Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Hoe maak je zelf moestuinmix?

Onze Makkelijke Moestuinmix is gebaseerd op de oorspronkelijke Square Foot Garden mix. Het recept is te ingewikkeld om zelf te maken.

Wat je wél zelf kunt maken is de Square Foot Garden mix. Wat heb je daar precies voor nodig en waar haal je alles vandaan?

Dit zit in de aardemix van Square Foot Gardening:

Vergelijkbare aardemix voor de Makkelijke Moestuin maken
  • gemengde en voedzame compost
  • turf (liefst van bruinveen: dat is de bovenste laag)
  • vermiculiet (met grove korrel)

Vermiculiet


Vermiculiet is een korrelig natuurlijk mineraal dat water en lucht vasthoudt.

Het is een mineraal dat onder grote hitte opgeblazen wordt. Net als een soort popcorn. De korreltjes die zo ontstaan zijn licht, isoleren goed en nemen veel vocht op om het daarna weer langzaam af te geven. De laatste eigenschap is superhandig in de tuin.

Meer info over vermiculiet en waar je het kunt vinden.

Voedzame compost


Compost is het zwarte goedje dat overblijft als plantaardig materiaal vergaat. Een goede voedzame compost zit boordevol voedingsstoffen waar je groentes dol op zijn.

Compost van alleen groenafval is echt te eenzijdig. Voor onze eigen Makkelijke Moestuinmix gebruiken we dan ook een biologisch verkregen keurcompost die is aangevuld met organische voeding.

Maar je kunt ook prima zelf compost maken, zolang er maar genoeg voeding in zit.

Turf

Voor de mix gebruik je bruinveen of turfstrooisel. Dat is een vezelachtig bruin materiaal.

Hier lees je meer over turf.

Je vindt het bij tuincentra. Meestal kost het tussen de 4 en 7 euro voor 40 liter.

Turfwinning kan heel schadelijk voor het milieu zijn, dus wees en zuinig mee en let goed op waar je het vandaan haalt.

Hier lees je meer over turf en of je het kunt vervangen door iets anders.

Tuinturf en turfmolm laat je liever liggen. Het eerste is zuurder en daarom minder geschikt, het tweede is donkerder van kleur en wordt gewonnen uit de diepste lagen van hoogveen. Daarom is die winning schadelijker voor het milieu.

Hoeveel heb je nodig?

Hoeveel je van alles nodig hebt, hangt af van de grootte en de inhoud van je bak. Weet je de maten van je bak dan kun je gebruik maken van onze rekenhulp. Die staat op de pagina van de MM-mix.

Vermenigvuldig daarna het aantal zakken met 45 en je weet hoeveel zelfgemaakte liter mix je nodig hebt. Deel dat getal weer door drie en je weet hoeveel liter van elk ingrediënt je nodig hebt.

Heb je alle spullen in de juiste hoeveelheid, dan meng je alle spullen goed door elkaar. Dat gaat het makkelijkst op een groot kleed.

Als laatste stort je de mix in je bak.
Zo maakte ik vroeger mijn eigen mix
Zo maakte ik vroeger mijn eigen mix

Toch kant-en-klaar kopen?

Sinds 2012 verkoop ik kant en klare zakken Makkelijke Moestuinmix. Super kwaliteit. Er zit 40 liter in, maar omdat de nieuwe mix zo veerkrachtig is, staat die 40 liter gelijk aan 45 liter van zelfgemaakte mix.

Bestel je ze rechtstreeks in de shop dan is de prijs bij kleine bestellingen hoger door de verzendkosten. Hoe groter het aantal zakken, hoe lager de verzendkosten per/zak maar vanaf 16 zakken verzenden we ze gratis.

Met een hele pallet met 60 zakken ben je flink goedkoper uit.

Zakken ophalen

Er zijn een flink aantal verkooppunten waar je zakken Makkelijke Moestuinmix kunt ophalen. Dan weet je zeker dat je de allerbeste moestuinmix hebt die je kunt krijgen.

Op de kaart kun je zien of er een bij jou in de buurt zit:

Bestel je ze rechtstreeks in de shop dan is de prijs bij kleine bestellingen hoger door de verzendkosten. Hoe groter het aantal zakken, hoe lager de verzendkosten per/zak maar vanaf 16 zakken verzenden we ze gratis.

Bestel je een hele pallet met 60 zakken, dan ben je flink goedkoper uit:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks