers die al begonnen zijn.

Terwijl het buiten nog niet echt aantrekkelijk is: koud, regen en harde wind.

De Makkelijke Moestuin in wintersstand
De Makkelijke Moestuin in wintersstand

Ik val maar meteen met de deur in huis: nee, beter van niet.

Zelfs voor binnen voorzaaien is het echt nog veel te vroeg!

Ongeduldig

Zo rond deze tijd begint het bij veel mensen te kriebelen.

Ik snap dat wel: je eigen groentes zaaien, verzorgen en oogsten is hartstikke leuk.

Bakken worden gekocht of getimmerd en de zakken Makkelijke Moestuinmix worden alweer opgehaald. Ook komen er foto's van kasachtige bouwsels binnen die over de bakken staan. In de hoop nu al te kunnen beginnen.

Voorpret

Voorpret is hartstikke leuk, dromen van mega-grote oogsten idem. Maar laat je niet verleiden om te vroeg te zaaien.

De reden is simpel: de temperatuur is over het algemeen nog best laag. En geloof me: niets is zo frustrerend dan je prille groene plantjes na een nachtje strenge vorst aan te treffen als een zielig hoopje bevroren ellende.

Maar minstens zo belangrijk als de temperatuur is dat de dagen nog te kort zijn. De meeste planten hebben een soort van biologische klok: de zaden blijven slapen als er niet genoeg zonlicht is.

Saaie bakken

Helaas dus: je bakken staan er nog even heel saai bij.

Net als die van mij. Ze zijn leeg en rommelig, op een enkele hardnekkige overwinteraar na:

Palmkool na een flinke nachtvorst: die kan er wel tegen!
Palmkool na een flinke nachtvorst: die kan er wel tegen!

Voorzaaien dan?

Nee, ook nog niet. Daarmee kan je ook beter wachten tot de dagen weer langer worden.

En ja, ik weet het: in blogs, kranten en in magazines staat hoe leuk het is om nu al je zaadjes op de vensterbank voor te kweken.

Maar bespaar je de moeite: de plantjes krijgen niet genoeg licht om goed en stevig op te groeien.

Voor de meeste groentes is het in huis veel te droog en te warm. Dan groeien ze te hard en krijgen lange slappe steeltjes:

Slappe zaailingen op de vensterbank
Slappe zaailingen op de vensterbank

Binnen voorzaaien is sowieso lastig. Het lukt maar weinig mensen om plantjes op een vensterbank langer dan een maand in leven te houden. Tegen die tijd zijn ze zó slap en uitgeput, dat ze de overgang naar de buitenlucht meestal niet overleven.

Dus tenzij je heel ervaren bent en/of de lampen en voorzieningen hebt die kwekerijen gebruiken, zou ik het zo lang mogelijk uitstellen.

Wanneer dan wel?

Veldsla is de eerste groentes die je direct in je bak zaait. Dat zou je nu al kunnen doen. Peultjes, sugarsnaps en wintererwten kunnen vanaf volgende week.

Heb je een koude kas of bak kan je ook al winterpostelein en spinazie zaaien. Met een moestuinmuts op je bak lukt dat ook.

Winterpostelein in winterbak
Winterpostelein in winterbak

Zelf begin ik meestal pas in maart, dan kan je ook sla en andere groentes zaaien.

Maar dat hangt ook af van het weer. Vorig jaar was het eind februari al echt lekker lenteweer, maar was het in maart weer hartstikke koud. In 2013 vroor het tot eind april. Toen was er nog even sprake van een 11-stedentocht ;-).

Wat zaai ik voor?

Voorzaaien doe ik in het voorjaar bijna alleen bij de zomergroentes: tomaat, courgette, komkommer en pompoen. Dat stel ik zo lang mogelijk uit. Tomaten op z'n vroegst eind maart en de rest pas eind april / begin mei.

Verreweg de meeste groentes zaai ik rechtstreeks in de bak. Op de tijd die op de zakjes aangegeven staat. De plantjes die daaruit opkomen zijn veel sterker dan hun binnen voorgezaaide broeders.

Later beginnen is vaak beter

Lathyrus of siererwt
Lathyrus of siererwt in de Makkelijk Moestuin

Die les leerde ik al in 2009. Mijn moeder kweekte toen in maart haar siererwten voor. Ze stonden 5 weken lang onder daglichtlampen in de bijkeuken en werden mooie plantjes.

In april plantte ze ze buiten uit en zaaide ze ernaast nog een paar, rechtstreeks in de mix. Wat denk je? Na een maand haalden de laatste de voorgezaaide plantjes in. Later bloeiden ze ook nog veel uitbundiger.

Zelf doe ik dat voorzaaien dus zo min mogelijk. Dat raad ik jou ook aan, zeker als je nog niet zo ervaren bent. Wat later is écht nog vroeg genoeg en nu is het gewoon nog té vroeg.

Lege bakken, half februari
Lege bakken, half februari

Samen starten rond 1 maart

Weet je wat? Net als vorig jaar, starten we dit jaar samen. Zo rond 1 maart.

Ik hou je op de hoogte op de coMMunity en in de MM-mails. Dus geef je hieronder nog even op als je dat nog niet gedaan hebt.

Tot dan!