Is vermiculiet een veilig materiaal?

Vermiculiet is 100% veilig om te gebruiken in je moestuin. Toch zijn er over vermiculiet verhalen die het tegendeel beweren. Waar komen die vandaan?
Brokjes grove vermiculiet
Brokjes grove vermiculiet

Wat is vermiculiet?

Vermiculiet is een natuurlijk mineraal en wordt gewonnen in open mijnen. Net als kiezeltjes. Alleen dan met kwaliteiten die fantastisch zijn voor de teelt van planten.

Om de ruwe vermiculiet geschikt te maken voor gebruik in de tuin (of als isolatiemateriaal in de bouw) worden de grove brokken kleiner gemaakt en wordt het in de fabriek verhit met branders.

That's it. Geen rare bewerkingen, geen enge chemicaliën om het te veranderen, niets.

Vermiculiet zelf is een schoon, ongevaarlijk materiaal en uit vele onderzoeken blijkt dat je er niet ziek van kan worden. Laat staan dat het giftig is.

Werken met vermiculiet

Ik had verwacht dat de arbeiders in de vermiculietfabriek van Pull stofkapjes en witte pakken zouden dragen. Dat was niet zo.

Toen ik er naar vroeg kreeg ik te horen dat dat ook helemaal niet nodig is. Lees maar even hun veiligheidsvoorschriften.

Hoe veilig ook: ik hou niet van stofhappen. Bij het mengen van de MM-mix maak ik de vermiculiet daarom alvast een beetje vochtig. Zodat het én niet wegwaait (zonde!) én ik het niet in mijn gezicht krijg.

RHP-certificaat
De vermiculiet die wij in de Makkelijke Moestuinmix gebruiken is speciaal goedgekeurd voor de (biologische) tuinbouw en heeft het RHP-certificaat.

Dat is een streng keurmerk waar Pull terecht heel trots op is. Het garandeert jou en mij dat het een veilig materiaal is wat je zonder probleem kan gebruiken.

Er is wel verschil tussen de vermiculiet die voor de tuinbouw bestemd is en die als isolatie materiaal in de bouw gebruikt wordt. Aan de eerste hangen hogere eisen qua zuiverheid.

Pull levert aan beide takken. De twee soorten worden in de fabriek echter streng gescheiden.

Dat verschil zit hem trouwens niet zo zeer in de vermiculiet zelf maar in hoe ze er mee omgaan.

De vermiculiet voor de tuinbouw moet helemaal schoon zijn en vrij van bacteriën en schimmels. Anders zouden de zaailingen ook kunnen gaan schimmelen.

Bij bouwmateriaal is dat niet zo belangrijk.

Waar komen de enge verhalen dan vandaan?

Op internet lees je nog wel eens dat vermiculiet net zoiets is als asbest. En dus heel gevaarlijk is.

Dat komt omdat tussen 1919 en 1990 70% van de vermiculiet die in de VS werd gebruikt (zowel voor isolatie als landbouw) uit een mijn in het plaatsje Libby in Montana kwam. Die mijn bleek ook asbest te bevatten en de vermiculiet was daarmee vervuild.

Veel arbeiders die lang in deze mijn hebben gewerkt kregen last van hun longen. Het werd een enorm schandaal omdat de eigenaar van de mijn, dhr. W.R. Grace, al veel langer wist dat er asbest in de mijn lag. Toch hield hij de mijn tot 1990 open.

Asbestschandaal

Vanaf dat moment was vermiculiet verbonden met dit asbestschandaal.

Helaas roepen veel mensen nu dat vermiculiet altijd vervuild is met asbest. En dat is niet zo.

De waarschuwingen die je op internet tegenkomt hebben vooral betrekking op de vermiculiet die destijds in de VS gebruikt is om huizen te isoleren. De verontreinigde vermiculiet is daar nog aanwezig.

Vermiculiet zelf is een schoon, ongevaarlijk materiaal en uit alle onderzoeken blijkt dat je er niet ziek van kan worden. Laat staan dat het giftig is.

Geluk bij een ongeluk

Hoe vreselijk ook voor de mijnwerkers uit Libby: het heeft er wel voor gezorgd dat sinds 1990 vermiculiet nauwkeurig wordt onderzocht op vervuiling met metalen en schadelijke stoffen. Waar die dan ook gewonnen wordt,

De vermiculietproducenten zijn als de dood dat er weer iets wordt aangetroffen in hun vermiculiet.

Ook allerlei overheids- en gezondheidsinstanties voeren regelmatig testen uit. Vermiculiet ligt wereldwijd onder een vergrootglas.

Onze vermiculiet (en bijna alle vermiculiet die in en rond Nederland te koop is) komt uit de Palaboramijn in Zuid Africa. Uit de maandelijkse testen blijkt die keer op keer heel schoon te zijn. De testen worden zowel door de mijn zelf gedaan maar ook door onafhankelijke instanties.

Wij gebruiken en verkopen alleen de vermiculiet van de firma Pull. Deze firma doet zelf ook regelmatig testen (logisch: ze werken er zelf mee) en hebben nog nooit iets onrechtmatigs aangetroffen.

Dus: is vermiculiet veilig ja of nee?

Ja. Alles wat ik las en hoorde heeft mij inmiddels overtuigd.

Ik kan me best voorstellen dat jetoch twijfels hebt. Die had ik ook. Maar als je alle verhalen op internet goed leest, dan ontdek je al snel dat alle nare verhalen terug te voeren zijn op die ene mijn in Libby.

Voor de echte onderzoekers die echt het naadje van de kous willen weten of vermiculiet veilig is staan hieronder nog een paar links: