Bruinveen, turf en andere vezels

Een groot deel van de Makkelijke Moestuinmix bestaat uit vezels. Zoals van bruinveen, hout en - een beetje - cocopeat.

Die vezels zorgen ervoor dat de mix lekker rul blijft en neemt ook nog eens goed vocht op.

Onze mix is uniek, maar wel gebaseerd op het recept van Square Foot Gardening. Wil je die zelf maken, dan gebruik je turfmolm of turfstrooisel.

Wat is turf en waar komt het vandaan?

Bruinveen, turfmolm en turfstrooisel wordt gewonnen uit hoogveen. Dat is een laag op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten van voornamelijk veenmos. Het heeft een licht- tot middelbruine kleur.

Waar koop je turfmolm?

Turfmolm of turfstrooisel koop je bij het tuincentrum. Meestal zit het in zakken van 50 liter. Er is nogal wat verschil in prijs dus bel even rond.

In onze kant-en-klare mix zit ecologisch gewonnen bruinveen uit de bovenste laag van de veenlaag. Dat heeft een lichtere kleur dan de donkerder turfmolm die uit de diepere lagen komt.

Vraag er in de winkel even naar. Vaak staat op de zakken aangegeven als het ecologisch gewonnen is.

Tuinturf kan je beter laten liggen: dat is nóg wat zuurder dan de turfmolm en turfstrooisel.

Het gebruik van turfmolm is toch niet goed voor het milieu?

Turfmolm is inderdaad een natuurlijk materiaal wat maar heel langzaam aangroeit. Als de turfvelden afgegraven zijn is het op.

Daarom stoppen wij het ook niet meer in de kachel. Helaas gebeurt dat in veel landen nog wel. Wereldwijd wordt ongeveer 10-15% van de gewonnen turfmolm gebruikt in de tuinbouw. De rest wordt verbrand: het meeste in electriciteitscentrales.

Het veen in onze mix komt uit Finland. Daar wint men het zorgvuldig en op een verantwoorde wijze. Dat moet ook wel want in Finland zijn de eisen op het gebied van duurzaamheid torenhoog. En niet alleen qua veenwinning. Het land staat in de top 10 van milieu-vriendelijkste landen ter wereld.

Wees er zuinig mee

Daarom moet je er zuinig mee zijn. In de Makkelijke Moestuin ben je dat.

Je gebruikt het één keer: als je de mix maakt.

Als je je bakken eenmaal gevuld hebt hoef je het de komende jaren niet te vervangen. Het enige wat je na elke oogst weer aanvult is de voeding.

Pas als de hoeveelheid mix in je bak wat afneemt, voeg je wat nieuwe mix toe.

Anders dan bij potgrond

Dat is dus een heel ander verhaal dan het gebruik van potgrond. Want dat bestaat voor het grootste deel uit turfmolm en wordt na gebruik meestal weggegooid.

Bovendien gebruiken ze vaak het zwartveen uit de diepere veenlaag. Ook de zakken compost die je in de winkel koopt bestaan vaak uit 50% turf.

Kan ik de turfmolm vervangen door cocopeat?

Cocopeat is niet geschikt als alternatief voor turf. Dat komt omdat de turfmolm - samen met de vermiculiet en de compost - de zuurgraad van de mix bepaalt.

Makkelijke Moestuinmix is geschikt voor alle groentes. Met alleen cocopeat zou de mix veel te basisch worden.

Is cocopeat beter voor het milieu dan turf?

Vaak gebruiken mensen toch cocopeat omdat ze denken dat dat beter voor het milieu is. Helaas, dat is niet zo.

Cocopeat mag dan een afvalproduct van kokosnoten zijn, maar kan niet zomaar gebruikt worden in de tuin, Eerst moet het gespoeld worden met een chemisch goedje en daarna met grote hoeveelheden kostbaar water. Water dat vervuild en wel weer terecht komt in de grond. Dat is niet alleen superschadelijk voor het milieu maar ook voor de arbeiders. Want die laatste staan vaak onbeschermd te werken in die troep.

Dat kán wel anders, maar dat gebeurt bijna nooit: want dan is het materiaal minstens 2 x zo duur. Wij betalen dat met liefde voor de kleine hoeveelheid die in onze mix zit. Maar als je goedkope blokjes cocopeat koopt, bijvoorbeeld bij de Action - ben je dus hartstikke fout bezig.

Daar mag je nog bij optellen dat het over een grote afstand vervoerd moet worden, van de tropen naar hier. Da's ook niet zo goed voor het milieu.