De vermiculietfabriek Pull

Pull Rhenen, is de enige vermiculietfabriek in Nederland. Het is een echt familiebedrijf met een mooie fabriek die daar al vanaf 1950 staat.

Ik ben er naar toe gegaan en mocht al mijn vragen stellen. Ik kreeg er zelfs een rondleiding.

De fabriek

Ik vond het superleuk om de fabriek te zien. Helemaal niet stoffig of zo.

De medewerkers liepen dan ook in gewone werkkleding, zonder de stofkapjes, brillen en beschermende pakken (die ik stiekum wel een beetje verwacht had).
Hallen met voorraad vermiculiet
Hallen met voorraad vermiculiet
Het terrein is heel groot. Er zijn grote hallen waarin hele bergen met vermiculiet en perliet liggen (dat verwerken ze ook).

En dan is er nog een flink terrein waar enorme hoeveelheden pallets met zakken vermiculiet en perliet staan.

Klaar om te vervoeren naar de (veelal biologische) tuinbouw en bouwbedrijven.

Bovendien was ik weg van de gebouwen. Echt zo'n ouderwets aandoende fabriek met grote hallen, buizen, simpel ogende machines. Mooi voor een filmdecor 😀.

Gebouwen van de vermiculietfabriek
Gebouwen van de vermiculietfabriek
Hier sta ik samen met Piet (de man die alles over tuinbouw weet) en René (de eigenaar) voor een deel van de fabriek. Prachtig toch?

(Als je goed kijkt zie je links op de foto ook een pallet met Makkelijke Moestuinmix staan; daar ben ik wel trots op!)

Schoon

Ik vond het super om te horen dat de gezondheid van de medewerkers (en de gebruikers van de producten) een hele belangrijke rol spelen bij de keuze van de mijnen waar de vermiculiet vandaan wordt gehaald.

Ik hoorde dat er maar een paar mijnen zijn die aan de allerstrengste eisen voldoen. Die zijn uiteraard ook duurder dan andere mijnen maar zo weten ze tenminste zeker dat ze de beste en schoonste kwaliteit gebruiken.

Zuinig met grondstoffen en energie

Overal is over na gedacht. Zo wordt de warmte van de branders die voor het uitzetten van de vermiculiet en de perliet gebruikt worden opgevangen voor de verwarming van de kantoren en werkruimtes.

Niets wordt weggegooid. Zelfs het gruis van de vermiculiet wat te klein is om in de zakken te doen wordt verwerkt in isolatieplaten. Heel bewust dus allemaal!

Ik vond het heel erg leuk om alles te zien en was echt verrast dat vermiculiet nog een veel schoner en beter materiaal is dan dat ik zelf dacht.
in het onderzoeks laboratorium van de vermiculietfabriek
in het onderzoeks lab

Laboratorium

Pull heeft uiteraard ook een eigen laboratorium. Zo houden ze de kwaliteit van hun producten scherp in de gaten. Ook daar weer een hele aardige medewerkster die me het een een ander liet zien.

Hier sta ik te kijken hoe kleine schijfjes vermiculiet veranderen in de harmonica-achtige brokjes die we gebruiken in de Makkelijke Moestuin Mix. Super leuk!

Als je het ook wilt zien: op deze pagina staat een filmpje. Daar kan je ook lezen wat vermiculiet precies is.

Dank voor de samenwerking

We zijn de firma Pull heel dankbaar voor wat ze voor ons gedaan hebben. Toen we net begonnen hebben zij de eerste Makkelijke Moestuinmix voor ons laten produceren en aan alle kanten geholpen om van de Makkelijke Moestuin een succes te maken. 

Inmiddels wordt de mix geproduceerd door het bedrijf BVB-substrates, maar de vermiculiet daarin wordt uiteraard nog geleverd door de firma Pull.