Recepten met winterpostelein

Winterpostelein is heerlijk: lekker in salades, groene smoothies, stamppotjes en soep.
Jonge winterpostelein
Jonge winterpostelein
Maar je kan er veel meer mee. Ik verzamelde een paar lekkere recepten voor je:

Salade met champignons, crème fraîche en verse kruiden

Voor bij de lunch (met lekker bruin brood) of bij het avondeten (met gebakken of gekookte aardappels).
Salade met winterpostelein, champignons en creme fraiche
Ingrediënten voor de salade
Nodig voor 2 personen:

  • 150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 1 teen knoflook
  • olie of boter om in te bakken
  • 4 el crème fraîche (of zure room of volle yoghurt)
  • 4 takjes peterselie
  • flinke bos bieslook
  • 2 takjes verse tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden
  • peper en zout

Bereiding - ongeveer 20 minuten:

Hak of knip de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de crème fraîche en voeg peper en zout naar smaak toe.

Snij de champignons in dikke plakken, de knoflook in dunne plakjes en knip de bieslook in stukjes van ongeveer 1 cm.

Verhit de olie of boter in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even op hoog vuur aan.

Zet dan het vuur middelhoog en bak ze verder tot ze iets bruin worden. Voeg dan de knoflook en bieslook toe en bak deze 2 minuten mee. Niet langer want dan wordt de knoflook bitter en de bieslook smakeloos ;-).

Opdienen:

Leg de postelein op je bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel de kruidige crème fraîche over de paddenstoelen.
Salade van winterpostelein met champignons en creme fraiche
Zo ziet het eruit op je bord
Klaar. Mooi toch?

Pikante soep van winterpostelein

Dit recept komt van Chris. Hij paste een bestaand recept aan en maakte het makkelijker. Man naar mijn hart ;-)
De soep van Chris
De soep van Chris
Nodig voor 4 personen:

  • 200 g winterpostelein: goed gewassen
  • 1 preitje in ringen
  • 1 ui in stukjes
  • 200 g gehaktballetjes
  • 1 liter bouillon
  • 1 eetl. grove mosterd - 1 eetl. olie.
Bereiding:

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg mosterd toe en bak hierin de ui en prei 5 minuten.

Breng in een andere pan de bouillon aan de kook en voeg daar de ui, de prei en de gehaktballetjes aan toe om alles te laten garen.

Na 10 minuten pruttelen doe je de postelein erbij.

Weer vijf minuten later is de soep klaar.

Zomers stamppotje

Winterpostelein groeit snel. Het kan je dus zomaar gebeuren dat een vak ineens vol staat met bloeiende plantjes.
Bloeiende winterpostelein
Bloeiende winterpostelein
Dan is het tijd voor een snelle stamp:

Nodig voor 2 personen:

  • een half vak winterpostelein - gewassen en in stukjes gesneden (ook de steeltjes)
  • 500 gram jonge aardappels met schil in stukjes
  • 200 g kaas naar keuze in kleine blokjes
  • 1 eetl. boter
Bereiding:

Zet de aardappels op met een beetje water en zout kook ze in 15-20 minuten gaar.

Maak ze dan fijn met een stamper en roer het samen met de boter en eventueel nog wat water smeuig.

Voeg de kaas toe. Zodra die gesmolten is roer je de winterpostelein erdoor en laat je het nog 3 minuutjes staan.

Dien het op met een lekkere salade. Oók uit de MM ;-).
Zomerse stamppot met winterpostelein
Zomerse stamppot met winterpostelein
Tip: Hou je van olijven? Doe dan een flinke hand in plakjes door de stamp: dat is super lekker.

Tagliatella á la Laura

Laura verzon dit recept toen ze haar koelkast aan het opruimen was.

Ze gebruikte tagliatella, spekjes, rode ui, kastanjechampignons, kruidenkaas en winterpostelein.

  • Kook de tagliatelle
  • Bak de spekjes uit en voeg rode ui toe.
  • Laat dit even bakken.
  • Voeg daarna de kastanje-champignons toe en laat het weer even bakken.
  • Voeg dan de olijven en de winterpostelein toe.
Als laatste roer je er wat Boursin of kruidenboter of knoflookboter (net wat je in huis hebt) door. Doe dan de tagliatelle erbij en voeg nog wat rauwe winterpostelein en eventueel nog wat kruidenboter toe.
Laura's tagliatella met winterpostelein
Laura's tagliatella met winterpostelein
Bon appetit! Dit is trouwens ook lekker met spinazie i.p.v. winterpostelein.

Groetjes van een enthousiaste MM-er.

Méér met winterpostelein:

Op Facebook kreeg ik de volgende tips:

Marianne Joop-Eggens:
Stamppotje van aardappelpuree met geitenkaas en rauwe winterpostelein, peper en zout naar smaak.

Annemarie Den Hertog: 
Salade met een handje rozijnen, rode ui, zonnebloempitjes en dressing van azijn, peper en zout en wat mayonaise.

Sven Zelf:
Groene smoothie van een handjevol postelein, banaan, (soja)melk en honing naar smaak in de blender: heerlijke kickstart van de dag! En voor de durvers eventueel met kaneel en gemberpoeder erbij ;-).

Yorike maakt er pesto van. Zie daarvoor de blog over pesto's.

Zelf winterpostelein zaaien? Hier lees je hoe je dat doet..

Succes!
PS: Heb je zelf ook een bijzonder en makkelijk recept met winterpostelein?

Dan deel ik het graag: leuk!

Stuur het per e-mail (liefst mét foto’s) en ik zet het erbij.