Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Courgettes in een moestuinbak

Courgettes zijn een van de leukste groentes om in de Makkelijke Moestuin te zetten.

Ze zijn makkelijk te kweken, zien er prachtig uit en geven tot ver in oktober een enorme opbrengst. Tenminste ... als je de juiste soort kiest.
courgette-oogsten.jpg
Onze courgette aan het klimrek

Gewone courgette planten zijn te groot

Vaak lees je dat de Makkelijke Moestuin niet geschikt is voor courgettes omdat de planten te groot worden en teveel ruimte innemen.

Voor de meeste soorten klopt dat ook. Zet je die in je bak, dan neemt zo'n plant die al snel volledig in.

Dat geld ook voor de zogenaamde compacte planten. Kijk maar naar deze Gold Rush F1:
compacte-courgette-gold-rush.jpg
Gele courgette Gold Rush (begin juli 2012)
Anderhalve maand later ziet die er zo uit:
gewone-courgette.jpg
Compact? Niet echt :-)
Weinig compact dus. Kan je nagaan hoeveel ruimte een niet-compacte courgette inneemt 😉

Dat is precies de reden waarom je in de Makkelijke Moestuin alleen de klimmende soorten teelt. Die leid je aan het klimrek omhoog en dan heb je aan 1 of 2 vakken genoeg.

'Klimmende' courgettes

Er zijn een paar soorten die je aan een klimrek omhoog kunt leiden. Omdat ze zo omhoog groeien - in plaats van opzij - nemen ze veel minder ruimte in.

Tot 2015 gebruikte ik de klimcourgette 'Long Green Trailing'.

Die heeft lange, rankende stengels - zoals die van een pompoen. Je kunt die in horizontale lussen door het net van het klimrek weven. Begin je daar vroeg genoeg mee, dan gebruik je de helft van het klimrek, dus 2 vakken.

De courgettes hebben lichtgroene strepen:
long-green-trailing-courgette.jpg
De rankende Long Green Trailing courgette
Helaas deden de planten het in de laatste jaren steeds minder goed, kiemden de zaden vrij lastig, en waren ze ook moeilijk tevinden.

Daarom verving ik ze door de 'Klimcourgette Blackforest F1'. De zaden daarvan kiemen veel makkelijker en de opbrengst is enorm.

Deze soort rankt lang niet zo sterk maar maakt een hoofdstengel die tot 2 meter hoog wordt. Zet je de plant aan de zijkant van het klimrek, dan neemt-ie maar 1 vak in beslag.
courgette-6.jpg
De Black Forest courgette aan de zijkant van het klimrek

Hoe zaai en verzorg je courgettes?

Gebruik je onze klimcourgette, dan begeleidt onze app je stap-voor-stap. Van zaadje tot oogst. Maar wil je alvast zien hoe het hele proces eruit ziet, dan vind je op deze pagina een uitgebreide beschrijving.

Eind mei

Buiten uitplanten in je bak doe je als er geen kans meer op nachtvorst is. Op z'n vroegst dus eind mei maar liever nog begin juni. Laat ze eerst een paar dagen wennen aan het buitenleven door ze af te harden.

Zet ze in een vak bij het klimrek.
Plant de klimcourgette bij het klimrek
Courgettes vragen veel voeding dus geef meteen schepje extra MM-voeding.

Verzorging

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de mix goed vochtig houden en de plant langs het klimrek leiden.

De rankende courgette 'Long Green trailing' groeit heel snel dus die kan je het beste telkens horizontaal door het rek weven. Knip de zijscheuten ook telkens weg.
Zijranken wegknippen!
De courgette 'Black Forest F1' maakt een lange hoofdstengel die je vastbindt aan het klimrek:
Help de klimcourgette om omhoog te groeien

Ruimtebeleid

Aan het einde van het seizoen kan één klimcourgette het hele klimrek in beslag nemen maar het duurt meestal even voordat de plant echt hard gaat groeien.

Ik doe het (meestal) zo:
a6b3671d1956a920bdbc92cbaf6850a98418c428-c6.jpg
Ik zaai in maart eerst erwten, peultjes en (hoge) suparsnaps langs het klimrek. Half mei zaai ik in het vierde vak stokbonen. Eind mei zet ik de courgetteplant in een wat grotere pot buiten.

In juni oogst ik de peultjes in vak 1 lekker jong en eind juni haal ik het vak leeg en plant ik de courgette erin.

Die kan dan lekker groeien terwijl ik ook nog de erwten en sugarsnaps kan oogsten.

Voeding

Als de erwten en sugarsnaps van vak 2 en 3 zijn leeggeoogst haal ik de planten daar weg zodat ik meer ruimte voor de courgetteplant krijg.

Terwijl ik in de lege vakken een schepje MM-voeding door de mix meng gooi ik ook een extra schep aan de voet van de courgette.

In vak 3 kan ik wat lage planten zaaien of planten (sla bijvoorbeeld) en in vak 4 beginnen de stokbonen al goed te groeien.

Eetbare bloemen

Je plant zal al vrij snel gaan bloeien. De prachtige gele bloemen zijn erg lekker door de sla. Ik heb ook wel eens gelezen dat je ze kan frituren maar dat hebben wij nog nooit gedaan.

Niet elke bloem krijgt een vrucht want je hebt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Je ziet heel snel wat wat is want de mannelijke bloemen hebben alleen een steel en bij de vrouwelijke bloemen zie je de verdikking waar de vrucht zit.
links: mannelijke bloem, rechts: vrouwelijke bloem
links: mannelijke bloem, rechts: vrouwelijke bloem
De mannetjes moeten de vrouwtjes bevruchten dus haal de bloemen niet te snel weg.

Afvallende vruchten

Vooral het laatste jaar krijg ik vaak de vraag hoe het komt dat de vruchten afvallen voor ze beginnen te groeien.

Een courgette is een echte zomergroente. Als het vrij koud en regenachtig is, zal de plant wat vaker de kleine vruchten afstoten.

Maar meestal is de oorzaak dat de vrouwelijke bloemen niet bevrucht zijn. Er is dan geen stuifmeel van de mannelijke bloemen op de stamper van de vrouwelijke bloem gekomen.

Dat bevruchten wordt normaal door bijen en hommels gedaan maar daar zijn helaas steeds minder van.

Je kan je plant helpen door zelf voor bij te spelen. Dan veeg je met het stuifmeel van de mannelijke bloem langs de stamper van de vrouwelijke bloem.

Oogsten

Met een beetje mooi weer kun je eind juli de eerste courgette oogsten. Je kan ze het beste afknippen, dan heb je de minste kans dat je de plant beschadigt.

Oogst ze als ze nog klein zijn, dan zijn ze het lekkerst. Kleine courgettes zijn zelfs lekker om als rauwkost te eten.

Vanaf september is de groei meestal zo overweldigend dat ik nog wel eens een vrucht ontdek die veel te groot is geworden. Daar maken we dan heerlijke courgettesoep van.

Je kunt oogsten tot de eerste vorst (of nog iets langer als je je planten tegen de vorst beschermt).

Soorten

Gewone soorten zijn er genoeg maar voor klimcourgettes moet je even je best doen.
Klimcourgette Black Forest in kas
Je kweekt hem op de zelfde manier als de klimcourgette en plant hem eind mei in het midden van 4 vakken.
Plantschema compacte courgette
Alweer; aan het einde van het seizoen is de plant flink groot geworden. Maar als je hem over de rand van de bak laat groeien neemt hij in de bak nog steeds weinig ruimte in.

Als je hem wel binnen de bak houdt geeft het ook niet; de meeste groentes in de omliggende vakken zijn in die periode wel geoogst!

Klein en fijn

131c93b2193d2fd9bc025c0744e202d89ba2faf6-c10.jpg
Ook deze gele courgettes zijn het lekkerst als ze nog klein zijn. Bovendien; hoe meer je plukt hoe meer er groeit.

Gebruik ze rauw, gekookt, in de roerbak, kook ze de laatste minuten mee met pasta of curry of stoof ze in een beetje olijfolie met knoflook en provencaalse kruiden.

Erg lekker!

Waar koop je de zaden?

Da's best lastig. Want bijna overal worden alleen de gewone courgettes aangeboden, niet de klimmende. Dat komt ook omdat de zaden hartstikke duur zijn.

Gelukkig zit de Black Forest F1 in het zadenpakket van de Klimmers.
MM-klimmers(1).jpg
Op de zakjes staat precies wanneer en waar je ze moet zaaien in je Makkelijke Moestuinbak. En natuurlijk staat deze courgette ook in de app.

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks