Makkelijke Moestuin mix: ideaal voor moestuinbakken

De Makkelijke Moestuin Mix is dé ideale aardemix voor je moestuinbakken.
 Deze 'grond' is makkelijk te bewerken, biedt alles wat je planten nodig hebben en houdt goed water vast zonder ooit te nat te worden.

Makkelijke Moestuinmix is een mengsel van voedzame compost, vezels en grove vermiculiet, speciaal samengesteld voor ons systeem. Op deze mix doen ál je planten het goed en krijgen ze precies wat ze nodig hebben.
Jelle met een zak Makkelijke Moestuin Mix
Jelle met een zak Makkelijke Moestuin Mix
Daarnaast is deze 'grond' super fijn om in te werken, houdt ie goed water vast zonder ooit te nat te worden en geeft hij de voeding pas af als je planten het nodig hebben.

Je kan deze mix jarenlang in je bakken laten zitten en hoeft 'm nooit te vervangen - in tegenstelling tot potgrond.

Omdat je de mix af en toe aanvult met wat natuurlijke aanvullende voeding, hoef je ook niet moeilijk te doen met allerlei rare meststoffen. Hoe duurzaam is dat?

Hoe kom je aan Makkelijke Moestuinmix?

De moestuinmix is kant-en-klaar te koop. In zakken van 40 liter.
Pallets met zakken Makkelijke Moestuinmix
Pallets met zakken Makkelijke Moestuinmix

Waarom een speciale aardemix?

n de Makkelijke Moestuin gebruik je niet je eigen grond maar een speciale moestuinmix. Sterker nog: een succesvolle Makkelijke Moestuin staat of valt met deze mix.

Want als je in bakken werkt van ongeveer 20 cm diep en die vervolgens propvol met groentes zet, dan heb je een aardemix nodig die je planten alles geeft wat ze nodig hebben.

De enige aardemix die daar speciaal voor gemaakt is, is die van ons. Want die zit vol natuurlijke voeding, is lekker luchtig en houdt goed vocht vast: precies waar planten van houden. Bovendien kan je ‘m eindeloos in je bak laten zitten en is hij fijn om in te werken.

Er zijn al duizenden mensen die onze mix gebruiken - zowel MM-ers als anderen - en allemaal zijn ze even enthousiast. Kijk maar naar de zonnebloemen van Ria. Op dezelfde tijd geplant:
Links de zonnebloem in de Makkelijke Moestuinmix, rechts in de volle grond
Links de zonnebloem in de MM-mix, rechts in de volle grond
Anita Van op 10 januari: "Ik zal je vertellen dat ik zelf de MM-mix heb gebruikt maar ook een deel gewone aarde. En echt, op de mix groeit het sneller en wordt het groter allemaal."

Wat zit er in de Makkelijke Moestuinmix?

Wat er precies in zit verklappen we niet ;-). Maar het is allemaal puur natuur en 100% organisch:

Makkelijke Moestuinmix
Makkelijke Moestuinmix

15-20 cm Makkelijke Moestuinmix is genoeg

Omdat de mix zo luchtig en voedzaam is, hoeven de planten geen grote wortels aan te maken om voeding en vocht te vinden. Daarom is een laag van 15-20 cm mix genoeg voor bijna alle planten.

Dat is nogal een verschil met een gewone moestuin: daarin moet je je grond minstens 30 cm diep bewerken en liever nog 45 cm.

Let op: de MM-mix zakt gedurende het seizoen altijd wat in. Om 15 cm over te houden moet je dus beginnen met een laag van 20 cm.

Bak 120 x 120 cm: 7 zakken van 40 liter
Bak 120 x 60 cm: 4 zakken van 40 liter
Airbak: 3 zakken van 40 liter
MM-Mini: halve zak van 40 liter of 1 zak van 20 liter

Reken zelf uit hoeveel Makkelijke Moestuinmix je nodig hebt.

Hoe hou je de voeding in de Makkelijke Moestuinmix op peil?

In de Makkelijke Moestuinmix zit een geheel organische en langwerkende voeding. Diezelfde voeding verkopen we ook los en gebruik je om de mix mee aan te vullen.
Je gebruikt het zo:

In het pak zit een kartonnen bakje met maataanduiding. De streepjes met cijfers geven het aantal milliliter aan.

Tijdens het seizoen: 50 ml/per vak

Oogst je tijdens het seizoen een vak leeg dan vul je het bakje tot het streepje 50 en strooi je de voeding over het schoongemaakte vak. Daarna schep je de mix tot op de bodem goed om en kan je het vak weer opnieuw inzaaien.

Extra voeding bij groot-verbruikers: 30 ml/per vak

Zomergroentes zoals tomaten en courgettes gebruiken méér voeding dan andere groentes. Ook staan ze lang in een vak. Meng daarom tijdens het planten 30ml extra voeding door het vak en geef ze 2 maanden later nog zo'n portie. Gebruik je de app, dan krijg je vanzelf een seintje.

Begin van een nieuw seizoen: 60 ml/per vak

Heb je de mix in je bak het vorige jaar ook al gebruikt, dan vul je je bak aan het begin van het seizoen aan met een zak nieuwe mix tot ie weer helemaal vol zit. Voeg dan ook meteen de MM-voeding toe: tot streepje 60 / per vak.

Daarna schep je alles goed door elkaar: de mix van vóór in je bak meng je met die van achter, de mix van de linkerkant met die van rechts en omgekeerd. Daarna is je bak weer klaar voor het volgende seizoen.