Tips voor het gebruik van de Makkelijke Moestuinmix

De zakken met kant-en-klare Makkelijke Moestuinmix zijn afgevuld met 40 liter mix.

De mix bevat veel lucht, daarom kan het volume van de inhoud wat variëren. Vergelijk het maar met chocoladehagel die je in een potje doet: je vult het potje tot de rand, maar als je er dan eens flink mee op de tafel bonkt blijkt er opeens weer ruimte over te zijn.

Bovendien worden de zakken op pallets gestapeld en drukt het gewicht de mix behoorlijk in elkaar.

Maak de mix los en luchtig

Het is dus belangrijk om de mix bij het vullen van je bakken weer op te schudden en rul en luchtig te maken.

Druk de mix nooit aan en ga er al helemaal niet op staan. Hoe luchtiger de mix, hoe beter je plantjes groeien.

Water geven

Maak de mix goed vochtig voor je gaat zaaien. Niet door en door nat want daardoor zakt de mix in.

Bij nieuwe - of uitgedroogde - mix kan je dat het best in etappes doen. Geef flink water, wacht tot de mix dat heeft opgenomen en geef dan weer water. Check tussendoor of de mix overal vochtig is, niet alleen het bovenste laagje. 

Bij het zaaien of planten geef je in elk gaatje nog een beetje extra water: voorzichtig met een bakje of bekertje want anders spoelen je zaadjes weer weg.

De vermiculiet in de mix zorgt ervoor dat het water precies daar blijft waar het nodig is: bij het zaadje of de worteltjes van het plantje.
Het water blijft bij de plantjes
Het water blijft bij de plantjes

Planten

Plantjes uit het tuincentrum zijn opgekweekt in potgrond of gewone aarde. Je kan ze met potgrond en al in je bak zetten.

Zet ze eerst in een bakje met water zodat de wortelkluiten zich helemaal volzuigen.

Bij oudere plantjes knip je de onderste centimeter van de wortelkluit weg: daardoor maakt de plant snel nieuwe wortels aan.

Druk de mix bij het planten niet te stevig aan. Hoe luchtiger de mix, hoe beter je plantjes zullen aanslaan.
Knip de onderste rand van de wortelkluit weg
Knip de onderste rand van de wortelkluit weg

Voeding aanvullen - na oogsten en aan de start van een nieuw seizoen

Na het leeg-oogsten van een vak verwijder je de wortels van de planten. Klop de aanhangende mix er zo veel mogelijk uit.

Heb je de mix in je bak het vorige jaar ook al gebruikt, dan vul je je bak aan het begin van het seizoen aan met een zak nieuwe mix tot ie weer helemaal vol zit. Voeg dan ook meteen een schepje Makkelijke Moestuin-voeding toe: tot streepje 60 / per vak.

Daarna schep je alles goed door elkaar: de mix van vóór in je bak meng je met die van achter, de mix van de linkerkant met die van rechts en omgekeerd. Daarna is je bak weer klaar voor het volgende seizoen en kan je weer iets nieuws zaaien.

Bij vaste planten - zoals aardbeien en meerjarige kruiden - strooi je de voeding gewoon bovenop de mix.
Makkelijke Moestuin voeding
Makkelijke Moestuin voeding

De Makkelijke Moestuinmix gaat lang mee

In tegenstelling tot potgrond hoef je de MM-mix niet te vervangen en kan je het jaar-in-jaar-uit in je bak laten zitten.

Het enige wat je hoeft te doen is tijdens het seizoen de voeding aan te vullen.

Bij het leegoogsten van een vak: 50ml/pervak

Oogst je tijdens het seizoen een vak leeg dan vul je het bakje tot het streepje 50 en strooi je de voeding over het schoongemaakte vak. Daarna schep je de mix tot op de bodem goed om en kan je het vak weer opnieuw inzaaien.

Extra voeding bij groot-verbruikers: 30 ml/per vak

Zomergroentes zoals tomaten en courgettes gebruiken méér voeding dan andere groentes. Ook staan ze lang in een vak. Meng daarom tijdens het planten 30ml extra voeding door het vak en geef ze 2 maanden later nog zo'n portie. Gebruik je de app, dan krijg je vanzelf een seintje.

Veel succes!