Recepten met radijs - én het blad

Radijsjes groeien als kool. Meestal is het allereerste dat je oogst een radijsje.

Als je nog nooit eerder een moestuin had, ben je daar natuurlijk supertrots op. Al ben ik dat nog steeds ;-).
Radijsjes oogsten om mee te koken
Met deze radijs ga ik koken
Radijsjes zijn heerlijk.

Zo uit het vuistje, door de sla, in plakjes op een bruin broodje (met of zonder kaas): dat kennen we wel.

Maar wist je dat je er ook mee kan koken? Dan hoef je dat prachtige groen ook niet weg te doen.

Sinds kort op de lijst van mijn favoriete recepten:

Radijsjesstamp - zonder te stampen

Nodig voor 3 personen:
Koken met de hele radijs: inclusief het blad
Een mooie bos voor mijn recept
  • 1,5 kg gekookte aardappelen in stukjes - in het voorjaar met schil
  • 1 grote bos radijs - vers uit de tuin
  • 3 lente-uitjes in ringetjes
  • 1 pakje spekjes
  • 1 doosje champignons in plakjes
  • 1 eetlepel olie

Snij de radijsjes in plakjes en het groen in reepjes.

Bereiding:

Verhit de olie in een hapjespan, samen met de spekjes.

Bak een paar minuten en doe dan de champignons erbij.

Vijf minuten later voeg je de radijsjes en de lente-ui toe.
Radijs, spekjes en champignons samen in een hapjespan
Met een deksel op de pan laat je het 5-10 minuten pruttelen, tot de radijsjes een beetje glazig worden.
Blad van radijs kook je op het laatst nog even mee
Alles in de pan
Dan schep je de hete aardappels en het radijsblad erdoor en doe je nog even het deksel op de pan.

2 minuten later is het klaar om op je bord te scheppen:
Echt super makkelijk en heel erg lekker!
Tip voor nóg makkelijker:

Als je alleen bent zijn de hoeveelheden natuurlijk kleiner. Dan kan je ook de aardappels rauw in stukjes vanaf het begin meebakken met de spekjes en de champignons.

Zodra de aardappels dan maar een beetje gaar zijn gooi je de radijsjes erbij en doe je verder als boven. Scheelt je afwas ;-).

Heb je geen lente-ui? Dan kan je die ook vervangen door een flinke bos bieslook. Voeg dat dan pas samen met het bladgroen toe.

De vegatarische variant:

Vervang de spekjes door 75 gram walnoten in stukjes en voeg op het laatst flink wat geraspte parmezaanse kaas toe. Dan ook wat zout en peper erbij.

Succes!

Pesto van radijsblad

Dit recept is van Rita.
Radijsjes met pesto van het blad
Radijsjes met pesto van het blad
Je hebt nodig:

  • ongeveer 30 gram loof,
  • 2 handjes geroosterde pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook,
  • olijfolie,
  • peper en zout
Eigenlijk gaat er ook parmezaanse kaas in, maar dat doe ik nooit omdat mijn man niet tegen zuivel kan ;-).

Bereiding:

Maal het loof met de pijnboompitten, knoflook en wat olijfolie fijn in een vijzel, keukenmachine of met de staafmixer. Voeg net zoveel olijfolie toe tot de gewenste dikte. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

Dit kun je ook doen met rucola, boeren-of palmkool. Altijd lekker😋

Lijkt me ook Rita, bedankt!
PS: heb je ook een bijzonder en makkelijk recept voor radijsjes?

Dan deel ik het graag: leuk!

Post je recept in de coMMunity,

Of stuur het per e-mail (liefst mét foto’s) en ik zet het erbij.